Diplomas are taken with money? Mass duplication of the numbers of the amza in the gymnasium of Mallakastra

2024-05-28 22:05:30 / AKTUALITET ALFA PRESS

Diplomas are taken with money? Mass duplication of the numbers of the amza in
The show "Fiks Fare" denounced a scandal in Mallakastër, where the ID numbers of the former students of the "Dervish Hekali" gymnasium were massively duplicated, raising huge suspicions that the diplomas were obtained with money.

In fact, the director of the Mallakastër Pre-University Education Office, Etilda Disha, has also fallen victim to this massive forgery. Ms. Tatjana Beqiraj, who currently lives in Germany, complained to the editors of the investigative show. "I was in that high school in the years 1991-1995. After high school, I went to high school and graduated. I've been living in Germany for several years, where I wanted to convert this school to that country," says Tatjana. A few weeks ago, she went to "Dervish Hekali" gymnasium to get a certificate, but the secretary and director of the school told her that someone else came out with her number.

"In 2012, I received a certificate and no one came out. They will have done it later. There was a girl in my name, younger than me" continues Tatjana, as she adds that "a few days ago they told me that they will give me the certificate with a note". The former graduate of that school in 1995 says that the director signed the certificate with the note "in the amza register that our school has, the amza number belonging to Mrs. Tatjana Brahimi (Beqaraj – maiden name) is corrected. "This note bothers me a lot, since I can't do the conversion. I suspect that they may have sold diplomas with old amza numbers," concludes Tatjana.

After the complaint, she goes to the "Dervish Hekali" gymnasium and meets the secretary Nertila Agimi and the director Vullnet Sadikaj. The secretary tells him that she can't give him a certificate without notes, since it can't cover what was done long ago. "I write what I see. I can neither add nor remove you. If you ask me like that, it seems that I am closing one eye. Unlike the school, there is no certificate with my signature," she says, as she suggests that she open a court case. The secretary admits that there are many problems and the "evidence" is in the registers.

The complainant then meets the director Vullnet Sadikaj. "The secretary has caught him, he has informed the Office (of Mallakastër Education) now and I don't know what answer they will give now. Because even we cannot intervene there without a judicial process. I know how many there are, there are 57 people! Because what happened, they started with one here, it went up to 50, then they entered here. You understand what I'm saying, it's not that... I can't claim that 50 people put their hands in there! They (ZVA) will announce above. I mean, it's not 1, 2," he says, while admitting what has not been done with Amzat. The principal tries to convince the secretary to give the whistleblower a clean bill of health, but she refuses.

“Nuk pranon, nuk di as unë çfarë të bëj. Për mua rruga më e shkurtër është kjo që thashë unë hap një proces gjyqësor, që mos të vonojë. Ne e kemi dërguar, po Zyra thjeshtë e përcjell lartë. Edhe Etilda Disha, drejtoresha (aktuale e ZVA-së Mallakastër) është te kjo anë, ka të njëjtin problem” pohon drejtori. Sipas tij, çështja është diskutuar. “Edhe ka qenë momenti atje tha më duket se jam edhe unë i kësaj hapësire. Kur erdha lartë i thashë do ta shikoj. Edhe drejtoresha të njëjtën gjë ka, ka korrigjim të numrave” përfundon drejtori.

Gazetarët e “Fiks Fare” shkuan në ZVA Mallakastër, ku i vetmi në punë ishte një punonjës. Ai pranoi se në atë shkollë ka shumë probleme, por ZVA-ja vetëm sa përcjell problemet dhe nuk i zgjidh dot. Punonjësi bisedon edhe me drejtoreshën, e cila i thotë se do e përcjellë në Drejtorinë Rajonale të Arsimit Parauniversitar Fier këtë problematikë. Por, deri më sot, informacionet janë shkëmbyer vetëm mes gjimnazit dhe ZVA-së, duke minimizuar këtë skandal, ku “viktimë” është edhe vetë Etilda Disha, drejtoresha e kësaj zyre. Fiksi tentoi që të bisedojë me drejtoreshën, por ajo nuk ishte në zyrë dhe i tha punonjësit se “kam marrë një vërtetim”. Gazetarët i bënë disa pyetje ZVA-së, por deri në transmetimin e kësaj kronike, nuk morën asnjë përgjigje.

***

Shkolla e Mesme “Dervish Hekali”, Mallakastër

Denoncuesja – Unë telefonova dhe më prish shumë punë ajo (shënimi).

Sekretarja – Tani na vjen keq.

Denoncuesja – Unë do të takoj drejtorin se ai më tha do ta japë.

Sekretarja – Jo, jo s’ka shanse drejtori. Tani unë ta shpjegova.

Denoncuesja – Jo, jo do ti them merre këtë se nuk më hun në punë.

Sekretarja – Ato ça unë shoh, i shoh! As nuk të shtoj dot, as nuk të heq dot. Nëse ti më kërkon kështu, i bie që unë po e mbyll njërin sy.

Denoncuesja – Jo, jo e dua si origjinalja ime se mua më prish punë. Unë telefonova atje dhe më hap punë ajo fleta që del …

Sekretarja – Ndryshe, ndryshe nga shkolla me firmën timë nuk del!

Denoncuesja – Jo, jo më jep emrin e gjej vetë unë atë. E gjej vetë atë zonjën që është te numri i amzës time. Unë shkoj hap çështje gjyqi.

Sekretarja – Hape se na lodhe.

Denoncuesja – Për Zotin se edhe unë u lodha.

Sekretarja – Vazhdo! Për faktin se erdhe me dokument …

Denoncuesja – Unë s’të vëj në faj ty.

Sekretarja – Tani ndryshe s’del nga sekretarja. Jo ça ishin ato po edhe shteti të ngrihet në këmbë.

Denoncuesja – Pse në emrin tim të jetë dikush tjetër? E di që s’e ka fajin, jam e vetëdijshme.

Sekretarja – Pse gjeje, hidhe institucionin në gjyq dhe vazhdo procedurat gjyqësore siç vazhdon pjesa …

Denoncuesja – Jo, jo unë dua vetëm regjistrin ta shikoj ku është bërë korrigjimi dhe te cili regjistër është bërë korrigjimi. Që të dijë edhe unë ti them …

Sekretarja – Po e pe ti te amza.

Denoncuesja – Po e mbaj mënd unë ça pashë më! Cili është emri?

Sekretarja – Më dalin shumë këto gjëra tani!

Punonjësja – Si shpjegohet?

Sekretarja – Nuk e di si shpjegohet, janë aty kanë egzistuar dhe janë. Doli drejtori.

Denoncuesja shkon të takojë drejtorin 

Denoncuesja – Tani unë nuk e di, në Tiranë do të jetë kështu me korrigjim apo pa korrigjim. Kam ngelur edhe unë, se unë s’mund ta djeg shkollën. Kjo është ideja.

Drejtori – Po s’e di, atë e ka kapur sekretarja, ka njoftuar edhe Zyrën (e Arsimit Mallakastër) tani dhe s’e di se çfarë përgjigje do të japin edhe ata tani. Sepse edhe ne s’mund të ndërhyjmë dot atje pa proces gjyqësor.

Denoncuesja – Unë dua vetëm numrin e regjistrit ku është bërë gabimi im. Te i pari ishte ok, te i dyti ok, te i treti ok, te i katërti dilte (me korrigjime).

Drejtori – Më dëgjo pak, unë i thashë (sekretares) jepja (vërtetimin).

Denoncuesja – Në regjistrin e amzës që disponon shkolla jonë, numri i amzës që i përket zonjës Tatjana Ibrahimi është i korrigjuar.

Drejtori – Edhe ne dërgojmë kopjen e amzës, nëse vemi në atë rrugë (në gjyq). Sepse nuk je vetëm ti.

Denoncuesja – Edhe pse duhet të paguajë unë për këtë gabim.

Drejtori – E di sa janë, janë 57 veta! Sepse çfarë ka ndodhur, kanë filluar me një këtu, ka shkuar deri te 50-ta, pastaj kanë hyrë këtu. E kanë lënë këtu, e kanë filluar prapë këtu, kanë korrigjuar këtu 35 … E kupton se ça them, s’është se… se unë s’mund të pretendoj që janë futur për 50 veta duart aty! Ata (ZVA) do të njoftojnë lartë. Dmth se s’është 1, 2.

Denoncuesja – 2 muaj dhe s’është marrë një përgjigje. Unë s’mund të lejoj që shkollën që kam bërë unë dikush tjetër të përfitojë.

Drejtori – Unë po të them ça s’janë bërë me ato amzat.

Punonjësja – Janë bërë, janë bërë.

Denoncuesja – Ore do të dali ajo. Nuk mund ta dalë, kushdo që mund të jetë. Eca me fjalën tuaj që do e marr.

Drejtori – Po ja ti themi edhe njëherë (sekretares), po nuk mendoj se do të ndryshojë. Po ja do ta thërrasë.

Shkon pas disa minutash …

Drejtori – Nuk pranon, nuk di as unë çfarë të bëj.

Denoncuesja – Unë e kuptoj atë se mbulon gabimin e dikujt tjetër po ta japë. E kuptoj shumë mirë.

Drejtori – Jo, jo. Shiko, për mua rruga më e shkurtër është kjo që thashë unë hap një proces gjyqësor, që mos të vonojë.

Denoncuesja – Po në Zyrën Arsimore e keni dërguar?

Drejtori – Ne e kemi dërguar po Zyra thjeshtë e përcjell lartë.

Denoncuesja – Po Etilda Disha, drejtoresha (aktuale e ZVA-së Mallakastër) ka qenë një vit mbas meje (në gjimnaz).

Drejtori – Po e di, e di se edhe drejtoresha është te kjo anë.

Denoncuesja – Dhe ajo ka probleme?

Drejtori – Ka të njëjtin problem!

Denoncuesja – Po kur s’ka zgjidh problemin e vetë çfarë kërkoj unë.

Drejtori – Këtë doja të thoja sepse e kam kërkuar edhe vetë, sepse e kemi diskutuar. Ja po të duash shko edhe te drejtoresha. Edhe ka qenë momenti atje tha më duket se jam edhe unë i kësaj hapësire. Kur erdha lartë i thashë do ta shikoj. Edhe drejtoresha të njëjtën gjë ka …

Denoncuesja – Është një vit mbas meje.

Drejtori – Ka korrigjim të numrave.

***

ZVA Mallakastër

Gazetari – Si kaluat?

Punonjësi – Urdhëro!

Gazetari – Përgjegjësen deshëm.

Punonjësi – Ç’a kishit?

Gazetari – Na duhet vetëm për një informacion.

Punonjësi – S’është!

Gazetari – S’ishte asnjë punonjës.

Punonjësi – Po ne a jemi këtu?

Gazetari – Ti po, vetëm ti qenke! Zyra Arsimore vetëm 1 ka?

Punonjësi – S’ka vetëm 1.

Gazetari – Po për një probleme amze kemi, te Shkolla e Mesme “Dervish Hekali”, për 1 nxënëse …

Punonjësi – Atje ka shumë probleme amze!

Gazetari – Po dhe vetë përgjegjësja ka një problem të tillë.

Punonjësi – Po, është shumë …

Gazetari – Që është vetë përgjegjësja Etilda, ka një problem korrigjimi me numrin e amzës që ka mbaruar shkollën që del dikush tjetër. Janë 57 nxënës.

Punonjësi – Për amzat, probleme mund të ketë nga më të ndryshmet për amzat e vjetra.

Gazetari – Të vitit ’94-’95.

Punonjësi – Sepse ne ato që vijnë, dokumentet që marrim në shkolla, i legalizojmë për jashtë shtetit e kupton …

Gazetari – Po, edhe ajo për jashtë shtetit e donte! Donte të bënte konvertimin e një diplome në Gjermani.

Punonjësi – Një pjesë e mirë e njerëzve që kanë, vetëm me gjykata i kanë zgjidhur!

Gazetari – Po janë 2, aty dilnin 2 persona.

Punonjësi – Ajo është më keq akoma.

Gazetari – Kjo (denoncuesja) ka marrë 1 vërtetim në 2012-ën. I ka dalë çdo gjë në rregull.

Punonjësi – Ai vërtetimi është marrë …

Gazetari – Kurse ky (i 2024-ës) shënim në regjistrin që disponon shkolla jonë, numri i amzës që i përket zonjës Tatiana Brahimi është i korrigjuar.

Punonjësi – Kaq, siç e kanë parë atje!

Gazetari – Po kjo ka diplomën e vjetër!

Punonjësi – Hahaha, tani shiko … Prandaj të thashë, ideja të shkruhen saktë gjërat, po s’janë shkruar ç’të bëjmë?!

Gazetari – Por, ndërkohë në 2012-ën ajo e ka marrë mirë (vërtetimin)?

Punonjësi – Mirë pra mirë, s’ka rëndësi se çfarë ka marrë. Ne nuk mbajmë përgjegjësi se çfarë ka shkruajtur ai as i 2012-ës. Sot ai që është sot përshembull, ka parë që ka një dublim emrash, ose dublim numrash. Kjo është ideja apo jo?

Gazetari – Po pra.

Punonjësi – Që del dikush në të njëjtin numër.

Gazetari – Në të njëjtin numër del një person tjetër, po!

Punonjësi – Po nuk mundet që amza e shkollës të ketë të njëjtin numër për dy persona, se s’ka ajo vjen në mënyrë progresive.

Gazetari – Një numër, dy persona! Po si ka mundësi që janë 57 probleme të tilla në këtë shkollë?!

Punonjësi – Tani ajo do verifikuar atje, si është, qysh është, ça ka?

Gazetari – Po mirë një person, prandaj donim përgjegjësen të shkonim bashkë me përgjegjësen atje, meqenëse ka edhe ajo të njëjtin problem. Si mund ti jepej zgjidhje këtij rasti?

Punonjësi – Do vesh në gjykatë!

Gazetari – Kjo (dublimi) është bërë pas vitit 2012, se në momentin që e ka marrë (vërtetimin) në 2012-ën…?

Punonjësi – 2012-ta nuk tregon asnjë gjë.

Gazetari – Se deri në 2012-ën ka qenë saktë se vërtetimi thotë …

Punonjësi – Në 2012-ën, ai drejtor që ka qenë, apo ajo sekretarja që ka qenë, i ke vajtur ke kërkuar atë vërtetimin, ka parë numrin dhe ta ka dhënë. Po s’e di që …

Gazetari – Me atë numër është edhe dikush tjetër!

Punonjësi – S’është se është bërë në 2012-ën kjo!

Gazetari – E di ça probleme i hap zonjës në këtë rast, kësaj zonjës që ka ardhur … ?!

Punonjësi – Po si s’e dimë ne ça problemi!

Flet në telefon me drejtoreshën e ZVA-së

Employee - We have Sokol from Top Channel, those from Fiksi are for this problem of amzas.

Journalist - If you have such a problem yourself, tell him.

Employee - They say there are also directors with such a problem. Hahahaha...

Journalist - And you yourself have problems?

Employee - Did you also go to Fiksi?

Journalist - Now the person in charge has the same problem or not, is that what we want?

Employee - You will ask him!

Journalist - You are on the phone, can you ask us?!

The employee - He received the certificate in order. Well, well, come on. This does not mean that it will be left at that. I don't know who will go faster, you or us.

Journalist - To the Education Directorate?

Employee - We send them there, because we don't have any.

Journalist - Did you take it until today? She told me that she came 2-3 days ago, she also came here!

Employee - In the meantime, it comes to us from the school, the problem that the school finds, officially and we officially follow it up.

Journalist - Did the school bring it? That you then take it to DRAP in Fier?

Employee – The school has achieved something. Yes, we will look at it and ask the school how to make it clearer.

Journalist – I believe you understood my question, did the school bring him here (to ZVA) so that you could take him higher (DRAP Fier)?

The employee - the school will definitely start the procedures as soon as it is recorded. A letter will come, it will be looked at, it will be sent everywhere that we... Oh, we cannot give a solution to this problem. That this is not what has come to you, that if all these people who have problems with amzas come, there is no way out of widows anymore.

Happening now...