"Doomsday Glacier" Is Melting Fast / CNN: Scientists provide evidence of when it started and why

2024-02-27 15:03:59 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

"Doomsday Glacier" Is Melting Fast / CNN: Scientists provide evidence

Scientists have gone back in time to reconstruct the life of Antarctica's "Doomsday Glacier", so named because its collapse could cause a catastrophic rise in sea levels.

They have found that the glacier began to retreat rapidly in the 1940s, according to a new study that provides an alarming insight into future melting. Thwaites Glacier in West Antarctica is the largest in the world and about the size of Florida. Scientists knew it was melting at an accelerated rate since the 1970s, but because satellite records only go back a few decades, they didn't know exactly when significant melting began.

Now there is an answer to that question, according to a study published Monday in the journal Proceedings of the National Academy of Sciences. By analyzing marine sediment cores taken from beneath the ocean floor, the researchers found that the glacier began to retreat significantly in the 1940s, likely triggered by a very strong El Niño event – ​​a natural climate fluctuation that tends to have a warming effect .

Since then, the glacier has been unable to recover, which may reflect the increasing impact of human-caused global warming, according to the report. What happens to Thwaites will have global repercussions. The glacier already contributes 4% of sea level rise as it dumps billions of tons of ice a year into the ocean. Its complete collapse could raise sea levels by more than 0.7 meters. But it also plays a vital role in the stability of the West Antarctic Ice Sheet, acting as a plug that holds most of the ice behind it. Thwaites' fall would undermine the stability of the ice sheet, which holds enough water to raise sea levels by at least 10 meters, causing catastrophic global flooding.

The study's findings match previous research on the neighboring Pine Island Glacier, one of Antarctica's largest ice streams, which scientists also found began to retreat rapidly in the 1940s. That makes the research important, Julia Wellner said. , associate professor of geology at the University of Houston and one of the study's authors. What is happening to Thwaites is not specific to one glacier, but part of the larger context of a changing climate, she told CNN.

"If both glaciers are retreating at the same time, that's further evidence that they're actually being forced by something," Wellner said.

Për të krijuar një pamje të jetës së Thwaites gjatë gati 12,000 viteve të fundit, shkencëtarët morën një anije akullthyese afër buzës së akullnajës për të mbledhur bërthamat e sedimentit të oqeanit nga një sërë thellësish. Këto bërthama ofrojnë një afat kohor historik. Çdo shtresë jep informacion rreth oqeanit dhe akullit që daton mijëra vjet më parë. Duke skanuar dhe datuar sedimentet, shkencëtarët ishin në gjendje të përcaktonin se kur filloi shkrirja e konsiderueshme.

Nga ky informacion, ata besojnë se tërheqja e Thwaites u nis nga një El Niño ekstrem që ndodhi në një kohë kur akullnaja ka të ngjarë të ishte tashmë në një fazë shkrirjeje, duke e rrëzuar atë jashtë ekuilibrit. “Është disi sikur të shkelmohen kur tashmë je i sëmurë, do të ketë një ndikim shumë më të madh,” tha Wellner. Gjetjet janë alarmante sepse ato sugjerojnë se sapo të shkaktohen ndryshime të mëdha, është shumë e vështirë t’i ndalosh ato, tha James Smith, një gjeolog detar në Antarktikun Britanik dhe një bashkautor i studimit.

“Pasi të vihet në lëvizje një tërheqje e shtresës së akullit, ajo mund të vazhdojë për dekada, edhe nëse ajo që filloi nuk përkeqësohet”, tha ai për CNN.

Ndërsa tërheqje të ngjashme kanë ndodhur shumë më larg në të kaluarën, shtresa e akullit u rikuperua dhe u ripërtëri, tha Smith. Por këto akullnaja “nuk tregojnë shenja rikuperimi, gjë që ka të ngjarë të pasqyrojë ndikimin në rritje të ndryshimeve klimatike të shkaktuara nga njeriu”.

Ted Scambos, një akullnajalog në Universitetin e Kolorados Boulder, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim, tha se studimi konfirmon dhe shton detaje në të kuptuarit tonë se si filloi tërheqja e Thwaites. Një sistem që tashmë ishte afër të qenit i paqëndrueshëm “mori një goditje të madhe nga një ngjarje kryesisht natyrore”, tha Scambos, duke iu referuar El Niño. “Ngjarjet e mëtejshme që lindin më shumë nga prirja e ngrohjes së klimës i çuan gjërat më tej dhe filluan tërheqjen e përhapur që po shohim sot,” tha ai për CNN.

Martin Truffer, një profesor i fizikës në Universitetin e Alaskës Fairbanks, tha se hulumtimi tregon nëse një akullnajë është në një gjendje të ndjeshme, “një ngjarje e vetme mund ta rrëzojë atë në një tërheqje nga e cila është e vështirë të rikuperohet”.

“Njerëzit po ndryshojnë klimën dhe ky studim tregon se ndryshimet e vogla të vazhdueshme në klimë mund të çojnë në ndryshime hap pas hapi në gjendjen e akullnajave,” tha Truffer, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim.

Antarktida quhet nganjëherë “gjigandi i fjetur”, sepse shkencëtarët ende po përpiqen të kuptojnë se sa i prekshëm mund të jetë ky kontinent i akullt dhe i izoluar ndërsa njerëzit ngrohin atmosferën dhe oqeanet.

Wellner është një gjeologe – ajo fokusohet në të kaluarën dhe jo në të ardhmen – por ajo tha se ky studim jep një kontekst të rëndësishëm dhe alarmues për atë që mund të ndodhë me akullin në këtë zonë jetike të Antarktidës.

It shows that even if a trigger for rapid melting is over, that doesn't mean the response stops. "So if the ice is already retreating today," she said, "just because we can stop the warming, it may not stop its retreat."