Donald Trump refuzon t'u përgjigjet pyetjeve në hetimin e Nju Jorkut: Gjueti shtrigash!

10 Gusht 2022, 19:24 / KOSOVA & BOTA ALFA PRESS

Donald Trump refuzon t'u përgjigjet pyetjeve në hetimin e Nju

Ish-presidenti i SHBA-së, Donald Trump, ka thënë se ka refuzuar t'u përgjigjet pyetjeve si pjesë e një hetimi në Nju Jork për praktikat e biznesit të familjes së tij.

Trump mbërriti në zyrën e Prokurorit të Përgjithshëm të Nju Jorkut të mërkurën.

Zyrtarët shtetërorë kanë akuzuar Organizatën Trump për marrjen e lehtësirave tatimore dhe kredive përmes vlerësimeve mashtruese ose mashtruese të aseteve.

Trump mohon keqbërjen dhe e ka përshkruar hetimin civil si një gjueti shtrigash.

Një orë pasi ai u fotografua duke mbërritur në zyrën e Manhatanit, zoti Trump lëshoi ​​një deklaratë në të cilën ai kritikoi Prokuroren e Përgjithshme të Nju Jorkut Letitia James dhe hetimin më të gjerë.

“Vitet e punës dhe dhjetëra miliona dollarë janë shpenzuar në këtë sagë të gjatë që ziejë, dhe pa dobi”, tha ai. "Unë nuk pranova t'u përgjigjem pyetjeve në bazë të të drejtave dhe privilegjeve që i jepen çdo qytetari sipas Kushtetutës së Shteteve të Bashkuara."

Depozitimi i tij vjen vetëm disa ditë pasi FBI-ja ekzekutoi një urdhër kontrolli të paprecedentë në pronën e tij në Florida, Mar-a-Lago, si pjesë e një hetimi të veçantë që thuhet se lidhet me trajtimin e tij të materialeve të klasifikuara.

Ndërsa hetimi i Prokurorit të Përgjithshëm është një hetim civil, një hetim paralel po kryhet nga zyra e Prokurorit të Qarkut të Manhatanit që mund të rezultojë në kallëzime penale.

Analistët ligjorë sugjerojnë se zoti Trump mund të ketë refuzuar t'u përgjigjet pyetjeve të mërkurën, sepse përgjigjet e tij mund të ishin përdorur kundër tij në atë hetim penal. Ish-presidenti thirri Amendamentin e Pestë, i cili mbron njerëzit nga detyrimi për të qenë dëshmitarë kundër vetvetes në një çështje penale.

Zyra e zonjës James ka thënë se depozitimet - një term ligjor që do të thotë dëshmi që nuk është dhënë në gjykatë - ishin ndër procedurat e fundit hetimore të mbetura për t'u kryer.

Pasi të përfundojë hetimi, prokurori i përgjithshëm mund të vendosë më pas të ngrejë një padi duke kërkuar gjoba financiare kundër zotit Trump ose kompanisë së tij.

Prokurorja e Përgjithshme e Nju Jorkut, Letitia James po udhëheq një hetim civil mbi marrëdhëniet e biznesit të familjes Trump

Prokurori i Përgjithshëm kishte kërkuar depozitimin e zotit Trump - dhe atë të dy prej fëmijëve të tij, Ivanka dhe Donald Trump Jr - për më shumë se gjashtë muaj, ndërsa familja i rezistoi thirrjeve përmes sistemit gjyqësor të Nju Jorkut.

Avokatët e zotit Trump ishin përpjekur gjithashtu të padisnin zonjën James në një përpjekje për ta penguar atë të merrte në pyetje ish-presidentin dhe fëmijët e tij.

Por në shkurt, një gjykatës i Gjykatës së Lartë të Nju Jorkut vendosi që të tre duhet të ulen të gjithë për depozitime. Ivanka dhe Donald Trump Jr u ​​morën në pyetje në fillim të këtij muaji.

Gjykatësi tha se hetimi kishte zbuluar "prova të shumta të mashtrimit të mundshëm financiar" duke i dhënë prokurorit të përgjithshëm një "të drejtë të qartë" për të marrë në pyetje nën betim ish-presidentin dhe dy nga fëmijët e tij të përfshirë në biznes.

Zonja James e përshëndeti vendimin e gjyqtarit si një fitore, duke thënë se "drejtësia ka triumfuar".

Hetimi, i cili u hap për herë të parë në vitin 2019, kërkon të provojë se zoti Trump dhe Organizata Trump kanë fryrë vlerën e aseteve në banka ndërsa kërkonin kredi. Mashtrimi i supozuar thuhet se ka ndodhur përpara se Trump të merrte detyrën.

 

Po ndodh...