A filloi jeta në Tokë apo në yje? Shkencëtarët peshojnë 3 teori kryesore

2024-01-12 23:30:31 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

A filloi jeta në Tokë apo në yje? Shkencëtarët

Një nga pyetjet më të thella të shkencës rrotullohet rreth origjinës së jetës në Tokë. Studimi hulumton nëse komponentët thelbësorë të jetës u shfaqën lokalisht apo erdhën nga kozmosi.

Ndonëse ekzistojnë teori të shumta, studiuesit përgjithësisht bien dakord për katër komponentë thelbësorë të jetës, që me gjasë nuk ishin të pranishme gjatë formimit të Tokës 4.6 miliardë vjet më parë.

Tri teoritë kryesore sugjerojnë se jeta ka origjinën nga pellgjet e hershme të Tokës, ka mbërritur nëpërmjet meteoritëve që mbanin organizma të gjallë, ose meteoritëve që shpërndanin vetëm përbërësit kimikë bazë të jetës. Ekspertët e astrobiologjisë dhe kimisë analitike sugjerojnë një kombinim të teorisë së parë dhe të tretë, duke pohuar se pjesët përbërëse të jetës u sollën në Tokë nga meteoritët, duke iniciuar jetën në supën prehistorike të oqeaneve të hershëm të Tokës.

Këto teori ndryshojnë në përcaktimin e origjinës së substancave të jetës dhe mënyrën se si ato shkaktuan përhapjen e jetës nëpër mjedise të ndryshme të Tokës. Megjithatë, shkencëtarët përballen me sfida në përzgjedhjen e sigurt të një teorie mbi një tjetër për shkak të provave të pamjaftueshme.

Ekspertët, si R. Graham Cooks nga Universiteti Purdue, theksojnë se pavarësisht nga origjina, kimia që qëndron në themel të formimit të jetës mbetet e qëndrueshme. Studimet e fundit propozojnë një përzierje të pseudo-panspermisë dhe supës prehistorike, duke sugjeruar që meteoritët dërgojnë aminoacide dhe molekula të tjera në oqeanet e lashta të Tokës, duke u bashkuar spontanisht në proteina të vogla.

Teoria e supës prehistorike, e propozuar në vitet 1920, sugjeron që pjesët përbërëse kimike të jetës të formuara në pishinat e hershme të Tokës ose oqeanet përmes proceseve natyrore, si rrufetë që katalizojnë formimin e aminoacideve. Panspermia propozon që mikrobet aliene erdhën nga hapësira, ndërsa pseudo-panspermia pohon se vetëm pjesët bazë të jetës mbërritën me meteoritët, duke nisur jetën e deteve e Tokës.

Pavarësisht pasigurive dhe mungesës së provave përfundimtare, kërkimi i vazhdueshëm eksploron aspekte të ndryshme të këtyre teorive. Laboratorë të ndryshëm përsërisin kushte që imitojnë Tokën ose hapësirën e hershme, duke ofruar njohuri për formimin e pararendësve molekularë të nevojshëm për jetën.

Ndonëse shkencëtarët vazhdojnë të zbulojnë misteret e origjinës së jetës, konsensusi mbetet se përbërësit e jetës ekzistonin në Tokë para vetë jetës, me burimin që mund të rrjedhë si nga hapësira ashtu edhe nga supa prehistorike.