‘Jezu Krishti nuk ishte biri i Zotit’ çfarë sekrete fshihen brenda Biblës 2000-vjeçare?

25 Nëntor 2022, 15:44 / AKTUALITET ALFA PRESS


 ‘Jezu Krishti nuk ishte biri i Zotit’ çfarë sekrete

Bibla e vjetër 2000-vjeçare, për të cilën shumica e njerëzve nuk e dinë, për ekzistencën e saj është fshehur mjaft mirë nga krishterimi për shumë vite. 

Kjo ndodhi sepse Bibla përfshin shumë ungjij të cilët janë hequr në Testamentin e Ri dhe këta Ungjij tregojnë një këndvështrim më realist të historisë së Jezu Krishtit. 

Shumë gjëra janë kontradiktore me besimet e të krishterëve dhe këto janë mbajtur të fshehta deri më tani.

Një nga faktet interesante për këtë Bibël është se ajo përmban Ungjillin e San Barnabas, i cili është mjaft i diskutueshëm. 

Dishepulli i hershëm i krishterë Barnaba, (në këtë vepër) është një nga apostujt e Jezusit.

Ungjilli i Branabës

Deri në vitin 325 të es, Kishat e Aleksandrisë e njohën Ungjillin e Barnabas si të drejtë kishtare.

 Iranaeus (130-200) argumentoi kundër Palit për futjen e filozofisë dhe ideve platonike nga feja pagane romake në krishterim. 

Ai përmendi shpesh Ungjillin e Barnabas për të forcuar argumentet e tij.

Kjo tregon se Ungjilli i Barnabas u lexua gjerësisht gjatë shekujve të parë dhe të dytë të krishterimit.

Në Këshillin e Nicesë në vitin 325 të es, u vendos që të digjeshin të gjitha dorëshkrimet origjinale të ungjillit të shkruara në hebraisht. 

Kushdo që do të gjendet në zotërim të këtyre Ungjijve do të ekzekutohet, sipas një dekreti të nxjerrë.

Ungjilli i Barnabas u ble nga Papa në vitin 383 të es dhe u ruajt në koleksionin e tij personal. 

Ky Ungjill duket se është themeli për Biblën e mirënjohur Vulgate.

Fra Marino ishte një shoqërues i Papa Sixtus (1585–90). 

Në bibliotekën personale të Papës, ai zbuloi Ungjillin e Barnabas.

Fra Marino ishte i intriguar pasi kishte studiuar veprat e Iranaeus, të cilat shpesh citonin Barnaba. 

Përpara se të arrinte "një person me famë dhe fuqi të madhe" në Amsterdam, i cili "shpesh dëgjohej t'i jepte një vlerë të madhe kësaj poezie gjatë jetës së tij", dorëshkrimi italian kaloi në shumë duar. 

Pas vdekjes së tij, JE Cramer, ia dërgoi këtë dorëshkrim Princit Eugene të Savojës, një koleksionist i njohur librash, në 1713.

Ai hyri në Hofbibliothek në Vjenë në 1738 me koleksionin e Princit.

Çfarë Fsheh Bibla?

Ka shumë gjëra të ndryshme në këtë Bibël, por në këtë artikull ne do të përqendrohemi kryesisht në aspektet më interesante dhe më të diskutueshme. 

Pika më interesante e bërë në Ungjillin e Barnabas është se Jezusi as nuk u kryqëzua, pasi ky nuk ishte besimi i tij thjesht sepse ai nuk ishte biri i Zotit.

Në këtë Bibël, Jezusi përshkruhet si një profet, misioni dhe fati i të cilit është të arrijë në parajsë duke qenë një samaritan i mirë duke u mësuar mësimet e krishterimit dishepujve të tjerë.

Në këtë histori, Juda Iskarioti, një nga dymbëdhjetë apostujt origjinalë të Jezu Krishtit, është ai që përfundon duke u kryqëzuar.

Një aspekt tjetër interesant është se në këtë histori, Jezusi e njihte profetin Muhamed dhe përfundoi duke u bashkuar në unitet, duke jetuar kështu në një botë ku nuk ka kryqëzata apo vrasje mbi fe të ndryshme, por në një botë që gjen mirëkuptim me çdo fe. 

Siç mund ta imagjinoni, Kisha e Krishterë nuk do të ishte në gjendje të pranonte besime apo mësime të tilla për të arritur tek popullsia e krishterë; prandaj ka qenë i fshehur për shumë vite./Marrë nga History of yesterday përgatit Alfapress.al

‘Jezu Krishti nuk ishte biri i Zotit’ çfarë sekrete
San Barnaba