“Vrasësi i planetit”/ Asteroidi më i madh në 125 vitet e fundit kalon sonte pranë Tokës

27 Qershor 2024, 21:49 / JETË ALFA PRESS

“Vrasësi i planetit”/ Asteroidi më i madh në 125
Një asteroid me madhësi mali do të kalojë afër Tokës sonte në një distancë prej rreth tetë milionë kilometrash dhe është një nga më të mëdhenjtë që i është afruar kaq shumë planetit tonë në 125 vitet e fundit.

Trupi qiellor i quajtur 2011 UL21 lëviz me një shpejtësi prej 93,000 kilometra në orë dhe ndodhet në një distancë prej 1.3 AU.

Duhet mbajtur parasysh se është të paktën dhjetë herë më i vogël se shkëmbi më i madh që ka goditur ndonjëherë Tokën – asteroidi i famshëm Vredefort dhe pesë herë më i vogël se ai që zhduki dinosaurët nga faqja e planetit tonë 66 milionë vjet më parë, shkruan Live Science.

Megjithëse ndikimi i mundshëm i 2011 UL21 do të ishte më pak ekstrem se ai, ai ende ka potencialin të shkaktojë një katastrofë në shkallë kontinentale dhe të shkaktojë ndryshime klimatike për shkak të materialit të hedhur në atmosferë, prandaj ka statusin e “planetit vrases”.

Edhe pse nuk përbën ndonjë kërcënim për Tokën, as tani dhe as në të ardhmen, është interesante sepse është një nga dhjetë më të mëdhenjtë që kanë kaluar pranë nesh që nga viti 1900, deklaroi Gianluca Masi, astrofizikani dhe drejtor i Projektit të Teleskopit Virtual. një njoftim të fundit.

Kalimi i asteroidit do të mund të ndiqet drejtpërdrejt përmes faqes VTP, ku ka një transmetim të drejtpërdrejtë të pamjes së qiellit nga observatori astronomik “Bellatrix” në Ceccan të Italisë.

 

Po ndodh...