How the World Will End: Horrifying graphics reveal the dire fate of each planet when the sun dies

2024-03-02 23:03:47 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

How the World Will End: Horrifying graphics reveal the dire fate of each planet

From the AI ​​apocalypse to an all-out nuclear war, there seems to be an almost endless list of things that could cause the end of the world.

But if those dire fates catch up to us, there is an apocalyptic event that Earth cannot avoid.

A terrifying graphic reveals how the Sun will grow into a massive 'red giant' star, becoming so large that it will be the end of the solar system as we know it. 

Although this may seem completely corny, you don't need to start worrying just yet.

Dr Edward Bloomer, senior astronomer at the Royal Greenwich Observatory, said: "There is probably somewhere in the region of 5 billion years before the red giant phase for the Sun. So we have some time!'

Our Sun, like all stars, is essentially a giant nuclear furnace that smashes helium atoms together under the force of gravity.

This great gravitational force is what keeps the eight planets and countless other objects in the solar system in orbit.

Meanwhile, the energy generated in nuclear fusion is radiated into the universe as heat, creating a habitable zone that stretches from just beyond Venus to the orbit of Mars.

However, Dr Bloomer told MailOnline that, eventually, that will all change. 

In about five to 5.5 billion years from now, the sun will begin to turn into a red giant.

"This basically happens when the sun runs out of hydrogen to fuse in its core," explains Dr Bloomer.

When our Sun eventually runs out of hydrogen, its core will begin to collapse under the pull of its gravity.

As the outer layers collapse inward, the resulting pressure and heat will become so intense that these layers will begin to fuse helium atoms into carbon.

The resulting burst of energy will cause the Sun to expand to hundreds of times its original size and cool from white to red hot.

Mr Bloomer explains that while this process 'isn't fast-moving', it will inevitably lead to the destruction of the solar system.

Currently, the sun is about 865,000 miles (1.4 million kilometers) in diameter.

But as it becomes a red giant, it can swell to more than 200 times that size, reaching up to 186 million miles (300 million km) in diameter.

When this happens, the innermost planets - Mercury and Venus - will be pulled into the sun and destroyed.

However, Dr Bloomer said: "The exact size of the red giant is not exactly known, so the Earth is in an interesting position."

At 93 million miles (148.22 million km) from the Sun, it might seem like Earth is toast.

Por 186 milionë milje është kufiri i sipërm absolut për rritjen e Diellit, dhe ai mund të mos bëhet aq i madh.  

Dr Bloomer tha: 'Në skajin më të lartë të madhësive të mundshme, Toka mund të përfshihet tërësisht nga Dielli dhe ky është fundi i kësaj. Në pjesën e poshtme, mund të mos konsumohet.'

Por edhe nëse Dielli nuk e gëlltit Tokën tërësisht, nuk është ende një lajm i mirë.

Dr Bloomer tha: 'Temperatura e sipërfaqes së Tokës do të nënkuptojë që atmosfera do të fryhet dhe oqeanet do të zihen. '

Ai shton: "Toka" që mbetet, në rastin më të mirë, do të ishte një top shkëmbi pa jetë i shpërthyer nga rrezatimi.

Planetët e jashtëm nuk do të shpëtojnë të padëmtuar, pasi Marsi, Jupiteri dhe Saturni do të shpërthehen të gjithë nga nxehtësia e fortë e gjigantit të kuq në rritje.

Nëse Dielli rritet mjaftueshëm, ai mund të digjet përmes një procesi të quajtur 'fotoavullim' pasi emetimet e yjeve heqin gazrat që i rrethojnë.

Megjithatë, Dr Bloomer shpjegon se disa modele parashikojnë që Saturni mund të gjendet papritur në mes të zonës së re të banueshme të Diellit.

Ai tha: “Disa modele sugjerojnë se distanca e Saturnit nga Dielli mund të jetë mjaft e butë. Ne nuk mund të jetojmë në Saturn, por ndoshta hëna e tij Titan?

"Aktualisht është shtëpia e një atmosfere të trashë që nuk merr frymë dhe liqeneve të etanit dhe metanit të lëngshëm për shkak të temperaturave jashtëzakonisht të ulëta, por përpjekja për të gjetur se çfarë do të ndodhte atje ndërsa ngrohej është një zonë e kërkimit të vazhdueshëm."

Më në fund, rreth shtatë miliardë vjet nga tani, Dielli do të mbarojë fare energji dhe do të fillojë të dëbojë shtresat e tij të jashtme në hapësirë, duke lënë pas një mjegullnajë planetare.

Këto struktura të mëdha në formë unaze janë formuar ndërsa yjet që vdesin nxjerrin pjesën më të madhe të materialit të tyre të mbetur përpara se të bëhen një yll xhuxh i bardhë i nxehtë.

Vitin e kaluar, shkencëtarët përdorën teleskopin hapësinor James Webb për të kapur imazhe të Messier 57, ose Mjegullnajës së Unazës, e cila na jep një aluzion se çfarë do të bëhet Dielli ynë një ditë. 

Dhe, në këto faza përfundimtare, Dielli do të përfundojë transformimin e tij të sistemit diellor ndërsa largon planetët më të jashtëm nga orbita e tij. 

Nëse dielli humbet 50 për qind të masës së tij gjatë këtij procesi, forcat do të jenë aq të forta sa Urani dhe Neptuni thjesht do të fshihen nga sistemi diellor.

Së fundi, sa i përket brezit të asteroidëve dhe reve të Oort-it të cilat gjithashtu rrotullohen rreth Diellit, sa keq do të ndikohen varet nga distanca e tyre.

Ndërsa dielli fryhet në madhësinë e tij gjigante përfundimtare, objektet në rripin e asteroideve mund të nxehen në ekstreme të tilla që gazrat dhe uji i ngrirë do të sublimohen, duke mos lënë gjë tjetër veç bërthamave metalike pas.

Megjithatë, në renë Oort - një hapësirë ​​e madhe e materialit shkëmbor që ndodhet midis 0.079 dhe 1.58 vjet dritë nga Dielli - shumë pak do të ndryshojë. 

"In a sense, they might not notice it as much because they're just too distant," says Dr Bloomer.

However, depending on things like changes in the Solar System's angular momentum caused by the Sun's expansion, places like the Oort Cloud can be slightly perturbed and the orbits of objects in that vast region can be altered. 

Overall, though, it probably won't be as transformative as the effects on the inner solar system./ Dailymail

 

Happening now...

ideas