Ukraina i kërkon Zvicrës të përfaqësojë interesat e saj në Rusi

10 Gusht 2022, 18:00 / KOSOVA & BOTA ALFA PRESS

Ukraina i kërkon Zvicrës të përfaqësojë interesat

Ukraina i ka kërkuar Zvicrës që ta përfaqësojë atë diplomatikisht në Rusi, megjithëse kombi alpin ka theksuar se Moska do të duhet të pranojë marrëveshjen që ajo të vazhdojë. Zvicra është e njohur për neutralitetin e saj dhe ka ofruar të ofrojë ndihmë diplomatike dhe të ndërmjetësojë midis Rusisë dhe Ukrainës që nga fillimi i pushtimit më 24 shkurt. 

Sot, Ministria e Jashtme zvicerane tha se Ukraina i ka kërkuar Zvicrës që të "marrë një mandat të fuqisë mbrojtëse" për Kievin në Rusi dhe të mbajë marrëdhënie të nivelit të ulët dhe të ofrojë ndihmë konsullore për qytetarët e saj. Por një zëdhënëse e ministrisë së jashtme tha se Rusia ende nuk ka dhënë pëlqimin e saj. Moska është zemëruar nga vendimi i Bernës për të ndjekur Bashkimin Evropian në vendosjen e sanksioneve ndaj Rusisë. thuhet se pyeti nëse Zvicra mund të konsiderohet ende neutrale.

 Zvicra ka një traditë të gjatë për të vepruar si një fuqi mbrojtëse, duke luajtur për herë të parë këtë rol gjatë Luftës Franko-Prusiane në 1870-71. Ajo tani përfaqëson interesat e SHBA-së në Iran, dhe interesat e Iranit në Kanada dhe Arabinë Saudite, ndër të tjera. Ai gjithashtu përfaqëson interesat ruse në Gjeorgji dhe anasjelltas.

 

Po ndodh...