A është Jensen Huang Steve Jobs i ri?

23 Mars 2024, 14:18 / JETË ALFA PRESS

A është Jensen Huang Steve Jobs i ri?

Pamjet nga stadiumi të kujtonin një koncert artistësh të njohur. Tribunat ishin plot, fotoritmet krijuan një atmosferë entuziaste, celularët “morën flakë” kur ai doli në skenë dhe ekranet gjigante transmetonin imazhin e burrit me xhaketën e zezë prej lëkure që qëndronte në mes të skenës .

Vetëm se ky njeri nuk ishte ndonjë yll rock, por "ylli" i ri i biznesit dhe komunitetit shkencor : Jensen Huang , CEO i Nvidia, kompania që prodhon mikroprocesorë të përdorur në aplikacionet e inteligjencës artificiale.

“Shpresoj ta kuptoni se ky nuk është një koncert. Ju keni ardhur në një konferencë IT, " tha ai ndërsa doli në skenë në GTC 2024, konferencën e inteligjencës artificiale të Nvidia në Kaliforni.

Por kush është bashkëthemeluesi, kryetari dhe CEO i Nvidia, të cilin shumë e përshkruajnë si " Steve Jobs i ri "?

Huang , tani 61 vjeç , lindi në Tajvan, u dërgua te të afërmit në Shtetet e Bashkuara në moshën 9-vjeçare, u diplomua nga shkolla e mesme dy vjet më herët (në moshën 16 vjeç) dhe studioi inxhinieri elektrike, fillimisht në Universitetin Shtetëror të Oregonit dhe më pas në Stanford (ku mori diplomën master).

Pas një karriere të shkurtër në kompani të ndryshme (duke përfshirë një detyrë të përkohshme si pjatalarës në Denny's), Huang punoi për një kompani të projektimit të mikroprocesorëve. Aty hyri tek ai “mibrioni i çipit”. Në vitin 1993, me dy miq dhe partnerë (Chris Malachowsky dhe Curtis Priem) dhe 40,000 dollarë kapital personal, ata themeluan Nvidia.

Mbi 300 biznese fillestare morën pjesë në GTC 2024, i cili u zhvillua midis 17-21 marsit dhe priti 320,000 vizitorë

Nga videolojërat tek shpëtimi i planetit

Larg misionit që Nvidia ka ndërmarrë sot (përmirësimi i jetës së përditshme, avancimi i mjekësisë, gjetja e zgjidhjeve të qëndrueshme për zhvillimin e vazhdueshëm të teknologjisë, etj.), financuesi i parë i madh i kompanisë ishin videolojërat.

"Ne vumë re se videolojërat ishin një nga problemet më të kërkuara nga pikëpamja llogaritëse dhe do të kishin një vëllim tepër të lartë shitjesh. Këto dy gjendje nuk ndodhin shumë shpesh. "Video-lojërat kanë qenë aplikacioni ynë "super" - një levë për të arritur tregje të mëdha duke financuar Kërkim dhe Zhvillim masiv për të zgjidhur probleme masive kompjuterike," tha Huang për Fortune në një intervistë të vitit 2017.

Në GTC24 Nvidia prezantoi "Project GR00T" një model themelor për robotët humanoidë, duke përfshirë AI. Robotët e mundësuar nga GR00T mund të kuptojnë gjuhën natyrore dhe të imitojnë lëvizjen duke vëzhguar veprimet njerëzore

Kompania prodhon shumë nga çipat kritikë që ofrojnë fuqinë kompjuterike të nevojshme për të ekzekutuar modelet që mbështesin mjetet e AI.

Edhe pse tani është ndër njerëzit më të pasur në planet, ai sërish shkon çdo ditë në zyrat e Nvidia-s, merr pjesë në takime, nuk ka zyrën e tij dhe ruan sensin e tij të veçantë të humorit (të cilin të paktën ata që e duan IT-në e vlerësojnë).

Ai beson se udhëheqësit e mirë duhet të karakterizohen nga autenticiteti:

“Udhëheqësit nuk vishen si CEO sepse mendojnë se kështu vishen CEO . Ata nuk flasin si CEO sepse kështu mendojnë se CEO-t flasin. Ata nuk i drejtojnë takimet e tyre dhe presin që njerëzit t'i trajtojnë si CEO. Janë thjesht kush janë ata”, tha ai në një intervistë me New York Times në 2010.

I besueshëm ndaj angazhimeve të tij, edhe kur e “lënduan”, ai bëri tatuazh mbi supe emrin e Nvidia-s kur aksionet e kompanisë arritën në 100 dollarë.

“Po qaja si foshnje”, ka rrëfyer ai për Fortune, duke përjashtuar mundësinë për të bërë sërish diçka të ngjashme, tani që aksionet e Nvidia i kanë kaluar 900 dollarët.