Dekada më parë një zhurmë rrëqethëse u dëgjua nga thellësia e oqeanit: Për shumë vite ishte një mister i madh

4 Janar 2024, 23:35 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Dekada më parë një zhurmë rrëqethëse u dëgjua

Në vitin 1997, një tingull misterioz i njohur si “Bloop” jehoi nëpër thellësitë e oqeanit, duke ndezur spekulime për origjinën e tij. Tingulli u tha nga shumë njerëz se ishte gjëja më rrëqethëse që kishin dëgjuar ndonjëherë, shkruan Science Alert.

Shkencëtarët e Administratës Kombëtare Oqeanografike dhe Atmosferike të SHBA-së (NOAA), ndërsa vendosën hidrofonët më afër Antarktidës, zbuluan, krejt rastësisht, se “Bloop” e ka origjinën nga thyerja e akullnajave të Antarktidës.

Këto zbulime konfirmuan dyshimet e shkencëtarëve, duke vënë në dukje se tingulli më i lartë i regjistruar ndonjëherë nën ujë nuk ishte rezultat i ushtrimeve ushtarake nënujore apo krijesave nga thellësitë, por tingulli natyror i plasaritjes së akullit në pjesën jugore të Tokës.

Të dhënat e reja tregojnë gjithashtu se tinguj të ngjashëm prodhohen nga akullnajat sot, duke ndriçuar një aspekt tjetër të simfonisë magjepsëse të Antarktidës.

Zbulimet në Antarktidë, të mbledhura midis 2005 dhe 2010, konfirmuan atë që shumë shkencëtarë dyshuan që në fillim. Oqeanografi i NOAA Chris Fox i tha Richard Stenger të CNN në vitin 2001 se ai mendonte se “Bloop” ndoshta mund të vinte nga copa akulli që shpërtheheshin në Antarktidë dhe ai kishte të drejtë, raporton Science Alert.

Deri në vitin 2012, sizmologu Robert Dziak i tha Ian Steadman të WIRED se hidrofonët e NOAA kapin dhjetëra mijëra tinguj të ngjashëm me “Bloop” në oqean çdo vit.

Po ndodh...

ide