OBSH kërkon veprim për shurupin e kollës që lidhet me vdekjen e 300 fëmijëve

24 Janar 2023, 22:38 / JETË ALFA PRESS

OBSH kërkon veprim për shurupin e kollës që lidhet me

OBSH ka bërë thirrje për “veprim të menjëhershëm” për të mbrojtur fëmijët nga ilaçet e kontaminuara pas një morie vdekjesh të lidhura me shurupet e kollës vitin e kaluar.

Në vitin 2022, më shumë se 300 fëmijë, kryesisht nën 5 vjeç, në Gambi, Indonezi dhe Uzbekistan vdiqën nga dëmtimi akut i veshkave, vdekje që shoqëroheshin me ilaçe të kontaminuara.

Ilaçet, shurupet e kollës pa recetë, kishin nivele të larta të dietilen glikolit dhe etilen glikolit.

“Këto ndotës janë kimikate toksike që përdoren si tretës industrialë dhe agjentë antifriz që mund të jenë fatale edhe të merren në sasi të vogla dhe nuk duhet të gjenden kurrë në ilaçe”, tha OBSH.

Si vendet e mësipërme, OBSH tha të hënën se Filipinet, Timor Leste, Senegali dhe Kamboxhia mund të ndikohen potencialisht sepse mund t’i kenë ilaçet në shitje. Organizata bëri thirrje për veprim në 194 shtetet e tij anëtare për të parandaluar më shumë vdekje.

Meqenëse këto nuk janë incidente të izoluara, OBSH u bën thirrje palëve të ndryshme të përfshira në zinxhirin e furnizimit mjekësor të ndërmarrin veprime të menjëhershme dhe të koordinuara”, tha OBSH.

OBSH ka dërguar tashmë alarme specifike për produkte në tetor dhe në fillim të këtij muaji, duke kërkuar që ilaçet të hiqen nga raftet, për shurupet e kollës të prodhuara nga Maiden Pharmaceuticals dhe Marion Biotech e Indisë, të cilat janë të lidhura me vdekje përkatësisht në Gambi dhe Uzbekistan.

Ajo lëshoi ​​gjithashtu një paralajmërim vitin e kaluar për shurupet e kollës të prodhuara nga katër prodhues indonezianë, PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex dhe PT AFI Pharma, që shiteshin brenda vendit.

 

Po ndodh...

ide