Gushti, muaji më i keq për Paundin, Analistët: Pritet të zbresë akoma!

11 Shtator 2022, 17:27 / EKONOMI ALFA PRESS

Gushti, muaji më i keq për Paundin, Analistët: Pritet të

Pasiguria politike dhe kriza historike e kostos së jetesës po rëndojnë shumë mbi monedhën britanike. Që nga pasojat e Brexit, në muajin gusht Paundi pësoi rënien e tij më të mprehtë mujore kundrejt dollarit amerikan.

Mbretëria e Bashkuar përballet me një krizë të përkeqësuar me shpejtësi të kostos së jetesës pasi çmimet e ushqimit dhe energjisë rriten, me miliona familje që përballen me varfërinë këtë dimër. Ndërkohë, një kryeministër i ri do të emërohet javën e ardhshme pas një votimi midis anëtarëve të Partisë Konservatore, duke shkaktuar pasiguri mbi perspektivën e politikës fiskale.

Kriza energjetike që lind nga lufta e Rusisë në Ukrainë tani pritet gjerësisht të shtyjë eurozonën dhe ekonomitë e Mbretërisë së Bashkuar në recesion, ndërsa disa ekonomistë ende këshillojnë SHBA-në të shmangë të njëjtin fat duke pasur parasysh pozicionin e saj relativisht më të fortë ekonomik dhe pavarësinë energjetike.

Në një shënim kërkimor të mërkurën, shefi i Capital Economics në Mbretërinë e Bashkuar, ekonomisti Paul Dales, tha se kjo divergjencë do të nxiste dobësi të mëtejshme si në euro ashtu edhe në paund kundrejt dollarit amerikan dhe pret që paundi “të zbresë thellësi të reja” ndërsa pasiguria politike dhe ekonomike vazhdon të godasë asetet në Mbretërinë e Bashkuar.

“Ne mendojmë se paundi do të bjerë nga 1,17 dollarë tani në rreth 1,05 dollarë nga mesi i vitit të ardhshëm. Kjo do ta linte atë nën nivelet e arritura përpara Marrëveshjes Plaza të vitit 1985 (1,09 dollarë), pasi Mbretëria e Bashkuar u largua nga ERM në 1992 (1,43 dollarë), gjatë krizës globale financiare 2008/09 (1,38 dollarë), pas votimit të Brexit të vitit 2016 (1,21 dollarë) dhe gjatë krizës së 2020 COVID-19 (1,21 dollarë), “tha Dales.

“Në fakt, 1,05 dollarë do të ishte një rekord i ulët i të gjitha kohërave. Në të njëjtën kohë, me inflacionin e lartë që ka të ngjarë të pengojë Bankën e Anglisë të ulë normat e interesit sapo të parashikojnë tregjet financiare, ne presim vetëm një rënie të vogël të yield-eve 10-vjeçare të praruar deri në fund të këtij viti dhe një rënie të madhe në FTSE 100.”

 

Po ndodh...