Konsumimi i këtyre 8 ushqimeve mund të zvogëlojë rrezikun e goditjes në tru

19 Shtator 2025, 16:03 / JETË ALFA PRESS

Konsumimi i këtyre 8 ushqimeve mund të zvogëlojë rrezikun e

Goditja në tru është një nga shkaqet kryesore të humbjes së jetës dhe aftësisë funksionale në mbarë botën. Ekspertët e shëndetit theksojnë se një nga mënyrat më të thjeshta për të ulur rrezikun është të ushqehemi në mënyrë të shëndetshme. Sipas studimeve të fundit, disa ushqime kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në mbrojtjen e enëve të gjakut, përmirësimin e qarkullimit dhe uljen e inflamacionit.

Më poshtë janë 8 ushqime që rekomandohen nga mjekët për të zvogëluar rrezikun e goditjes në tru:

Salmoni, skumbria dhe sardelet janë të pasura me acide yndyrore omega-3, të cilat ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut dhe përmirësimin e shëndetit të zemrës e trurit.

Arrat, bajamet dhe frutat e thata përmbajnë yndyra të shëndetshme, magnez dhe antioksidantë që ulin kolesterolin e keq (LDL) dhe forcojnë sistemin kardiovaskular.

Boronicat, mjedrat dhe luleshtrydhet janë të pasura me flavonoide dhe vitamina, që ndihmojnë në uljen e inflamacionit dhe përmirësojnë elasticitetin e enëve të gjakut.

Spinaqi, kale dhe rukola kanë shumë vitaminë K, fibra dhe minerale që ndikojnë në uljen e presionit të gjakut dhe parandalimin e mpiksjes së gjakut.

Përmbajnë proteina bimore, fibra dhe hekur, duke ndihmuar në mbajtjen e niveleve të qëndrueshme të sheqerit në gjak dhe përmirësimin e qarkullimit.

E pasur me kalium, një mineral thelbësor për kontrollin e presionit të gjakut, dhe yndyra të shëndetshme që reduktojnë inflamacionin.

Tërshëra, orizi integral dhe quinoa furnizojnë trupin me fibra që ndihmojnë në uljen e kolesterolit dhe mbrojtjen e zemrës e trurit.

Konsumuar në sasi të moderuara, çokollata e zezë me përmbajtje të lartë kakaoje (minimumi 70%) është e pasur me antioksidantë që përmirësojnë qarkullimin e gjakut.

Po ndodh...

ide