Gara për pushtet në BE, kush janë dy rivalët kryesorë të Ursula von der Leyen

12 Qershor 2024, 15:19 / BOTA ALFA PRESS

Gara për pushtet në BE, kush janë dy rivalët kryesorë

Edhe pse Partia Popullore Evropiane (EPP), në zgjedhjet e së dielës arriti një rezultat më të mirë se ai që sondazhet parazgjedhore kishin parashikuar prej muajsh, në të vërtetë nuk ka kohë për të festuar, sepse në ditët në vijim do t’u duhet të përveshin mëngët seriozisht dhe të hyjnë në kombinatorikën paszgjedhore, veçanërisht nëse ai dëshiron të mbajë Ursula von der Leyen në krye të Komisionit Evropian .

PPE siguroi 186 nga gjithsej 720 mandate, duke ruajtur kështu titullin e grupit më të madh politik në BE, të cilin e mban prej 25 vitesh. Ndërsa socialdemokratët evropianë fituan 139 dhe liberalët 73 mandate, qendra konstruktive pro-evropiane që drejtoi Evropën për pesë vitet e fundit ka 398 mandate, prandaj ka të ngjarë të rinovojë bashkëpunimin edhe për pesë vjet të tjerë. Megjithatë, Ursula von der Leyen vetëm tani duhet të luftojë për mandatin e saj të dytë.

Rreziqet

Argumenti fillestar është i fortë; grupi i saj ka fituar numrin më të madh të votave në BE. Por ka ende dy pengesa të mëdha përpara saj; I duhet bekimi i Këshillit Evropian, dhe vetëm më pas miratimi i Parlamentit Evropian, ku duhet të mbështetet nga të paktën 361 deputetë. Para së gjithash, duhet theksuar se edhe sabotimi më se i dukshëm i “kolegut” Charles Michel , presidentit të Këshillit Evropian të lartpërmendur, nuk është pothuajse asnjë pengesë reale. Michel është një njeri i vdekur politik që lufton dëshpërimisht për të qëndruar i rëndësishëm, por pak e marrin ende seriozisht. Një pengesë disi më serioze është emërimi i Olaf Scholz. Domethënë, në aspektin procedural, Scholz duhet ta propozojë atë si kancelare gjermane për një pozicion në Komisionin Evropian. Siç pritej, në këtë kontekst, ekspertët zgjidhen gjithmonë nga brenda partisë së tyre politike. Megjithatë, kjo është një situatë specifike për disa arsye; e para dhe më e rëndësishmja është fakti se nuk është funksioni i komisionerit të Komisionit, por i presidentit të tij, i cili objektivisht është një nga karriget më të fuqishme në BE.

2 rivalët

Së dyti, socialdemokratët e Scholz, për ta thënë butë, nuk bënë emër në zgjedhjet e së dielës, prandaj është e vështirë të imagjinohet një skenar në të cilin kancelari gjerman do të detyrojë një ndryshim, veçanërisht nëse në këmbim ai do të merrte një karrige më të dobët. Më pas, a do të jenë pengesë për të krerët e tjerë të shtetit? E rëndë. Domethënë, presidenti francez Emmanuel Macron dikur nuk e fshehu se në vend të Ursula von der Leyen do të dëshironte të shihte një franceze në atë pozicion, por duke pasur parasysh zhvillimin e situatës, ai humbi të gjitha fuqitë për të shprehur preferencat. Në fund të javës, samiti i G7 do të mbahet në Pulia të Italisë, ku do të takohen Scholz, Macron dhe zonja e tyre, Meloni . Dhe ka më shumë se gjasa që fati i von der Leyen të diskutohet mënjanë, të paktën shkurtimisht. Nëse eliminojmë në Këshill shtetarët që i përkasin koalicionit qeverisës, na mbeten dy të panjohura të mëdha; kryeministri i ri i Holandës, Dick Schoo , i cili aktualisht është ideologjikisht i pamundur të gjymtohet, por edhe diversanti famëkeq i marrëveshjeve evropiane, Viktor Orbán.

4 opsionet

Von der Leyen ka katër opsione në tavolinë, dy prej të cilave ia vlen të eliminohen në fillim; domethënë, nuk ka gjasa që ata të kërkojnë mbështetje nga radhët e së Majtës së Bashkuar ose Identiteti dhe Demokracia. Që lë vetëm të gjelbërt dhe konservatorët. Kreu i Komisionit, i cili vetëm pesë vjet më parë shpalli triumfalisht se Evropa do të bëhej “kontinenti i parë neutral ndaj klimës në botë” më së voni deri në vitin 2050, u detyrua të kufizojë në mënyrë drastike ambiciet e saj të gjelbra për shkak të Covid-it dhe luftës në Ukrainë, dhe kështu, për ta thënë më butë, qëndroi nën këmbët e të gjelbërve të mbetur në parlament. Ajo mund të jetë dukshëm më e pranueshme për konservatorët, veçanërisht sepse bashkëpunon me kaq sukses me Giorgia Melonin. Por ajo mund të tjetërsojë një numër edhe më të madh liberalësh dhe socialdemokratësh, gjë që na kthen në përfundimin fillestar se ajo ka një detyrë të vështirë përpara.

 

Po ndodh...