Zelensky: Anëtarësimi në BE është e ardhmja e zgjedhur e Ukrainës

23 Qershor 2022, 13:11 / KOSOVA & BOTA ALFA PRESS

Zelensky: Anëtarësimi në BE është e ardhmja e zgjedhur

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky tha të enjten se anëtarësimi në BE është "zgjedhja e Ukrainës për vizionin tonë të së ardhmes".

"Sot ose nesër, dhe unë e di që ju e dini këtë, ne kemi një shans të madh për të marrë një status kandidat për anëtarësim në BE," tha Zelensky gjatë një sesioni pyetjesh dhe përgjigjesh pas fjalimit të tij virtual në Universitetin Hebraik të Jerusalemit.

"Ukraina ka bërë zgjedhjen e saj, një të ardhme më afër Bashkimit Evropian dhe së shpejti ne do të jemi pjesë e asaj familjeje. Ne kemi sakrifikuar shumë për këtë," tha ai. "Por më e rëndësishmja, kjo është zgjedhja jonë -- zgjedhja e vizionit tonë të së ardhmes."
Zelensky tha se pas përfundimit të luftës, Ukraina do të fokusohet në "ndërtimin e një shteti evropian që do të jetë pjesë e BE-së", por kërcënimi nga Rusia do të mbetet.

“Ne do ta kuptojmë shumë qartë se fqinji ynë është Rusia dhe se Rusia, edhe nëse e mbarojmë luftën dhe fitojmë, pas 10 apo 20 vitesh Rusia mund të na sulmojë përsëri. Nuk them se kjo do të ndodhë, por ka një mundësi."

Zelensky tha se zhvillimi i institucioneve të sigurisë të Ukrainës do të jetë një pjesë e rëndësishme e procesit të rindërtimit. "Siguria në të gjitha hapësirat publike, duke filluar nga kufijtë e vendit tonë deri në qendër," tha ai.

“Ne kemi përgatitur shumë projektligje, shumë reforma”, shtoi ai.

Po ndodh...