Ekspedita nënujore synon të zbulojë misteret e Maldiveve

31 Gusht 2022, 19:20 / MISTERE ALFA PRESS

Ekspedita nënujore synon të zbulojë misteret e Maldiveve

Mendoni "Maldivet" dhe imazhet e para që vijnë në mendje për shumë njerëz janë rreshtat e vilave luksoze mbi ujë që dalin nga doke të gjata prej druri, ose plazhe të mrekullueshme të rrethuara nga rëra e bardhë mahnitëse.

Por pavarësisht se Maldivet janë një nga vendet më të lakmuara në botë për pushime, për të mos përmendur një destinacion ëndrrash për zhytësit, shkencëtarët thonë se ka ende shumë për të mësuar për ekosistemet e saj nënujore.

Tani, qeveria Maldiviane dhe instituti i kërkimeve detare në Mbretërinë e Bashkuar Nekton janë bashkuar për të zbuluar disa nga ato mistere duke nisur një ekspeditë ambicioze në ujërat e paeksploruara të vendit.

Misioni Nekton Maldives, i cili nis më 4 shtator dhe përfshin ekipe shkencëtarësh nga Maldivet dhe jashtë saj, planifikon të kryejë kërkime të gjera nën 30 metra duke përdorur dy zhytës të teknologjisë së lartë -- njëra prej të cilave mund të shkojë deri në 1000 metra thellësi.

Qëllimi është të ndihmohen Maldivet të menaxhojnë ndikimin e krizës globale të klimës.

"Maldivet janë 99% oqean dhe vetëm 1% tokë, të ulura mesatarisht 1.5 metra mbi det. Si rezultat, kombi përballet me një kërcënim në rritje nga rritja e deteve", thuhet në një deklaratë nga Nekton.

"Por, të armatosur me më shumë njohuri për atë që përmbajnë ujërat e tyre, mund të fillojë puna për të mbrojtur atë që jeton atje dhe për të mbrojtur mjedisin ku ato specie banojnë, gjë që e bën vendin më të aftë t'i rezistojë ndryshimeve klimatike."

Instituti thotë se 10 shkencëtarë detarë nga Maldivia janë përzgjedhur si "Aquanautët Maldivian" të parë që kryejnë mbi 30 zbritjet e para në zhytës për të eksploruar thellësitë e vendit. Zbritja e parë do të drejtohet nga një ekip akuanautësh vetëm për femra.

"Ne po përcaktojmë vendndodhjen, shëndetin dhe qëndrueshmërinë e shkëmbinjve tanë koralorë, veçanërisht ekosistemet më të thella për të cilat ne dimë shumë pak, në mënyrë që habitatet kryesore të mund të identifikohen për mbrojtje dhe menaxhim," tha udhëheqësi i ekipit maldivian Shafiya Naeem, drejtore e përgjithshme e Instituti i Kërkimeve Detare të Maldiveve, në një deklaratë.

“Shkëmbinj nënujorë që rrethojnë atolet tona ndihmojnë në zvogëlimin e ndikimeve nga rritja e nivelit të detit dhe frekuenca dhe intensiteti në rritje i stuhive, dhe formon bazën e ekonomive, mjeteve të jetesës dhe ushqimit tonë”.

Një mision 35-ditor

RV Odyssey, një anije ekspedite, do të transportojë shkencëtarë nga Maldivet, MB, India dhe Afrika e Jugut në misionin 35-ditor nëpër ujërat e gjera të vendit.

Anija ka dy zhytëse, secila prej të cilave mund të mbajë një pilot dhe dy shkencëtarë. Këto do të përdoren së bashku me sistemet robotike dhe autonome dhe mbi një duzinë teknologjish kërkimore për të mbledhur të dhëna.

Më e reja nga dy zhytëset është Aurelia në pronësi të REV Ocean, e cila kaloi nëpër prova të gjera detare në brigjet e Barcelonës këtë verë dhe tani është certifikuar si anija më e avancuar në botë e llojit të saj, thotë Nekton në deklaratë.

Nëndetësja e dytë, Omega Seamaster 2, është e njëjta markë e përdorur në një mision Nekton në Seychelles në vitin 2019, ku eksploruesit detarë "gjetën dhjetëra specie të reja dhe hartuan ujërat jashtë bregut të cilat ishin të paeksploruara më parë nën 30 metra".

Aurelia do të funksionojë në thellësi deri në 1000 metra, ndërsa Omega Seamaster 2 do të përdoret për të eksploruar 500 metrat e parë nën sipërfaqe.

Sa i përket asaj që do të ndodhë në misionin 35-ditor, biologët detarë, shkencëtarët e të dhënave dhe prodhuesit e filmave do të mbledhin mostra të specieve, do të kryejnë operacione të gjera hartash dhe do të video të gjendjes së koraleve rreth Maldiveve.

Universiteti i Oksfordit, i cili po merr pjesë në mision, thotë se shkencëtarët do të hetojnë gjithashtu se si jeta e oqeanit është përshtatur me rritjen historike të nivelit të detit të shkaktuar nga shkrirja e akullit nga epoka e fundit e akullit dhe të eksplorojnë "koralet dhe shkëmbinjtë nënujorë të thellë kryesisht të panjohur dhe të pambrojtur të Zonës Rarifotike. , të cilat veprojnë si strehë për kafshët nga ujërat më të cekëta."

Ata gjithashtu do të "hetojnë bollëkun relativ të 40 llojeve të peshkaqenëve dhe 18 llojeve të rrezeve në kulmin e zinxhirit ushqimor në oqeanin Maldive, të cilat veprojnë si një tregues kritik i shëndetit të oqeanit", thuhet në një deklaratë.

Ndër operacionet e planifikuara të hartës është një studim i një mali nënujor në Oqeanin Indian Verior.

Sipas Nekton, të gjitha mostrat dhe të dhënat e mbledhura do të mbeten pronë e Maldiveve -- "një largim nga disa ekspedita shkencore të udhëhequra nga perëndimi i së kaluarës".

Pra, çfarë ka të bëjë e gjithë kjo me turizmin në Maldive?

Vendi përbëhet nga 26 atole të mbushura me mbi 1000 ishuj të pushtuar nga dhjetëra vendpushime, të gjitha të shtrira mbi 90,000 kilometra katrorë. Sipas Bankës Botërore, Maldivet pritën mbi 1.3 milionë turistë në vitin 2021 - rreth 80% e niveleve të vitit 2019. Turizmi përbën rreth 28% të PBB-së së tij .

Dokumentimi i gjendjes së ujërave të vendit mund të mbështesë zhvillimin e qëndrueshëm të turizmit, thotë një konferencë e Nekton mbi misionin: "Shëndeti i shkëmbinjve nënujorë është thelbësor për dy sektorët më të mëdhenj të ekonomisë Maldiviane, turizmin dhe peshkimin. Përveç përfitimit ekonomik, koralet e tij shkëmbinj nënujorë ofrojnë, ato janë linja e parë e mbrojtjes kundër dallgëve dhe stuhive, të cilat po bëhen më të shpeshta dhe intensive”.

Mbrojtja e specieve të kafshëve që jetojnë atje është gjithashtu jetike, pasi "rezulton në një oqean më të shëndetshëm, duke mbështetur peshkimin e qëndrueshëm dhe një rritje të turizmit", thuhet në konferencën e misionit, i cili vë në dukje se vetëm turizmi me rreze manta gjeneron rreth 15 milionë dollarë në vit. Të ardhurat.

 

Po ndodh...