Nga organet riprodhuese deri tek sytë, zbuloni dëmet që shkakton presioni i lartë i gjakut

21 Maj 2023, 18:32 / JETË ALFA PRESS

Nga organet riprodhuese deri tek sytë, zbuloni dëmet që shkakton

Hipertensioni është identifikuar si shkaku kryesor i vdekjeve të parakohshme në mbarë botën.

Sipas vlerësimeve të OBSH-së, 1 në 4 burra dhe 1 në 5 gra në mbarë botën kanë këtë gjendje. Por miliona njerëz me hipertension mbeten të pa diagnostikuar dhe nuk po marrin trajtimin që u nevojitet.

Zakonisht, hipertensioni ose presioni i lartë i gjakut i vazhdueshëm nuk shfaq asnjë simptomë, veçanërisht në fazat e hershme. Shpesh, hipertensioni kryesisht diagnostikohet rastësisht gjatë kontrollit rutinë shëndetësor. Megjithatë, edhe kur është asimptomatike, duhet të trajtohet. Një person duhet të marrë rregullisht medikamente për presionin e gjakut siç përshkruhet nga mjeku për të mbajtur presionin nën kontroll dhe për të shmangur komplikimet potencialisht vdekjeprurëse.

Presioni i lartë i vazhdueshëm i gjakut mund të dëmtojë organe të rëndësishme dhe mund të ndodhë në heshtje për vite përpara se të shfaqen simptomat. Hipertensioni mund të rrisë rrezikun e shumë sëmundjeve serioze. Tani, le të shohim disa nga organet kryesore që mbajnë peshën kryesore të presionit të lartë të gjakut.

Zemra

Zemra është një nga organet kryesore që përballon presionin e pakontrolluar të gjakut. Hipertensioni mund të çojë në sulme në zemër, dështim të zemrës dhe goditje në tru.

Truri

Një organ tjetër kryesor që vuan për shkak të presionit të lartë të gjakut të vazhdueshëm është truri. Hipertensioni i pakontrolluar mund të çojë në goditje në tru, hemorragji, çmenduri.

Veshkat

Presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë edhe dëmtim të veshkave. Dështimi i veshkave mund të ndodhë për shkak të presionit të pakontrolluar të gjakut.

Sytë

Efektet shkatërruese të pakontrolluara të presionit të lartë të gjakut në sytë tuaj, duke çuar në hemorragji të retinës, madje edhe në humbje të shikimit.

Shëndeti riprodhues

Presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë probleme të fertilitetit si te meshkujt ashtu edhe te femrat. Hipertensioni është i lidhur me cilësinë e dëmtuar të spermës, mosfunksionimin seksual të mashkullit dhe humbjen e shtatzënisë.

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128