Five facts you may not have known about Julius Caesar

2024-02-06 08:31:27 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Five facts you may not have known about Julius Caesar

Julius Caesar is the most famous ancient figure of Rome. A brilliant politician and general, his achievements and influence were so significant that in other languages ​​there are words derived from his name such as "ruler", "kaiser" in Germany, "tsar" in Russia. He even had his own month "quintilis", the month in which Caesar was born, which was named Julius (July), July, in his honor.

Find out more about the man whose military campaign motto was: "Veni, vidi, vici," "I came, I saw, I won."

He was not of Caesarian descent

Gaius Julius Caesar was born on July 13, 100 BC, but contrary to popular belief, he was not of Caesarian descent. In fact, Caesar's mother, Aurelia, lived until 54 BC, almost half a century after the birth of his son. According to sources, the origin of the name Caesar is attributed to one of Caesar's ancestors. Other origins of his name have been suggested.

He was kidnapped by pirates

In 75 BC, Caesar, then in his mid-20s, was sent by Rome to the Aegean island of Rhodes, a well-known center of learning where he planned to study with Apollonius, a Greek orator, a student of to whom was also Cicero, who became one of the most famous orators of ancient Rome.

However, en route to Rhodes, Caesar's ship was hijacked by pirates off the southwest coast of Asia Minor. When his captors demanded a ransom for his release, Caesar said the figure was too low and insisted that a larger sum be demanded. Eventually, the highest number was raised and Caesar was released. Soon after, he sought revenge on his former captors, who he then executed.

His love life was complicated

Caesar married his first wife, Cornelia, in 84 BC when he was a teenager. Within a few years, a general named Lucius Cornelius Sulla became dictator of the Roman republic and ordered the execution of all those considered enemies of the state. Caesar's stepfather, Lucius Cornelius Cinna had been a rival of Sulla. As a result, Sulla ordered Caesar to divorce Cornelia, but Caesar refused.

Caesar is considered the father of the leap year

Before Caesar came to power, the Romans used a calendar system based on the lunar cycle, which dictated the year with 355 days. The system was 10 days shorter than the solar year, the required amount of time it takes the Earth to make one full revolution around the sun. The calendar was very confusing for some. And after consulting the best astronomers, Caesar established a new system, the Julian calendar, which came into force in 45, and would have 365 days in the year.

Duke qenë se kalendari duhet të ishte në përputhje me sistemin diellor, Çezari shtoni një ditë ekstra çdo katër vjet, që quhet viti i brishtë. Kalendari Julian ekzistoi deri në fund të shekullit të 16, pasi u zëvendësua nga një version më i modifikuar, Kalendari Gregorian, që përdoret edhe sot.

Duke ditur se një kundërshtim i tillë mund t’i kushtonte atij jetën, Çezari u largua nga Roma. Gjatë kohës së tij në arrati, ai u sëmur me malarie dhe më pas u kap nga një prej njerëzve të Sulla-s, të cilët e detyruan Çezarin të paguante një ryshfet të madh, pothuajse të gjitha paratë e tij, në mënyrë që të mbetej i lirë. Përfundimisht, Sulla u bind që ta linte Çezarin të kthehej në Romë, ku ai u ribashkua me Cornelia. Çifti kishte një vajzë, Julia Caesaris, në vitin 76.

Kornelia vdiq në vitin 69 para Krishtit, dhe dy vite më vonë Cezari u martua me Pompéia, një nga mbesat e Sulla-s. Por pas disa ngjarjeve të ndodhura në marrëdhënien e tyre, Çezari vendosi të divorcohej nga Pompeia pasi kishte dyshime

Cezari u martua me gruan e tij të tretë, Kalpurnia, në vitin 59, dhe mbeti e martuar me të deri në vdekjen e tij. Ai gjithashtu kishte dashnore të shumta, duke përfshirë edhe Kleopatrën, mbretëreshë egjiptiane, dhe një grua me emrin Servilia, djali i së cilës Mark Bruti mori pjesë në vrasjen e Çezarit.

Çezari kishte një djalë me Kleopatrën

Në vitin 48 p.e.s Çezari shkoi në Egjipt për të mposhtur një nga rivalët e tij, gjeneralin romak Pompei dhe ndërsa ishte atje u njoh me Kleopatrën, e cila ishte e përfshirë në një luftë civile me vëllain e saj më të vogël. Kur Kleopatrën e ndaluan të takonte Çezarin në pallatin e tij, ajo ishte futur fshehurazi në një qese lavanderie për ta takuar atë për herë të parë, sipas disa historianëve. Çezari dhe Kleopatra patën një marrëdhënie së bashku që solli në jetë djalin e tyre, Ptolemeun Çezar. Egjiptianët i referoheshin atij si Çezarioni, që do të thotë Çezar i vogël.

Pak kohë pas vrasjes së Çezarit në vitin 44, vëllai i Kleopatras gjithashtu u vra. Edhe pse nuk u provua kurrë, ka dyshime se ishte vetë Kleopatra që e helmoi të vëllain, në mënyrë që të bënte bashkë-sundues djalin e saj Çezarion. Ai u njoh si Ptolemeu XV.

Në vitin 31, ushtritë e Kleopatrës dhe të dashurit e saj Mark Antoni u mundën në Betejën e Aktium nga Oktaviani, nipi i madh i Çezarit që ishte trashëgimtar i zgjedhur. Vitin që pasoi të dy edhe Mark Antoni dhe Kleopatra kryen vetëvrasje duke e lënë Çezarionin, sundues të vetëm të Egjiptit.

Çezari konsiderohet babai i vitit të brishtë

Përpara se Çezari të vinte në pushtet, romakët përdornin një sistem kalendarik të bazuar në ciklin hënor, që e diktonte vitin me 355 ditë. Sistemi ishte 10 ditë më i shkurtër se viti diellor, sasia e nevojshme e kohës që i duhet Tokës të bëjë një rrotullim të plotë rreth diellit. Kalendari ishte shumë konfuz për disa. Dhe pasi u konsultua me astronomët më të mirë, Çezari vendosi një sistem të ri, kalendarin Julian, që hyri në fuqi në vitin 45, dhe do të kishte 365 ditë në vit.

Duke qenë se kalendari duhet të ishte në përputhje me sistemin diellor, Çezari shtoni një ditë ekstra çdo katër vjet, që quhet viti i brishtë. Kalendari Julian ekzistoi deri në fund të shekullit të 16, pasi u zëvendësua nga një version më i modifikuar, Kalendari Gregorian, që përdoret edhe sot.