CNN tregon 'mashtrimet' ja pse turistët e huaj marrin jahte në Shqipëri për të pushuar në Greqi

10 Gusht 2022, 16:51 / EKONOMI ALFA PRESS

CNN tregon 'mashtrimet' ja pse turistët e huaj marrin jahte

CCN në një artikull të saj ka treguar se si lundrimi me jahte pas pandemisë ka ecur me shpejtësi.

Por ndër të tjera në artikull ka shpjeguar se si turistët e huaj marrin jahte me qira në Shqipëri për për të pushuar në Greqi, për të shmangur pagesën e TVSH-së së shteteve evropiane.

Pjesë nga artikulli:

Nëse jeni duke kërkuar mënyra për të kursyer para në një qiramarrje superjahtesh, ka mundësi, thotë Oscar Siches, një konsulent marine dhe ish-kapiten superjahtesh me qendër në Mallorca, Spanjë.

Për fillestarët, sa më larg të marrësh qira nga Jugu i Francës, ku çmimi fillestar i qirasë së superjahteve për javën është rreth 250,000 dollarë në javë para ushqimit dhe alkoolit, aq më pak të kushtueshme priren të jenë qiratë e jahteve, thotë Siches.

Heather Hatcher e International Yacht Company, një firmë brokerimi për jahte me një nga flotat më të mëdha në botë, thotë se të turistët me qira që rezervojnë gjatë muajve maj dhe qershor, si dhe shtator dhe tetor në Mesdhe mund të presin të kursejnë 10% jashtë tarifave javore të qirasë bazë të sezonit të lartë.

“Pronarët janë gjithashtu më të gatshëm për të negociuar ato periudha të vitit, sepse tradicionalisht është një periudhë më e ngadaltë,” thotë ajo.

Greqia dhe Kroacia gjithashtu kanë TVSH shumë më të ulët (taksë mbi vlerën e shtuar) në qiratë e jahteve krahasuar me Francën, Italinë dhe Spanjën, thotë ajo.

Po ka edhe “mashtrime” të tjera për t’u marrë parasysh, thotë Hatcher.

“Nëse merrni një jaht me qira në Turqi dhe niseni dhe shkoni në Greqi me një varkë të huaj që nuk është jaht turk dhe pa flamur turk, mund të largoheni nga një vend dhe të prekni një port të huaj dhe të shmangni TVSH-në,” thotë ajo.

Në mënyrë të ngjashme, Hatcher thotë se qiraja e një jahti në Shqipëri për të lundruar në ishujt Jon të Greqisë dhe për t’u kthyer në Shqipëri është një mënyrë për të shmangur pagesën e kostos shtesë të TVSH-së së Greqisë, pasi Shqipëria nuk është në Bashkimin Europian.

“Përveç kësaj, nëse niseni me një jaht nga Greqia dhe lini ujërat greke për në Shqipëri apo Turqi, e gjithë TVSH-ja greke hiqet”, thotë ajo.

Dhe nëse pyesni veten nëse ka me të vërtetë njerëz që kërkojnë të marrin me qira një superjaht, të cilët njëkohësisht shqetësohen për kursimin e parave, ekspertët thonë se po e madje shumë. Sipas tyre ka një segment të madh njerëzish që kanë para dhe duan të jenë pjesë e jahteve, por duan të jenë të zgjuar në lidhje me të pasi jo të gjithë duan të shpenzojnë 500,000 dollarë në javë për pushime./CNN

 

Po ndodh...