Escobar for the Serbian media: Albania is doing very well

2023-02-03 13:26:52 / KOSOVA ALFA PRESS

Escobar for the Serbian media: Albania is doing very well

The senior American official, Garbiel Escobar, gave an interview to the Serbian media, where he talked more about the agreement between Kosovo and Serbia. But in a part of the interview, he also talks about Albania, which he emphasizes is doing well and is one of the most trusted partners of the USA. 

The Deputy Assistant Secretary who supervises the American policy towards the countries of the Western Balkans in the State Department, Gabriel Escobar, declared that no matter how the dialogue between Serbia and Kosovo goes forward, "we will have an Association (of municipalities with a Serbian majority)".

"However it goes forward under the auspices of the EU-facilitated dialogue, there will be an Association [of municipalities with a Serbian majority]. Whether or not the current government in Kosovo accepts the legal obligation is not an agreement between Kurt and Serbia. It is an agreement between Serbia and Kosovo," Escobar initially declared.

That is why the US official keeps saying that the Association will happen.

"It will be the basis of the normalization agreement. You can't do anything about it," Escobar was clear. "We think that now the Franco-German proposal that we support - I was there when they submitted it - was an important step in normalization."

The US official added that there are many areas that exist within the Brussels Agreement that remain unfulfilled - among them the Association of Serb-Majority Municipalities.

“Për ne, njohja reciproke duhet të jetë qëllimi përfundimtar, i rëndësishëm. Ne mendojmë se të gjitha vendet e rajonit duhet të njohin njëri-tjetrin, duhet të reduktojnë barrierat për tregtinë, duhet të ndihmojnë në zgjidhjen e disa prej problemeve të pazgjidhura të mbetura nga vitet ’90 dhe të ecin përpara drejt integrimit evropian”, theksoi Escobar duke zbuluar detajet e strategjisë së SHBA-ve.

Autoritetet, sipas tij, janë të gatshme të marrin në konsideratë çdo pikë të marrëveshjes.

“Ata janë të gatshëm të fillojnë menjëherë zbatimin dhe negocimin e anekseve, anekseve shoqëruese. Pra, kjo është vërtet konstruktive”, shpjegoi Escobar.

Serbia ka nisur një dialog kombëtar dhjetëditor në Kuvend për atë se çfarë do të thotë që vendi të pranojë propozimin franko-gjerman për normalizimin e marrëdhënieve Serbi-Kosovë.

“Ky është një hap i rëndësishëm përpara”, vuri në dukje Escobar.

Zëvendës Ndihmës Sekretari ishte optimist kur The Pavlovic Today pyeti për reagimin e tij ndaj raundit të parë të debateve parlamentare.

“Reagimet janë normale. Çështja e Kosovës është një çështje shumë emocionale për Serbinë. Është vendi ku ata shqetësohen shumë se çfarë do të thotë kjo për të ardhmen, çfarë do të thotë për serbët që jetojnë atje”, nënvizoi Gabriel Escobar.

Parlamenti serb, thotë i bindur Escobar, është “një forum i mirë për diskutim”, një vend ku mund të dëgjohen të gjithë zërat.

“Ju po dëgjoni njerëzit që janë shumë kundër marrëveshjes dhe po dëgjoni nga njerëz që janë kundër elementëve të marrëveshjes, por në përgjithësi e mbështesin atë. Dhe ju po dëgjoni nga Presidenti për nevojën për të ecur përpara”.

Fryma e hapur polemike, thotë Gabriel Escobar, pavarësisht bujës së pahijshme të ligjvënësve nga partitë opozitare që mbajnë shenja “Jo kapitullimit” dhe “Tradhtisë” dhe protestojnë me zë të lartë kundër propozimit franko-gjerman, nuk duket se e shqetëson atë.

“Jo, dua të them, të jem i sinqertë, kjo është e gjitha brenda kornizës së tyre politike. Ata duhet ta diskutojnë atë. Unë mendoj se të gjitha shqetësimet dhe të gjitha kundërshtimet duhet të plotësohen dhe të tejkalohen”, tha në vijim Escobar.

Zyrtari amerikan ravijëzoi se qëndrimi i tyre është që duhet të jetë diçka që nuk e shkel Kushtetutën e Kosovës, sipas ligjeve të Kosovës, që nuk krijon probleme për funksionalitetin e Kosovës.

“Me fjalë të tjera, asnjë model i Republika Srpska”, garantoi ai.

Në përmbyllje, Escobar rezervoi disa fjalë edhe për situatën në Shqipëri.

"I mean, frankly, Albania within the region is doing quite well," said Gabriel Escobar. "If you look at where Albania started in the early 90s, where are they now. They are now one of our most trusted intra-NATO and bilateral partners on security, trade, political affairs and regional stability. And so they are doing it right. Their path to Europe is open. And really it's just a matter of how quickly they can reform."

 

Happening now...

ideas