Si do të jetë bota në vitin 2050? 7 teori befasuese

5 Prill 2023, 18:29 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Si do të jetë bota në vitin 2050? 7 teori befasuese

Futuristët e viteve 1990 kishin parashikuar tashmë se ne do të jetonim nën ujë ose do të hipnim në makina fluturuese, por tani ekspertët paralajmërojnë për një të ardhme shumë më të errët.

Disa teknologë kanë frikë se deri në vitin 2050, inteligjenca artificiale do të skllavërojë njerëzit ose se ndryshimi i klimës do ta bëjë pjesën më të madhe të botës të pabanueshme. 

Të tjerë besojnë se do të kemi kontakt me alienët, por ende nuk dihet nëse kjo do të jetë e mirë apo e keqe.

Nga ana tjetër, kur merren parasysh parashikimet se teknologjia do të bëjë të mundur jetën pas vdekjes, e ardhmja jonë nuk duket se përbëhet vetëm nga skenarë fatkeqësish.

Inteligjenca artificiale mund të skllavërojë njerëzit

Tani për tani, njerëzit janë të përqendruar në potencialin që AI (inteligjenca artificiale) të shkaktojë humbje të vendeve të punës, por realiteti mund të jetë shumë më i keq. 

Ky është rasti, sipas George Stakhov, shefi i strategjisë së agjencisë globale të reklamave DDB EMEA, e cila ka krijuar një mjet të inteligjencës artificiale të quajtur The Uncreative Agency.

"Njerëzit priren të mbivlerësojnë ndikimin e teknologjive të reja në afat të shkurtër dhe të nënvlerësojnë afatin afatgjatë," tha Stakhov. Ky njihet si Ligji Amara. Aktualisht jemi në kulmin e çmendurisë së inteligjencës artificiale dhe njerëzit janë në panik se punët si ajo e mjekut do të shkatërrohen nga GPT-4 në vitet e ardhshme."

Por Stakhov paralajmëron se deri në vitin 2050, AI do të ndryshojë "radikalisht"

“Ka një të ardhme të errët të AI ku ata që kontrollojnë Inteligjencën Artificiale do të fitojnë fuqi të madhe dhe 99 për qind e popullsisë do të zhvlerësohet,” thotë Stakhov. 

“Mjeshtrat e AI do të kontrollojnë të dhënat e botës dhe do të na kthejnë ne të tjerët në skllevër të tyre.”

Alternativa është një skenar i ndritshëm teknologjik i së ardhmes ku të gjithë përfitojnë nga AI përmes kujdesit më të mirë shëndetësor, transportit më të shpejtë dhe më pak ndotje. 

Makineritë do të bëjnë vërtet pjesën më të madhe të punës dhe një pagë bazë do të bëhet e zakonshme, duke na liruar të shijojmë më shumë kohë të lirë dhe të plotësojmë nevojat tona njerëzore. 

Do të sjellë gjithashtu një ndryshim rrënjësor në qasjen tonë ndaj arsimit si shoqëri.”

“Realiteti ka të ngjarë të qëndrojë diku midis kësaj skllavërie të errët të AI dhe një të ardhmeje të ndritshme teknologjike.”

 Mikroçip në trup

Heather Delaney, themeluese e Gallium Ventures, një firmë konsulente për PR dhe komunikim në Londër, mendon se deri në vitin 2050 njerëzit do të implantojnë një mikroçip në trupin e tyre dhe kështu do të "evoluojnë". 

Falë këtyre mikroçipave, të cilët monitorojnë aktivitetet jetësore të trupit, njerëzit do të mund të kenë informacion të vazhdueshëm për gjendjen e tyre shëndetësore.

Në fakt, Delaney tashmë ka një çip shumë të thjeshtë në dorë që i lejon atij të hapë dyert.

Delaney shpjegon: "Ndërsa shikoj drejt vitit 2050, pres të shoh rritje në një sërë fushash në teknologji, duke përfshirë biohakimin, mënyrën në të cilën njerëzit që duan të përmirësojnë shëndetin, performancën ose mirëqenien e tyre ndryshojnë disa aspekte biologjike."

"Me një mikroçip të vendosur në dorën time, unë mund të hap dyert dhe t'i drejtoj njerëzit në faqen e internetit të kompanisë sime, mediat sociale dhe disa shembuj."

Delaney, i cili beson se biohakkimi do të bëhet i përhapur në të ardhmen dhe do t'i lejojë njerëzit të përmirësojnë kushtet e tyre shëndetësore. , vazhdon:

"Deri në vitin 2050, falë përdorimit të biohakimit, ne do të kemi një kuptim më të mirë të gjithçkaje, nga mënyra sesi trupat e njerëzve reagojnë ndaj programeve të shëndetit dhe fitnesit"

Si do të jetë bota në vitin 2050? 7 teori befasuese

Falë inteligjencës artificiale, njerëzit mund të "jetojnë" pasi të vdesin

Shefi i Departamentit të Biznesit dhe Informatikës në Universitetin e Ravensbourne, Dr. Ajaz Ali argumenton se njerëzit mund të mos vdesin në të ardhme.

Inteligjenca artificiale e fuqishme do të "regjistrojë" njerëzit duke përdorur mjete dhe regjistrime të kapjes së lëvizjes. 

Personat e regjistruar do të vazhdojnë të jetojnë pas vdekjes, duke u kthyer në “binjakun e tyre dixhital”.

Dr. Ali shpjegon: “Duke kombinuar inteligjencën artificiale me teknologjitë dixhitale dhe mjetet e kapjes së lëvizjes, ne do të transferojmë ndërgjegjen, njohuritë dhe përvojën tonë te binjakët tanë dixhitalë.

Duke përdorur mjete të bazuara në NLP që do të jenë shumë më të avancuara se ChatGPT dhe Bard, njerëzit do të jenë në gjendje të ndërveprojnë me këta binjakë dixhitalë në kohë reale dhe të përfitojnë nga njohuritë dhe idetë e tyre.”

Si do të jetë bota në vitin 2050? 7 teori befasuese

Shfaqje televizive të personalizuara të krijuara nga Inteligjenca Artificiale

Matt Littler, themeluesi dhe CEO i ARK Immersive, një shtëpi prodhimi VR me bazë në Liverpool dhe startup teknologjik, thotë se deri në vitin 2050 të gjithë do të jemi në gjendje të shikojmë shfaqje televizive dhe filma të ndryshëm që janë personalizuar nga inteligjenca artificiale sipas dëshirës tonë.

Littler beson se yjet e filmave të vdekur prej kohësh do të qëndrojnë në ekran falë teknologjisë së inteligjencës artificiale. Kështu, njerëzit do të mund të vazhdojnë të shikojnë yjet e filmave të fëmijërisë së tyre deri në pleqëri.

Littler shpjegon: “Industria e televizionit dhe filmit do të fillojë të përdorë inteligjencën artificiale. Përmes konkluzioneve nga rrjedhat tona sociale; Bazuar në temat që duam dhe ndërveprojmë, shtrirjen tonë të vëmendjes dhe historinë tonë të kërkimit, është mjaft e mundur të ofrojmë përmbajtje të krijuar vetëm për ne." 

Të gjitha shfaqjet televizive, personazhet dhe shfaqjet do të krijohen duke përdorur inteligjencën artificiale, me aktorët e preferuar që luajnë role që na tërheqin. Për më tepër, këto prodhime nuk do të jenë në shkallë të vogël, pa kufizime buxhetore AI mund të krijojë vepra të mëdha dhe epike.

Si do të jetë bota në vitin 2050? 7 teori befasuese

Të gjithë do të mbajmë syze me inteligjencë artificiale që flasin

Alexander Nick, drejtor i Future Labs në kompaninë EdTech GoStudent, thotë se syzet që duken si syzet e zakonshme mund t'i përgjigjen çdo pyetjeje.

Sipas Nick, syzet që ngjajnë me syzet e zakonshme do të shfaqen në dekadën e ardhshme dhe do të miratohen së pari nga ata që përdorin syze. Këto syze do të ofrojnë këshilla në ekran si njoftime me email dhe udhëzime, por do të evoluojnë me një ritëm të shpejtë.

Nick thotë: “Mënyra se si ne komunikojmë me kompjuterët do të evoluojë. Faza tjetër do të jetë vizioni, që do të thotë se ne do t'i lëmë kompjuterët të shohin. Imazhet që kapin sytë tanë do të bëhen të dhëna kryesore për AI, duke na lejuar të bëjmë pyetje dhe të nxjerrim në pah diçka për të cilën kemi nevojë për ndihmë. Për shembull, duke bërë një foto "çfarë është prishur dhe si mund ta rregulloj?", "Sa nga këto perime duhet të ha për të marrë mjaftueshëm lëndë ushqyese dhe vitamina?", "A është ky ananas i pjekur?", "Çfarë duhet të hamë nga këto perime?" është kjo?', 'ky shpenzim është i zbritshëm nga taksat?' 

Ne do të zbulojmë forma inteligjente të jetës jashtëtokësore

Gjuetari i alienëve astronomi Seth Shostak nga projekti SETI (Kërkimi për inteligjencën jashtëtokësore) bëri një bast me shokun e tij astronom në një bisedë në Ted në 2012 se ne do të gjenim alienë në 24 vjet. Kjo do të thotë se ne mund të jemi në kontakt me alienët deri në vitin 2036. Për më tepër, Shostak u referohet formave inteligjente të jetës sesa krijesave mikroskopike.

Shostak që atëherë ka dyfishuar vlerësimin e tij, duke thënë se matjet e reja tregojnë se mund të ketë miliarda planetë të ngjashëm me Tokën. Për Shostak, të kesh Tokën si planetin e vetëm me jetë është si të fitosh një llotari një në një miliard.

Shostak thotë: "Ky mund të jetë argumenti më i fortë për jetën në hapësirë. Sepse nëse vërtet nuk ka jetë askund në hapësirë, ka diçka vërtet të jashtëzakonshme në lidhje me atë që po ndodh këtu në Tokë. Kjo qasje duket disi egocentrike, megjithëse të dhënat nuk e përjashtojnë këtë mundësi.

Si do të jetë bota në vitin 2050? 7 teori befasuese

Pjesë të mëdha të botës mund të bëhen të pabanueshme

Sipas NASA-s, rritja e lagështisë dhe temperaturave do të çojë në valë të nxehtit në rajone të tilla si Azia Jugore, Gjiri Persik dhe Deti i Kuq, ku është pothuajse e pamundur për njerëzit të mbijetojnë jashtë. Kjo do të jetë gjithashtu për pjesë të Brazilit dhe Kinës deri në vitin 2070.
 / Alfapress.al

 

 

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128