When the union reduces and the plural increases

2024-03-02 20:09:39 / EDITORIAL NGA PREç ZOGAJ

When the union reduces and the plural increases

As next year's parliamentary elections appear ever closer on the horizon, for the Albanian opposition there is less and less time to organize around a winning political formula that would enable the rotation of power in the country, after the Party's twelve-year dominance Socialists of Rama.

The challenge is difficult, the reasons are in the sunlight. But not impossible, if there will be will, vision, sacrifices, readiness of each of the opposition subjects to adapt to the re-politics of the period, embracing solutions that put the interest of power rotation over the narrow interests of parties and persons.

A prerequisite for victory - not the victory itself - would have been the withdrawal of Berisha after the deep defeat in the local elections of May last year to allow the Democratic Party to unite through an inclusive electoral process and with a new leadership .

Apart from a utopia in the conditions when Berisha supports the future of the Reestablishment led by him on a multitude of world-dependent excuses, this solution, as time goes on, becomes less and less effective in relation to next year's elections. However, let's not be surprised.

At the moment, instead of a union like the one we showed above, the idea of ​​the opposition Federation has come to life. It is centered around the Re-establishment group, around which several small opposition parties have gathered, where Ilir Meta's Freedom Party and, of course, Fatmir Mediu's PR and Agron Duka's PPA stand out as its initiators.

No contribution should be prejudiced. On the contrary. Respect for anyone who thinks how to get out of the political impasse. But the truth must be told as it is. From the composition, beyond the labels, the Federation or Confederation is the Opposition of the 2021 elections minus the official DP of Basha, the LZHK of Dashamir Shehi and the PDIU of Shpëtim Idrizi. With president Sali Berisha this time. As such, this Federation was voted in the partial local elections of March 6, 2022, in the elections for mayoral candidates in the national localities of May 2023 and in the partial elections in the Kukës and Rrogozhin Municipalities during 2023. The results are known.

In terms of numbers, the Federation simply celebrated the increase in the number of Reestablishment deputies with the deputies of Gazmend Bardhi's group. That had happened before 'de facto' in a series of attitudes and actions in parliament and outside it. But it was also evidenced as a propaganda (PR) operation, successful I would say, on the eve of the February 20 protest.

Bashkimi në diversitet është një vlerë e partive të djathta. Një identitet politik përforcohet përmes mosdakortësive, shkruan filozofi i shquar konservator, Roger Scruton në librin e tij “Si të bëhesh i djathtë”. Në të njëjtin libër ai lartëson vlerën dhe rolin e pazëvendësueshëm të individit mendimtar, duke pohuar se e drejta shpeshherë është në anën e tij dhe jo të shumicës konformiste. Po t’i kishte mbajtur parasysh me kohë këto postulate dhe plot vlera të tjera si këto, Partia Demokratike nuk do të kishte rënë në krizën ku ndodhet prej vitesh dhe nuk do të kishte mundësuar ngulitjen kaq masive në pushtet të partisë me prejardhje nga Partia e Punës.

Një vlerë duhet të jetë e vërtetë në zbatim, përndryshe nuk ngjit, bëhet demagogjike. Bashkimi në diversitet mbetet thjesht një slogan nëse nuk gjen shprehje në vetë statutin e subjektit politik, ku sanksionohet me rregulla të qarta dhe matës të qartë përfaqësimi i fraksionit në forume, në grupin parlamentar dhe në qeverinë eventuale të partisë përkatëse.

Ndërkaq, ndërsa deputetët janë lirë të shkojnë nga një grup në tjetrin, të krijojnë grup me vete, apo të rrinë të pavarur, bashkimi politik ka sens kur është fjala për subjekte të ndara, secili në hesap të vet, që janë votuar si subjekte ose presin të votohen në zgjedhjet e ardhshshme. Në pjesën e opozitarizmit që ka mbuluar PD-ja para ndarjes, të tilla janë Rithemelimi i Berishës dhe PD zyrtare e Bashës. Bashkimi i tyre në kushtet e disa vijave ndarëse të pakalueshme që e kanë krijuar ndarjen dhe janë ende në fuqi, ka kuptimin që PD e Bashës i bashkohet dhe njësohet “në diversitet” me Rithemelimin. Po të bëhej real, ky akt hipotetik nuk mund të kalonte pa çmimin që paguan në publik denatyrimi i skajshëm. Rrjedhimisht, nuk do të kishte efektet e pritshme.

Situata, fragmentarizmi, vetë mënyra e të bërit opozitë, qëndrimet diametralisht të kundërta për shumë çeshtje, siç janë ato për SPAK dhe drejtësinë e re për shembull, janë të tilla që shkojnë përtej diversitetit normal brenda një subjekti politik. Bashkimi në injorim të këtyre realiteteve do të ishte mekanik, për interesa kryesisht meskine të grupeve të vogla, të njërit dhe tjetrit drejtues. Ndërkaq, nuk duhet harruar se subjektet e arqipelagut opozitar, nga e madhja te më e vogla, nuk kanë bërë rrotacion pothuajse kurrë në drejtimin e tyre. Ato kanë namin e partive private të krerëve të përjetshëm. Alternativa përmes së cilës mendojnë të rivijnë në pushtet është mërzitja e qytetarëve me qeverisjen afatgjatë të kundërshtarit. E shëmtuar sa s’ka si alternativë. Që ka funksinuar një a dy herë por nuk ka gjasa të funksionojë më. Jo më kot shumica e gjashtëdhjetë përqind të qytetarëve që janë kundër qeverisë së Ramës nuk janë me asnjërin prej subjekteve dhe drejtuesëve opozitarë. Nëse këta të fundit ua kanë zënë kokën me derë “o na votoni ne, ose vrisni vetën”, ata të fyer nga ky cinizëm i skajshëm, rrinë mënjanë, presin, ikin nga Shqipëria.

Under these conditions, the union of opposition political subjects as they are does not increase the opposition. At best I leave it in place. Rama also has in his box the minority voters who support the government. Which become a majority from the vacillation, desertion and abstention of the voters of the anti-government majority. The challenge of the opposition is to lead to the elections and the vote of the actual majority of the opposition people.

I think the most likely formula to meet this challenge is the institutionalization of plural opposition. Or in other words, the recognition of the reality of the plural opposition by the subjects of the opposition spectrum themselves.
By the word institutionalization I mean the transition from the state of war to the state of healthy competition within the spectrum, where each subject grows by itself, having as a common objective announced the rotation of power; the agreement on the main points of changes in the electoral code, the agreement on the way of competing in the elections in function of the valorization of each vote, the agreement on a universally accepted candidate for prime minister who will also be the coagulating axis of the programmatic approaches of the subjects.

Institutionalization would enrich the plural opposition with other valuable elements. Among the many examples of the victory of the elections through the plural opposition, from history and actuality, let them bring to attention the qualification of Ulliri in Italy, which united around the name of the well-known Romano Prodi as a candidate for prime minister.

All this effort also means a plan B of each of the two groups of the DP, in respect or as a consequence of the decision of the Court of Appeal on the logo.
The popular opposition in Albania, the majority in numbers, represents a variety of approaches and preferences for the way of doing opposition. The plural opposition would be the reflection of this diversity. As such, in the sum of the numbers, it only increases the opposition, it only increases the votes in the box. In other words, there is a real chance of making it a winner.

 

Happening now...

ideas

services

  • POLICE129
  • STREET POLICE126
  • AMBULANCE112
  • FIREFIGHTER128