E pabesueshme! Krokodili lë veten shtatzënë

8 Qershor 2023, 12:05 / MISTERE ALFA PRESS

E pabesueshme! Krokodili lë veten shtatzënë

Rasti i parë i një krokodili që la veten shtatzënë është identifikuar në një kopsht zoologjik në “Kosta Rika”. Krokodili femër prodhoi një fetus që ishte 99.9% gjenetikisht identik me veten e saj.

Fenomeni i të ashtuquajturës “lindja e virgjër” është gjetur te speciet e shpendëve, peshqve dhe zvarranikëve të tjerë, por asnjëherë më parë te krokodilët.Shkencëtarët thonë se tipari mund të jetë trashëguar nga një paraardhës evolucionar, kështu që dinosaurët gjithashtu mund të kenë qenë të aftë për vetë-riprodhim. Hulumtimi është publikuar në revistën Royal Society, Biology Letters

Veza u hodh nga një krokodil amerikan 18-vjeçar në Parque Reptilania në janar 2018. Fetusi brenda ishte plotësisht i formuar, por lindi i vdekur dhe kështu nuk jetoi. Krokodili që vuri vezën u gjet kur ajo ishte dy vjeç dhe u mbajt i ndarë nga krokodilët e tjerë gjatë gjithë jetës së tij.

Këtë rast e analizoi Dr Warren Booth, i cili punon në Virginia Tech në SHBA dhe ka 11 vjet që studion lindjet e virgjëra, të njohura shkencërisht si partenogjenezë. Dr Boothanalizoi fetusin dhe zbuloi se ishte më shumë se 99.9% gjenetikisht identik me nënën e tij – duke konfirmuar se nuk kishte baba.

Ai i tha BBC News se nuk ishte i befasuar nga zbulimi. ”Ne e shohim atë në peshkaqenë, zogj, gjarpërinj dhe hardhuca dhe është jashtëzakonisht e zakonshme dhe e përhapur”. Por asnjëherë më parë nuk ishte hasur te kjo lloj specie.

Po ndodh...