BBC ngre alarmin: Zhduken dhjetëra fëmijë emigrantë shqiptarë

3 Dhjetor 2022, 17:29 / AKTUALITET ALFA PRESS

BBC ngre alarmin: Zhduken dhjetëra fëmijë emigrantë

Pothuajse 20% e fëmijëve emigrantë të pashoqëruar nga Shqipëria të marra nga  Këshilli i Qarkut Kent këtë vit janë zhdukur, shkruan BBC.

Autoriteti vendor ka marrë deri më 31 tetor 197 fëmijë shqiptarë, 39 prej të cilëve janë zhdukur.

Ecpat UK, e cila bën fushatë për të mbrojtur fëmijët nga shfrytëzimi, tha se shifrat ishin shumë shqetësuese.

Këshilli tha se kishte punuar ngushtë me Zyrën e Brendshme dhe policinë për të mbrojtur fëmijët e cenueshëm.

Shifrat u morën nga BBC përmes një kërkese për Lirinë e Informacionit.

Këshilli tha se 197 fëmijë shqiptarë në njësinë e pranimit në Kent të Ministrisë së Brendshme iu nënshtruan kujdesit nga 1 janari deri më 31 tetor.

Ai shtoi se deri më 7 nëntor, 39 ishin regjistruar si të zhdukur. 

Megjithatë, Këshilli tha se disa nga ata fëmijë kanë mbushur 18 vjeç.

Shifrat e qeverisë të mbledhura nga BBC tregojnë se 44,122 njerëz kanë kaluar me varka të vogla deri më tani këtë vit, krahasuar me 28,461 që mbërritën në 2021.

Kjo kontribuoi në mbipopullimin në qendrën e përpunimit Manston në Kent, e cila në një moment mbante më shumë se dyfishin e kapacitetit të saj, me rreth 4000 njerëz.

Rritja e numrit të rasteve të difterisë në mesin e azilkërkuesve që kanë mbërritur së fundmi në Britaninë e Madhe ka qenë gjithashtu një shqetësim.

Ndërkohë, një plan i qeverisë për të dërguar disa azilkërkues në Ruandë është aktualisht në pritje pasi ajo përballet me një sfidë ligjore.

Më shumë se 12,000 emigrantë nga Shqipëria kanë arritur në Mbretërinë e Bashkuar me gomone deri më tani këtë vit - një rritje prej gati 4,000% krahasuar me vitin 2021.

Çështja është theksuar nga ministri i Emigracionit Robert Jenrick, i cili tha se në disa varka të vogla 80% e atyre që ishin në bord ishin nga Shqipëria.

Laura Durán, drejtuese e politikave, avokimit dhe kërkimit për Ecpat UK tha se ky ishte një numër "vërtet i lartë" i fëmijëve të zhdukur.

Ajo tha: "Ne jemi vërtet të shqetësuar se ata janë në rrezik të shfrytëzimit ose janë trafikuar efektivisht.

"Ata mund të përballen me shfrytëzimin e punës në industri të ndryshme si ndërtimi ose lavazhet; ata mund të shfrytëzohen kriminalisht në shpërndarjen e drogës ose në fermat e kanabisit, ose mund të shfrytëzohen seksualisht."

Në një deklaratë, Këshilli i Qarkut Kent tha se kishte parë një "rritje të konsiderueshme" në numrin e fëmijëve shqiptarë të pashoqëruar të referuar në shërbimet e tij.

Ai tha: "Ndërsa të gjithë fëmijët e pashoqëruar azilkërkues janë të cenueshëm ndaj shfrytëzimit... hulumtimi dhe përvoja dëshmon se disa kombësi janë veçanërisht të cenueshme dhe mund të zhduken nga kujdesi i autoriteteve lokale shumë shpejt.

"Këshilli i Qarkut Kent ka përdorur të dy protokollet mbrojtëse të vendosura, duke përfshirë Mekanizmin Kombëtar të Referimit , dhe ka iniciuar strategji të shumë agjencive për të minimizuar sa më shumë që të jetë e mundur rreziqet për këta fëmijë.

"Këshilli vazhdon të marrë një rol proaktiv në mbrojtjen e të gjithë fëmijëve azilkërkues të pashoqëruar në kujdesin e tij."

 

 

Po ndodh...

ide