The ranking of Webometrics, here are the "best" universities in Albania

2023-02-03 08:15:23 / SOCIALE ALFA PRESS

The ranking of Webometrics, here are the "best" universities in

For 20 years, the Spanish group Cybermetrics Lab prepares a ranking of universities at world level, based on the volume of their content on the Internet, but the visibility and impact of the works of these universities, based mainly on their citations in the works of other researchers ( Webometrics Ranking of World Universities).

The Cybermetrics Lab is a research group belonging to the Higher Council of Scientific Research, the most important public body of scientific research in Spain. The last publication of this ranking, from January 2023, shows that Albanian universities are far from the high levels of the ranking.

The ranking has three main indicators, that of influence, which tries to measure the number of external links connected to the university's websites; excellence, which measures the number of scientific works that are part of the first group (of 10%) cited in the works of other authors; openness (transparency), which tends to give the participation of university researchers to the group of most cited researchers.

From the above, the ranking is not based on a direct analysis of scientific research parameters, but indirectly gives indications regarding the volume of academic and scientific works of universities, as well as the fact that this information is accessed and cited by researchers. or other stakeholders.

I pari mes universiteteve shqiptare renditet Universiteti i Tiranës, që mban vendin e 3972-të në Botë, i ndjekur nga Universiteti Bujqësor i Tiranës, në vendin e 4379-të në Botë.

Ndër universitetet private, i pari renditet Universiteti “Epoka”, që rezulton i treti në Shqipëri dhe në vendin e 4568-të në Botë.

Më tej, vijon Universiteti “Ismail Qemali” i Vlorës, Universiteti Politeknik i Tiranës, Universiteti Katolik “Zoja e Këshillit të Mirë”, Universiteti “Aleksandër Moisiu” Durrës, Universiteti Europian i Tiranës, Universiteti i Mjekësisë Tiranë dhe Universiteti “Aleksandër Xhuvani” Elbasan.

Pozicioni i Shqipërisë nuk është shumë i mirë as krahasuar me vendet fqinje të rajonit. Mes pesë vendeve fqinje të Ballkanit Perëndimor (Kosovë, Maqedoni e Veriut, Serbi, Mali i Zi dhe Bosnje-Hercegovinë), numërohen 14 universitete që kanë një renditje më të larta se universiteti i parë shqiptar (Universiteti i Tiranës). Universiteti i parë në rajon renditet Universiteti i Beogradit, në vendin e 443-të në Botë, i ndjekur nga Universiteti i Novi Sadit, në vendin e 963-të, Universiteti i Nishit, në vendin e 1487-të. Ndër universitetet me pozicionim më të mirë se Universiteti i Tiranës renditet edhe ai i Prishtinës, në vendin e 2982-të në Botë.

At the world level, the ranking is dominated by American universities. Of the top ten universities in the ranking, nine of them are located in the USA. The ranking is headed by Harvard University, followed by Stanford and the Massachusetts Institute of Technology. The first European university in the ranking is Oxford, in Great Britain, which is in fifth place in the world, followed by the University of Cambridge, in twelfth place./ Monitor

 

 

Happening now...

ideas

services

  • POLICE129
  • STREET POLICE126
  • AMBULANCE112
  • FIREFIGHTER128