Një alternativë ndaj litiumit? Bateritë e së ardhmes: Si mund të fuqizojnë pajisjet tona pambuku dhe uji i detit

12 Nëntor 2023, 23:10 / JETË ALFA PRESS

Një alternativë ndaj litiumit? Bateritë e së ardhmes: Si

Nxjerrja e litiumit dhe mineraleve të tjera që na duhen për bateritë po sjell një dëm në rritje për mjedisin. Megjithatë, ka materiale alternative rreth nesh.

Zip. Furnizuesit e energjisë tashmë janë në treg. Në një rrugë në Indi, ka një makinë parash që ende shpërndan me ‘kënaqësi’ kartëmonedha. Falë, pjesërisht, pambukut të djegur. Për këtë makinë parash ka një bateri rezervë brenda saj, një bateri që përmban karbon nga pambuku i djegur me kujdes.

“Procesi i saktë është sekret, për të qenë i sinqertë me ju,” thotë Inketsu Okina, shefi i inteligjencës në PJP Eye, firma japoneze që prodhoi baterinë. Ai as nuk bën shaka. “Temperatura është sekrete dhe atmosfera është sekrete. Presioni është i fshehtë,” vazhdon të sqaroi ai i kompleksuar për të mos dhënë më shumë detaje seç duhet.

Okina thotë se kërkohet një temperaturë e lartë, mbi 3,000C (5,432F). Dhe ai 1 kg pambuk jep 200 g karbon – me vetëm 2g të nevojshme për çdo bateri. Firma bleu një ngarkesë pambuku në vitin 2017 dhe ende nuk e ka përdorur të gjithën, thotë Okina.

Në bateritë e zhvilluara nga kompania, së bashku me studiuesit në Universitetin Kyushu në Fukuoka, Japoni, karboni përdoret për anodën – një nga dy elektrodat midis të cilave rrjedhin jonet, grimcat e ngarkuara në bateri. Jonet lëvizin në një drejtim kur bateria është duke u ngarkuar dhe në drejtimin tjetër kur lëshon energji në një pajisje. Shumica e baterive përdorin grafit si anodë, por PJP Eye argumenton se qasja e tyre është më e qëndrueshme, pasi ato mund të bëjnë anoda duke përdorur pambuk të mbetur nga industria e tekstilit.

Me kërkesën e madhe për bateri që pritet në vitet e ardhshme , të nxitura nga rritja e automjeteve elektrike dhe sistemeve të mëdha të ruajtjes së energjisë, disa studiues dhe biznese po zhvillojnë furishëm alternativa të mundshme ndaj baterive të litiumit dhe grafitit që janë të zakonshme sot. Ashtu si PJP Eye, ata argumentojnë se ne mund të përdorim materiale shumë më të qëndrueshme dhe të disponueshme gjerësisht për prodhimin e baterive.