Game of Thrones author files lawsuit against ChatGPT OpenAI

2023-09-21 16:04:44 / TRENDING ALFA PRESS

Game of Thrones author files lawsuit against ChatGPT OpenAI

American authors George RR Martin and John Grisham are suing ChatGPT owner OpenAI alleging that their copyright was infringed.

Martin is known for his fantasy series A Song of Ice and Fire, which was adapted into the HBO show Game of Thrones. ChatGPT and other large language models (LLMs) “learn” by analyzing massive amounts of data that often originate on the Internet.

The lawsuit claims the authors' books were used without their permission to make ChatGPT smarter.

OpenAI tha se respektonte të drejtat e autorëve dhe besonte se “ata duhet të përfitojnë nga teknologjia AI”. Autorë të tjerë të shquar të përmendur në ankesë janë Jonathan Franzen, Jodi Picoult dhe George Saunders.

Çështja është sjellë në gjykatën federale në Manhattan, Nju Jork, nga Shoqata e Autorëve, një grup tregtar në SHBA që punon në emër të autorëve të përmendur. Sipas dosjes, ajo akuzoi OpenAI për përfshirje në “vjedhje sistematike në një shkallë masive”.

Ai pason një veprim të ngjashëm ligjor të sjellë nga komediania Sarah Silverman në korrik , si dhe një letër e hapur e nënshkruar nga autorët Margaret Atwood dhe Philip Pullman po atë muaj duke u bërë thirrje kompanive të AI që t’i kompensojnë ata për përdorimin e punës së tyre.

An OpenAI spokesperson said: “We are having productive conversations with many creators around the world, including the Authors Guild, and have been working collaboratively to understand and discuss their concerns about AI. We are optimistic that we will continue to find mutually beneficial ways to work together.”

ideas