May 22 over the years

2024-05-22 07:53:18 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

May 22 over the years

May 22 is the 143rd day of the year, until its end there are 223 more days.

event

334 BC – Alexander the Great's army defeats Darius III of Persia's army at the Battle of Granicus. Plutarch says that when Alexander crossed the Dardanelles, he headed for Troy and stopped first at the tomb of Achilles as a sign of respect. Then he crossed the river Granicus, and encountered the Persian forces. But the victory was not easily achieved, as the historians Diodorus and Arrian who accompanied Alexander say. The author Peter Green, in the book 'Alexander of Macedonia' (1974) comparing different sources, says that Alexander suffered heavy losses in the first attempt to cross the river and was forced to retreat. Then, he was persuaded to accept the advice of the general Parmenion and crossed the river during the night. The battle was fought the next day at dawn, and ended in victory as described by Plutarch. But Alexander could not accept temporary losses, says historian Green, so he used propagandists (Diodorus, Arrian) who described the battles as too heroic to Homeric and only won.

337 – In Nicomedia, Constantine the Great, emperor of Rome (306-337), died. He was 47 years old. From the time of Constantine, Christianity became the accepted Roman religion, with a temporary slowdown when his grandson Julian tried to restore paganism. It was not until the end of the fourth century that the Roman Emperor Theodosius declared Christianity the official religion of the Empire. Most people consider Constantine a Christian since the Battle of the Milvian Bridge in 312, when he emerged victorious by placing the sign of the cross on the soldiers' shields. But by today's church rules, the emperor Constantine would not count as a Christian, since he was baptized as one just the day before he died.

1176 – The Hashashins attempt to kill Saladin near Aleppo. In a letter to the caliph in Baghdad explaining his activities in Syria, Saladin writes that he was engaged in a war for Islam against a threefold enemy; – the Frankish crusaders, the Hashashins and the treacherous prince of Mosul, whom he accused of collaborating with the Franks and the Hashashins.

1762 – Sweden and Prussia sign the Treaty of Hamburg. 1826 – Charles Darwin leaves with the ship HMS Beagle from the city of Plymouth.

1897 – The Blackwall Tunnel under the Thames River is officially opened in London. The tunnel was inaugurated by the Prince of Wales. The total cost was £1.4 million.

1939 – Lufta e Dytë Botërore: Gjermania dhe Italia nënshkruajnë Paktin Steel (Çelik) – i njohur zyrtarisht si Pakti i Miqësisë dhe Aleancës midis Gjermanisë dhe Italisë, ishte planifikuar fillimisht si një aleancë ushtarake trepalësh Japoni – Itali – Gjermani. Por, Japonia donte që pakti të përqëndrohej kundër një kundërshtari të mundshëm, Bashkimit Sovjetik, ndërsa Italia dhe Gjermania kërkuan që pakti të synonte kundër Britanisë dhe Francës. Për shkak të kësaj mosmarrëveshje, pakti u nënshkrua pa Japoninë.

1942 – Lufta e Dytë Botërore; Meksika hynë në luftë në anën e aleatëve.

1906 – Në Athinë hapen Lojërat Verore Olimpike 1906, të cilat sot njihen si pjesë e Lojërave zyrtare Olimpike.

1939 – Lufta e Dytë Botërore: Gjermania dhe Italia nënshkruajnë Paktin e Çelikut.

1942 – Meksika hyn në Luftën e Dytë Botërore në anën e Aleatëve.

1945 – Fillon Operacioni Paperclip (Kapëse Letrash) – Shtetet e Bashkuara evakuojnë shkencëtarët dhe inxhinjerët gjermanë për të ndihmuar në zhvillimin e teknologjisë amerikane të raketave. Këta shkencëtarë (1500) dhe familjet e tyre u sollën fshehurazi në Shtetet e Bashkuara, pa viza, pa shqyrtim dhe pa miratim nga Departamenti i Shtetit. Shumica e tyre u vendosën në White Sands, New Mexico; Fort Bliss, Texas; dhe Huntsville , Alabama për të punuar në zhvillimin e raketave balistike. Kjo nga ana tjetër çoi në themelimin e NASAs. Pjesa më e madhe e informacionit rreth Operacionit Paperclip është ende e klasifikuar.

1947 – Lufta e Ftohtë: në përpjekje për të luftuar përhapjen e komunizmit, Presidenti amerikan Harry S. Truman nënshkruan një akt që më vonë do të quhej Doktrina Truman – 400 milionë dollarë në ndihma ushtarake dhe ekonomike iu dërguan menjëherë Turqisë dhe Greqisë, secila e ndeshur me një lëvizje të brendshme komuniste.

1960 – Një tërmet që arrinte shkallën prej 9.5, i njohur si Tërmeti i madh kilian, godet pjesën jugore të Kilit. Ky është edhe tërmeti më i fuqishëm i regjistruar.

1967 – Dyqani L’Innovation në qendër të Brukselit, Belgjikë, merr flakë. Ky ka qenë zjarri më shkatërruese në historinë e Belgjikës, që rezultoi në 323 të vdekur dhe të zhdukur dhe 150 të plagosur

2010 – Një avion pasagjerësh me më shumë se 160 vetë është aksidentuar gjatë uljes në aeroportin e qytetit Mangalore, në jugperëndim të Indisë

2010 – Interi kampion i ri i Evropës në futboll.

Lindje

1783 – Lindi William Sturgnon, shkencëtar anglez që ndërtoi elektromagnetin e parë praktik.
1813 – Richard Wagner, kompozitor gjerman
1859 – Arthur Conan Doyle, autor i romaneve kriminalistike
1907 – Laurence Olivier, aktor britanez
1924 – Charles Aznavour, shansonjer francez
1950 – Bernie Taupin, tekstshkrues britanez
1970 – Naomi Campbell, manekene britanike

Vdekje

337 – Constantine the Great, Roman emperor
1873 – Alessandro Manzoni, Italian writer
1885 – Victor Hugo, French writer
1939 – Ernst Toller, German writer
Holidays and anniversaries

World Biodiversity Day