Vucic explains why he did not sign with Kurti: Serbia does not sign international legal agreements with Kosovo

2023-03-19 14:19:56 / KOSOVA & BOTA ALFA PRESS

Vucic explains why he did not sign with Kurti: Serbia does not sign

The President of Serbia, Aleksandar Vučić, has said that he did not sign the annex for the implementation of the Agreement for the normalization of relations with Kosovo, "because Serbia is an internationally recognized state, while Kosovo is not" therefore, according to him, an agreement cannot be reached international legal agreement.

He spoke before the people on March 19, discussing the meeting he held in Ohrid with the Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti, the day before, under the mediation of European negotiators.

Also present in Ohrid was the American envoy for the Western Balkans, Gabriel Escobar, who also commented on Saturday's developments as positive.

" No one can impose on Serbia the obligation to recognize Kosovo. Serbia can work on implementation, up to the red lines ", he said.

The Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti, said on March 19, on Twitter, that it is up to the EU to find mechanisms to make the agreement legally binding.

The chief diplomat of the European Union, Josep Borell, has said on March 18 that although the parties have decided not to officially sign the agreement, they have agreed to start its implementation as soon as possible.

Marrëveshja me 11 nene, e bërë publike më 27 shkurt, nuk e obligon Serbinë që ta njohë Kosovën, por kërkon nga të dyja vendet që t’i pranojnë dokumentet dhe simbolet e njëra-tjetrës, përfshirë: pasaportat, diplomat dhe targat.

Ajo kërkon, po ashtu, nga palët që t’i zbatojnë të gjitha marrëveshjet e arritura deri më tash në dialogun për normalizimin e marrëdhënieve, përfshirë edhe atë për formimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe në Kosovë, të cilin Qeveria në Prishtinë e ka refuzuar deri më tash, me arsyetimin se mund të rrezikojë funksionalitetin e shtetit.

Vuçiç ka thënë se për Serbinë është e rëndësishme që është rënë dakord që “të zbatohet ajo që është arritur në dialog”, kur bëhet fjalë për Asociacionin e komunave me shumicë serbe.

Sipas tij, kryeministri i Kosovës, Kurti, në takim ka folur për “tri shtyllat” mbi të cilat duhet të bazohet Asociacioni, por Serbia nuk mund ta pranojë këtë, sepse për Asociacionin është dakorduar me Marrëveshjen e Brukselit.

Asociacioni është i rëndësishëm, sepse serbët do të marrin një kornizë institucionale për veprim”, ka shtuar mes tjerash ai.

I pyetur nga gazetarët nëse do të lejojë formimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe, kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka thënë më 18 mars se bëhet fjalë për “një nivel adekuat të vetëmenaxhimit të komunitetit serb” dhe “jo për vetëqeverisje”.

Kosova dhe Serbia kanë arritur marrëveshje për Asociacionin më 2013 dhe më pas më 2015 mbi parimet për themelimin e tij.

In 2015, the Constitutional Court of Kosovo found that the agreement is not in full harmony with the Constitution.

Serbia demands that Kosovo implement the agreements reached, but the Government of Kosovo has declared against a mono-ethnic association.

With the mediation of the EU and the support of the USA, the two countries have been in negotiations for the normalization of relations since 2011.

They have reached dozens of agreements, but most of them have not been implemented and the parties have blamed each other for stagnation./ REL

 

ideas

services

  • POLICE129
  • STREET POLICE126
  • AMBULANCE112
  • FIREFIGHTER128