Sot u pasuruam me 13% duke ndenjur

28 Qershor 2024, 20:23 / IDE NGA KLODIAN TOMORRI

Sot u pasuruam me 13% duke ndenjur
Mora numrin e popullsisë që sapo shpalli INSTAT sot dhe nisa të përditësoj treguesit ekonomikë mbi kuadrin e fundit makro, që u miratua në qeveri një javë më parë.

Sipas tij, PBB e vendit është aktualisht rreth 2431 miliardë lekë. Mbi këto të ardhura dhe mbi shifrën zyrtare të popullsisë që ishte deri dje prej 2.77 milionë banorësh, kuadri llogarit se të ardhurat për fryme në Shqipëri janë 876 mije lekë (2431/2.77 mln banorë). Ose 8709 dollarë për frymë, ose 8059 euro për frymë.

Mirëpo tani ndryshojnë llogaritë. Për shkak të uljes së popullsisë në 2.41 mln banorë, treguesi i të ardhurave për frymë shkon në 1 milion e 8 lekë. Ose 9660 dollarë për frymë, ose 9260 euro për frymë.

Me pak fjalë, sot jemi 13 për qind më të pasur se një ditë më parë. Pa bërë asgjë, duke ndenjur.

Më e bukura është se tani jemi shumë afër kufirit për t’u klasifikuar si vend me të ardhura të larta. Kufiri zyrtar i të ardhurave për frymë për t’u klasifikuar si vend i zhvilluar dhe si vend me të ardhura të larta është 12 mijë dollarë për frymë dhe sipër. Jemi vetëm 2 mijë dollarë larg.

Nëse sheh historikun e 4 viteve të fundit, do të mjaftonin vetëm dy vjet për ta arritur. Me pak fjale në 2026 do na shpallin vend të zhvilluar në krah të SHBA-ve, Gjermanisë, Francës, Italisë e kështu me radhë. Sa të përzërë dhe ca të tjerë nga vendi komandanti.

Tani na ktheni një çikë atë këstin e tatimeve që paguam, po nuk e patët bezdi?

 

 

Po ndodh...