Nga kthimi në Hënë te zhvillimet e inteligjencës artificiale: Çfarë presim nga shkenca në vitin 2024?

2 Janar 2024, 11:13 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Nga kthimi në Hënë te zhvillimet e inteligjencës

Nëse shumë aspekte të vitit 2024 janë ende të panjohura për momentin, tani mund të presim me padurim takimet e shumta me shkencën e planifikuar tashmë për vitin e ri, sepse ato kanë qenë në përgatitje për disa kohë. Siç na kujton një artikull i botuar në Nature, 12 muajt që do të nisin mbajnë zhvillime të rëndësishme për adhuruesit e hapësirës, ​​inteligjencës artificiale, fizikës dhe shëndetit publik.

Ngjarja më e pritur është ndoshta ajo e vendosur në nëntor me nisjen e misionit Artemis II, i cili do të udhëheqë katër astronautë, tre burra dhe një grua, në një fluturim 10-ditor rreth Hënës në bordin e kapsulës Orion. Do të jetë nisja e parë e një misioni njerëzor në Hënë që nga vitet 1970, dhe një provë fustanesh për Artemis III, e cila pritet të zbarkojë burrin dhe gruan e parë në Hënë në vitin 2025. Misioni hënor i Kinës gjithashtu pritet të nisë në 2024 Chang’e-6 pa pilot, i pari që mblodhi mostra shkëmbi nga ana e largët e Hënës.

Pritet edhe nisja e sondës Clipper të NASA-s, e cila tetorin e ardhshëm do të niset për në një hënë tjetër: Europa, sateliti i Jupiterit. Ndërsa misioni japonez i eksplorimit të hënave marsiane (MMX) do të vizitojë hënat e Marsit Phobos dhe Deimos në vitin 2024, më pas do të zbresë në të parën.

Në vitin 2024 do të shohim lëshimin e GPT-5, gjeneratës së re të chatbot-ëve nga familja ChatGPT e OpenAI dhe antagonistit të saj Gemini, të krijuar nga Google dhe të konceptuar të jenë multimodalë, domethënë të operojnë me lloje të ndryshme informacioni, duke përfshirë tekstin, kodin. , audio, video dhe imazhe. Do të ketë gjithashtu një version të ri të AlphaFold, AI i Google DeepMind i specializuar në parashikimin e formës tredimensionale të proteinave dhe që mund të hapë mundësi të reja në fushën e zbulimit të barnave. Rregullat e reja ndërkombëtare për AI të nxjerra nga Shtetet e Bashkuara gjithashtu duhet të finalizohen në mes të vitit, pas hapave përfundimtarë përpara në Aktin e AI nga Europa.

Mushkonjat Aedes aegypti të infektuara me një lloj specifik të baktereve Wolbachia, i cili parandalon transmetimin e viruseve dhe rrezikon aftësitë riprodhuese të insekteve, do të lëshohen masivisht në Brazil për të luftuar përhapjen e sëmundjeve të transmetuara nga mushkonjat si dengoja dhe Zika dhe për të mbrojtur 70 milionë. të qytetarëve. Nisma e Programit Botëror të Mushkonjave do të pasurohet në vitin 2024 me hapjen e një fabrike të këtyre mushkonjave të bioinxhinieruara, e cila synon të çlirojë pesë miliardë mushkonja të infektuara çdo vit për dekadën e parë.

Gjenerata e ardhshme e vaksinave anti-covid ndoshta do të jetë intranazale, duke pasur parasysh avantazhet që duket se ofron lufta kundër koronavirusit SARS-CoV-2 drejtpërdrejt në traktin e sipërm respirator. Dy nga këto vaksina do t’i nënshtrohen pjesës më të madhe të procesit të testimit në Shtetet e Bashkuara në vitin 2024. Ata mund të jenë gati deri në fund të vitit 2024, në skenarin më optimist. Në maj 2024, OBSH duhet të publikojë gjithashtu draftin e Traktatit të saj për Pandeminë, një marrëveshje ndërkombëtare për t’u përgatitur më mirë për pandeminë e ardhshme dhe për të siguruar menaxhim më të drejtë të burimeve, duke filluar nga vaksinat.

Në fund të vitit 2024, Observatori Vera Rubin duhet të fillojë të funksionojë në Kili, një teleskop me një pasqyrë 8.4 metra dhe një kamerë 3200 megapikselë gati për të filluar eksplorimin e tij dhjetëvjeçar të të gjithë qemerit qiellor të hemisferës jugore. I projektuar për të vëzhguar Universin “dinamik”, ai do të bëjë filma të evolucionit prej dekadash të yjeve, galaktikave, grupimeve dhe asteroidëve, ndërsa ato ndryshojnë nga nata në natë. Gjithashtu në Kili, në shkretëtirën Atacama, Observatori Simons, gjuetari i valëve gravitacionale primordiale në rrezatimin e sfondit kozmik, do të përfundojë në mesin e vitit 2024.

Rezultatet e një eksperimenti të rëndësishëm mbi aksione, ndër kandidatët kryesorë për rolin e përbërësve të materies së errët, priten edhe në vitin 2024. Ato janë grimca të prodhuara në mjedise ekstreme si bërthamat e yjeve, duke përfshirë Diellin tonë. Eksperimenti BabyIAXO në Electron Synchrotron në Hamburg synon të kapë momentin kur aksione shndërrohen në fotone në Diell. 2024 mund të jetë gjithashtu viti në të cilën më në fund do të përcaktojmë masën e neutrinës, grimcës më misterioze në Modelin Standard të fizikës.

Në gjysmën e dytë të vitit 2024, Gjykata e Drejtësisë në Hagë do të vendosë mbi detyrimet ligjore të kombeve për të luftuar ndryshimet klimatike. Në gjysmën e dytë të vitit 2024, Gjykata e Drejtësisë në Hagë do të vendosë për detyrimet ligjore të kombeve për të luftuar ndryshimet klimatike dhe për pasojat për ata që nuk respektojnë këtë detyrë. Negociatat e Kombeve të Bashkuara për një traktat global për të luftuar ndotjen plastike pritet gjithashtu të përfundojnë në vitin 2024.

Në fund të vitit 2024, duhet të publikohen rezultatet e një eksperimenti të madh që po teston dy hipoteza të kundërta mbi natyrën e ndërgjegjes (ne kemi shkruar këtu për “raundin” e parë dhe përpjekjen e dështuar për të kuptuar bazën nervore të ndërgjegjes).

Në vitin 2024, tre do të shohin dritën: Jupiteri, superkompjuteri evropian i aftë për të kryer një miliard miliardë llogaritje në sekondë, i cili do të përdoret për të krijuar “binjakët dixhitalë” të zemrës dhe trurit të njeriut si dhe simulimet e klimës së Tokës; Aurora dhe El Capitan, përkatësisht në Laboratorin Kombëtar Argonne (Illinois) dhe Laboratorin Kombëtar Lawrence Livermore në Kaliforni. Këto do të përdoren për të rikrijuar hartat e qarqeve nervore njerëzore dhe për të simuluar efektet e shpërthimeve bërthamore. / SCAN

Po ndodh...