9 qershori ndër vite

9 Qershor 2024, 08:06 / JETË ALFA PRESS

9 qershori ndër vite

9 qershori është dita e 160-të në kalendarin Gregorian.

Këtë vit kjo ditë shënon në ditën e premte, transmeton Koha.net.

Më poshtë mund të lexoni disa ngjarje interesante të cilat bënë histori, e që ndodhën në po këtë ditë por nëpër vite të ndryshme.

1815- Fundi i Kongresit të Vjenës.

1815- Luksemburgu deklaron pavarësinë nga Perandoria franceze.

1870 – Autori Charles Dickens vdiq në moshën 58-vjeçare.

1948- Themelimi i Këshillit Ndërkombëtar të Arkivave nën patronazhin e UNESCO-s.

1970 – Mbreti Hussein i Jordanisë i shpëtoi një tatentati, pasi që persona të armatosur kishin hapur zjarr mbi automjetin e tij zyrtar rrugës për pallat.

1990 - U mbajt në Zagreb simpoziumi për helmimet në Kosovë, " Kosova sprovë e ndërgjegjes mjekësore ".

1995 – Andrew Richard dënohet me burgim të përjetshëm për tentativë dhunimi të një burri tjetër, në rastin e parë të këtij lloji në Britani të Madhe.

1999 - Përfaqësuesit e NATO-s dhe ushtrisë Jugosllave nënshkruan në Kumanovë marrëveshjen tekniko-ushtarake për tërheqjen e ushtrisë dhe policisë Jugosllave nga Kosova.

2017- Në Kosovë, mesnatën e 9 qershorit mbyllet fushata zgjedhore për zgjedhjet e parakohshme të 11 qershorit.