Brenda fshatit “Maya”/ Dikur një civilizim i zhvilluar, por sot jetojnë si para 1500 vitesh

8 Shtator 2022, 13:52 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

 

Brenda fshatit “Maya”/ Dikur një civilizim i zhvilluar, por sot

Një udhëtim me aeroplan, me 10 pasagjerë nga Belize City ju çon mbi xhungla të gjelbërta, maja të thepisura malesh dhe rrëshqitje përgjatë detit të gjallë të Karaibeve. Ky është aeroporti i Punta Gorda, qyteti më jugor në Belize, me 5000 banorë.

Është i largët, por është një metropol i gjallë në krahasim me Santa Cruz, një vendbanim Maya që shtrihet një udhëtim 50-minutësh në brendësi të vendit. Është këtu, e zhytur në sigurinë e xhunglës, ku jetojnë Mopan Maya. Me origjinë nga Belize dhe Guatemala, Mopanët janë një nga 28 grupet nënetnike të popullit Maya. Rreth 10,000 njerëz në Belize identifikohen si Mopan, duke përbërë më pak se 3% të popullsisë së vendit. Pra, kultura mbrohet nga afër nga njerëzit e saj.

Belize ishte shtëpia e disa prej vendbanimeve më të hershme Maya dhe Maya sot përbëjnë rreth 11% të popullsisë së vendit. Santa Cruz arrihet përmes një rruge të ashpër dhe të paasfaltuar, që gjarpëron nëpër male, për t'u hapur në një luginë të vogël. Këtu, komunitetet e lidhura ngushtë, që jetojnë në banesa me çati kashte rritin misër, patate dhe kakao. Është një mënyrë jetese që ka mbetur pothuajse e pandryshuar për shekuj, pjesërisht nga zgjedhja dhe pjesërisht nga rrethanat. Vetë ekzistenca e tyre sillet rreth një komunikimi të përditshëm me natyrën, rutinat e tyre të diktuara nga stinët.

Balancimi i ndryshimit me traditën

"Ne jetojmë në harmoni me Tokën, diellin, shiun," shpjegon Jose Mes, një nga drejtuesit e komunitetit të Santa Cruz.

Ai zgjohet me sorrën e gjelit të familjes dhe ditët e tij varen nga ajo që duhet bërë në atë moment të vitit. Mënyra e tyre e jetesës përcaktohet nga toka dhe qielli, të cilat mund të jenë një bekim dhe një mallkim, veçanërisht tani ata po mbijetojnë në një botë të sunduar nga teknologjia.

Pavarësisht kësaj, sjellja e energjisë elektrike në zonën e largët ka qenë e ngadaltë. Fshati, si disa të tjerë aty pranë, shtrihet shumë larg rrjetit kombëtar të energjisë elektrike, duke e bërë të vështirë dhe të kushtueshëm nga ana logjistike elektrifikimin e komuniteteve të tyre. "Ne kemi panele diellore në disa prej shtëpive," thotë Mes, "por kjo është e rrallë."

Energjia elektrike dhe sfidat e ardhjes së saj

“Mënyra jonë e jetesës këtu është shumë e mbrojtur nga pjesa tjetër e botës”, thotë Mes. "Na është dashur të luftojmë fort për të mbrojtur tokën dhe shtëpitë tona këtu, dhe ndërsa bota po ndryshon me shpejtësi, po bëhet edhe më e vështirë për ta bërë këtë."

Veprimet e pushtetit në fshat padyshim do t'ua lehtësojnë jetën, por nga ana tjetër mund të kërcënojë traditat e tyre.

Turizmi përbën rreth 41% të PBB-së së Belizes dhe prandaj është jetike që ai të zhvillohet me vëmendje dhe në bashkëpunim me komunitetet lokale.

"Ne nuk kemi besim se do të mbrohemi nga qeveria, nëse ky befas bëhet një destinacion i madh turistik, siç ka ndodhur në zona të tjera të Belizes," shton Mes.

Ministria e Turizmit në Belize po planifikon zgjerimin në shkallë të gjerë të infrastrukturës së transportit në rajon, me shpresën për të sjellë më shumë turistë në Toledo, distrikti jugor në kufi me Guatemalën.

Aktualisht, shumë nga qytetet kryesore të SHBA janë të lidhura me vendin, por nuk ka fluturime evropiane. Megjithatë, nëse trajtohet me delikatesë dhe ndjeshmëri, biznesi i turizmit mund të sigurojë një të ardhme të qëndrueshme për Santa Cruz-in.

Mess shijon mundësinë për të ndarë traditat dhe njohuritë e tij indigjene me të huajt  dhe gjithashtu mëson nga vetë turistët. / CNN Përshtati Alfapress.al

 

 

 

Po ndodh...