Budget 2024/Tabaku: €145 million more for PPPs, half under investigation by SPAK

2023-11-21 13:34:25 / POLITIKË ALFA PRESS

Budget 2024/Tabaku: €145 million more for PPPs, half under investigation by

Democratic MP Jorida Tabaku has analyzed the 2024 budget that was approved yesterday in an unusual session, in just 5 minutes of the plenary session.

In a statement to the media, Tabaku emphasized that the budget is not in the interest of the citizens and added that Albanians will pay almost 70 million euros more in taxes.

According to Tabaku, 145 million euros more go to PPPs and concessions, half of which, according to her, are under investigation by SPAK.

Full statement: 

"The government approved the 2024 budget in a session that did not have a fair and honest debate to understand what the budget offers for Albanian families. Therefore, I believe it is right for Albanians to learn and understand why this approved budget is not in the interest of the citizens who will pay almost 70 million euros more in taxes. In ten years of socialist budgets, 95% of Albanians have been charged more than 3 billion euros. While a small minority has benefited from fiscal favors that have created a scheme of inequality and dishonesty. The middle class pays the biggest tax burden today, while a handful of companies benefiting from tax breaks pay a very small part of this increase. The progressive socialist taxation scheme has engineered a dishonest taxation system. A large hotel business pays a reduced VAT on the products it sells on its premises, while a medium-sized business will have to pay 20% VAT on the products it sells on its premises. A 5-star hotel pays a reduced profit tax while AirBnB businesses that boost household income for a middle class pay up to 23%. A large business pays 15% tax on profits while a self-employed, middle-class professional will pay up to 23% from 1 January 2024.

E gjitha kjo ka prodhuar një ekonomi informale dhe ka incentivuar shpikjen e metodave dhe formave për t’i ikur këtij sistemi të padrejtë taksimi duke i bërë keq buxhetit të shtetit, ekonomisë dhe padyshim edhe vetë qytetarëve. Në vitin 2013 taksimi progresiv krijoi një sistem të pandershëm që flasim sot, sidomos shtresa e mesme, iu ngarkua një barrë progresive që u shit si taksim i drejtë. Në fakt prodhoi pandershmërinë e një qeverie që parashtroi argumentet e saj për këtë sistem të pandershëm socialist taksimi. Qytetarët nisën që t’i shmangeshin duke kaluar në informalitet apo duke hapur NIPT-e që i kushtojnë sot ekonomisë 30% të PBB. Një qeveri që ngre një sistem të padrejtë ndershëm nuk takson vetëm më të pafuqishmit por favorizon ato pranë vetes. Kështu nga viti 2015 qeveria ka nisur që të favorizojë vazhdimisht një grusht të vogël që zotërojnë gjithçka dhe ofrojnë thuajse kurrgjë PBB-së sonë. Të ardhurat për frymë të vendit janë ende më të ulëtat, ndërkohë që fuqia blerëse e shqiptarëve në raport me rajonin është ende e fundit. Pra për çfarë ka shërbyer vizioni ekonomik i qeverisë në këto dhjetë vite? Për të varfëruar shqiptarët, për të ndërtuar një sistem të pandershëm taksimi dhe për të incentivuar një ekonomi informale.

Shifrat e një dështimi qeverie fshihen edhe në mbledhjen e të ardhurave që megjithëse ka rritur taksat me mbi 3 mld euro vazhdon të mbledhë poa q sa dhjetë vite më parë, pra 25% të PBB-së. Dëshmi e dështimit progresiv të një qeverie socialiste që takson më të varfërit dhe favorizon oligarkinë. Dëshmi e një politike që favorizon një klikë të vogël ekonomike duke shtypur padrejtësisht shpirtin sipërmarrës të shqiptarëve. Një formulë që përshtatet edhe në buxhetin 2024 që u miratua dje. Me 70 mln euro taksa ekstra në kurrizin e shtresës së mesme dhe shqiptarëve. Qeveria propagandon në media se buxheti është i 7 mld eurove që është dy herë më e lartë se sa dhjetë vite më parë. Sigurisht, pasi ka më shumë taksa se sa dhjetë vite më parë. Por, përtej propagandës çfarë rezervon buxheti më i madh për shqiptarët dhe një Shqipëri të fortë?

1.Infrastruktura

Megjithëse qeveria socialiste propagandon se buxhet 7 mld euro është më i madhi në vite ai parashikon 24% më pak fonde për për ndërtimin e rrugëve se buxheti 2023 dhe jo veç kaq por referuar me fondet e pritshme për disbursim, që shoqërojnë buxhetin 2024, shifra është 14,5% më pak se plani i buxhetit të këtij viti.

Ku shkon pjesa tjetër?

-Tuneli Llogarasë që nuk po i duket fundi.

-Porti I Durrësit me vlerë 410 mln euro që u premtua do ndërtohej nga privati

-Dhe projekte të tjera që nuk janë në buxhet por propagandohen

2.Shëndetësia

Qeveria socialiste premtoi dhjetë vjet më parë se shëndetësia falas ishte synimi i saj. Premtoi që kujdesi për të sëmurët dhe kushte më të mira shëndetësore do ishin synimi i një politike të saj për shëndetësinë.

Dhjetë vjet pas këtij premtimi dhe qeveria socialiste ka sot një politikë që i jep më shumë para dhe buxhet tre kompanive të koncesioneve dhe PPP-ve në kontrata korruptive sot nën hetim nga SPAK se sa u jep qytetarëve shërbime shëndetësore.

Në këto 10 vite shpenzimet për rimbursimet për barnat shkuan nga 2.1% e shpenzimeve totale buxhetore në 2013 në 1.6% të totalit të shpenzimeve në 2024.

Kurse fondet nga sigurimet shoqërore, që vijnë si pasojë e rritjes së taksave, është rritur nga 20% në 40%. Ky është një shembull perfekt se si taksat e juaja nuk shkojnë për t’ju përmisuar shërbimet por tek korrupsioni.

3.Bujqësia

Sipas të gjitha të dhënave bujqësia përfaqëson mbi 20% të PBB-së ndërkohë që për thuajse dy vite me radhë rritja e saj ka qenë 0%. Si ka mundësi? Si ka mundësi që sektori më i madh ta lëmë në harresë?

Vizioni i qeverisë socialiste ka qenë standard që nga 2013; bujqve ofroi propagandë dhe radhë të gjata.

Siç edhe dihet ku ka radhë ka dhe korrupsion.

Shqipëria financoi mesatarisht më 0.19% të PBB sektorin bujqësor gjatë viteve 2020-2021. Sipas një krahasimi të Bankës Botërore, ky është niveli më i ulët në rajon dhe në BE.

Në buxhetin 2024, zëri i bujqësisë do të marrë të paktën 9% më pak financime se plani i këtij viti, i finalizuar në aktin normativ për ndryshimin e buxhetit 2023. Në shifra kjo përkthehet kështu; për 2024 bujqit do të kenë 15.6 mld lekë më pak se sa viti aktual

Pra, sektori i bujqësisë së pjesën e luanit në ekonominë tonë por financohet më pak nga qeveria socialiste. Ndërkohë që edhe fondet IPARD janë sot dyshim si pasojë e korrupsionit galopant që ka prekur çdo sektor të ekonomisë.

4.PPP

Në buxhetin 2024 nuk është për arsimin, shëndetësinë, infrastrukturën apo dhe për projekte të tjera më të dobishme. Ku shkojnë milarda euro taksa të shqiptarëve? Për kë është realisht buxheti 2024 me vlerë 7 mld euro?

Përgjigjen e gjeni tek tabela e Koncesioneve/PPP-ve që vazhdon të marrë gjithnjë e më shumë miliarda nga taksa e shqiptarëve.

Qeveria socialiste ka vendosur që t’u japë 145 mln euro më shumë PPP-ve dhe koncesioneve ku gjysma e tyre janë nën hetim nga SPAK. Jo vetëm kaq por mazhoranca socialiste i dha lejen qeverisë socialiste që të paguajë më shumë dhe shtrenjtë PPP-të edhe pse prej mbi dy vjetësh Ministria e Financave dhe Ekonomisë nuk ka botuar një raport të situatës së PPP-ve dhe raportin e tyre me kontratën.

Ky raport që mungon është dëshmi se si qeveria socialiste u fsheh shqiptarëve se si i manaxhon taksat e tyre që i rrit përvit.

Në dhjetë vite ajo ka operuar si një ndërmjetës për t’i ofruar një grushti të vogël 50% të PBB-së në kontrata PPP/Koncesione kurse shqiptarëve 3 mld euro taksa më shumë.

The socialist government for ten years has taken more taxes from them by abusively distributing them to a small handful of oligarchs who further bless them with other favors. This institutionalized system is always protected with the facade of a well-engineered propaganda and dressed with the cynicism of a government that knows the price of everything and the value of nothing. Budget 2024 is the budget of a socialist government that has never thought about your table. Especially today! At a time when the Albanian economy is expected to be hit by inflation more and the Albanians feel even more the socialist misgovernance that has progressively impoverished them.

The increase in foreign exchange savings, the damage to companies that are exporting and the corrupt PPP scheme and the risk of public debts. Nothing offers; the impoverishment of citizens and the increase of taxes.".

ideas

Nga Sidi Hasanaj 20:16 ideas

No Drama!

Nga Sidi Hasanaj

Alfa recipes

services

  • POLICE129
  • STREET POLICE126
  • AMBULANCE112
  • FIREFIGHTER128