Scientists make the incredible discovery about the 280-million-year-old fossil

2024-02-21 08:56:19 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Scientists make the incredible discovery about the 280-million-year-old fossil

A 280-million-year-old fossil thought to be a well-preserved specimen of an ancient reptile is mostly a fake, according to new research.

The fossil, first discovered in the Italian Alps in 1931, has the scientific name Tridentinosaurus antiquus. Scientists thought the dark, deep outline of the lizard-like body encased in rock was skin and soft tissue, and they considered the fossil a puzzle piece to understanding early reptile evolution.

The fossil appeared in book and article citations over the decades, but no one studied it in detail. Housed in the collections at the University of Padua's Museum of Nature and Humanity in Italy, the relic raised many questions about the exact nature of the creature that was alive when additional, similar specimens could not be found.

A new, detailed analysis has revealed that the fossil's dark color isn't preserved genetic material — it's just black paint covering some carved bones and rock. The researchers behind the study reported their findings February 15 in the journal Paleontology.

"The outline of the body of this fossil specimen has the same color of fossilized soft tissues of plants and also animals," said the study's lead author Dr. Valentina Rossi, a postdoctoral researcher in paleobiology at University College Cork in Ireland, in an email. "So without the use of diagnostic techniques, it was impossible to properly identify the dark-colored material."

The discovery highlights the new knowledge that can be gleaned from re-examining old and previously studied fossil specimens in museum collections using the latest technological methods.

Reptiles first appeared between the Carboniferous and Permian eras, about 310 million to 320 million years ago. But understanding the evolution of these scaly vertebrates depends on what paleontologists discover in the fossil record, and the diversity of the earliest reptiles is still a knowledge gap that researchers are trying to fill.

Even rarer among ancient finds are fossils that contain soft tissue, which has the potential to hold important biological information such as DNA.

When the specimen was discovered, researchers thought the fossil could provide a rare glimpse into the evolution of reptiles.

"The fossil was believed to be unique because there were no other examples from the same geographic area and geologic period of that preservation in a fossil vertebrate at the time," Rossi said.

But the color of the supposed skin was similar to what had been observed in fossil plants found in similar rocks, Rossi said.

Kishte gjëra të çuditshme në lidhje me gjetjen, të tilla si mungesa e përgjithshme e eshtrave të dukshme, duke përfshirë kockat e kafkës, pavarësisht nga fakti se trupi nuk dukej plotësisht i sheshtë. Pra, vlerësimi fillestar ishte se ekzemplari ishte në thelb një mumje e një zvarraniku të lashtë.

“Një shpjegim i besueshëm ishte se kockat ishin të fshehura nën shtresën e lëkurës dhe kështu nuk ishin të dukshme,” tha Rossi. “Ka pak shembuj të mumieve të dinosaurëve , ku pothuajse si mumiet njerëzore, kockat janë ende të mbështjella brenda lëkurës, e cila ruhet në 3D.”

Të intriguar nga pasiguria në rritje rreth fosilit, Rossi dhe kolegët e saj filluan studimin e tyre në vitin 2021 duke e ekzaminuar atë me fotografinë ultravjollcë. Analiza zbuloi se ekzemplari ishte i mbuluar me një shtresë të trashë, tha Rossi.

“Veshja e fosileve me llak është një metodë e lashtë ruajtjeje, sepse në të kaluarën, nuk kishte metoda të tjera të përshtatshme për të mbrojtur fosilet nga prishja natyrore”, tha bashkautorja e studimit Mariagabriella Fornasiero, kuratore e paleontologjisë në Muzeun e Natyrës dhe Njerëzimit, në një deklaratë.

Duke shpresuar për të gjetur informacion biologjik rreth fosilit poshtë veshjes, ekipi përdori mikroskopë të fuqishëm për të analizuar mostrat e mbetjeve në gjatësi vale të ndryshme të dritës.

Në vend të kësaj, studiuesit përcaktuan se skica e trupit ishte gdhendur në shkëmb dhe pikturuar me “thëngjill kafshësh”, një pigment tregtar i përdorur rreth 100 vjet më parë që u bë duke djegur eshtrat e kafshëve. Gdhendja shpjegoi gjithashtu pse ekzemplari dukej se mbante një formë kaq të gjallë, në vend që të dukej më i sheshtë si një fosil i vërtetë.

“Përgjigja për të gjitha pyetjet tona ishte pikërisht përpara nesh, ne duhej ta studionim këtë ekzemplar fosil në detaje për të zbuluar sekretet e tij, madje edhe ato që ndoshta nuk donim t’i dinim”, tha Rossi.

Rezultati ishte i papritur, por shpjegon pse fosili i hutoi studiuesit për dekada. Hulumtimi i fundit konfirmon se “nuk është mumja më e vjetër në botë”, tha në një deklaratë bashkëautorja e studimit Evelyn Kustatscher, kuratore e paleontologjisë në Muzeun e Natyrës së Tirolit Jugor në Bolzano, Itali dhe koordinatore e projektit kërkimor.

Sekrete të vjetra dhe pyetje të reja

Në mënyrë intriguese, ka eshtra aktuale brenda fosilit. Gjymtyrët e pasme, edhe pse në gjendje të keqe, janë reale dhe ka edhe gjurmë të osteodermave, ose struktura të ngjashme me luspa. Tani, studiuesit po përpiqen të përcaktojnë moshën e saktë të eshtrave dhe cilës kafshë i përkisnin. Ekipi po studion gjithashtu shkëmbin, i cili gjithashtu mund të ruajë detaje të hollësishme nga 280 milionë vjet më parë.

Nuk është hera e parë që zbulohet një falsifikim fosil, por Rossi tha se ky stil i veçantë i falsifikimit është i pazakontë.

“Fosili i vetëm për të cilin jam i vetëdijshëm se është pikturuar mbi shkëmb është një karavidhe i fosilizuar, i cili është bërë të duket si një merimangë gjigante, ” tha Rossi. “Megjithatë, në këtë rast të veçantë, lloji i bojës nuk u identifikua, por vë bast se është me bazë karboni i ngjashëm me atë që gjetëm në fosilin tonë.”

Duke pasur parasysh mungesën e të dhënave për të shoqëruar fosilin, duke përfshirë një përshkrim të asaj që u gjet saktësisht në vitin 1931, Rossi dhe ekipi i saj nuk mund të jenë plotësisht të sigurt se falsifikimi është bërë me qëllim.

“Ne besojmë se, duke qenë se disa nga kockat janë të dukshme, dikush u përpoq të ekspozonte më shumë skelet, duke gërmuar pak a shumë aty ku dikush do të priste të gjente pjesën tjetër të kafshës,” tha Rossi. “Mungesa e mjeteve të duhura për përgatitjen e gurit të fortë nuk ndihmoi dhe aplikimi i bojës në fund ishte ndoshta një mënyrë për të zbukuruar punën përfundimtare. Fatkeqësisht, pavarësisht nëse e gjithë kjo ishte e qëllimshme apo jo, ajo mashtroi shumë ekspertë në interpretimin e këtij fosili”.

Përdorimi i teknikave të avancuara për të studiuar fosilet mund të zbulojë natyrën e tyre të vërtetë, tha Rossi.

“Është e një rëndësie thelbësore që kërkimi të përdorë metoda të reja për të parë më nga afër gjetjet që janë ekzaminuar tashmë,” tha bashkautori i studimit Fabrizio Nestola, profesor i mineralogjisë dhe president i Qendrës Universitare për Muzetë në Universitetin e Padovës. deklaratë.

“Tridentinosaurus është një shembull se si shkenca mund të zbulojë sekretet e vjetra dhe se si mund të lindin pyetje të reja prej tyre,” shtoi Nestola. “Më pas do të jetë detyrë e muzeut tonë që të përpunojë njohuritë e fituara rishtazi dhe t’ia sjellë publikut për të udhëhequr një debat shkencor dhe kulturor”.