Ngjashmëria e 'frikshme' me trurin e njeriut, shkencëtarët zbulojnë substancën që ka memorie

27 Gusht 2022, 13:14 / MISTERE ALFA PRESS

Ngjashmëria e 'frikshme' me trurin e njeriut,

Shkencëtarët në Zvicër kanë zbuluar se një përbërës i përdorur në elektronikë është i aftë të “kujtojë” stimujt e mëparshëm të jashtëm në një mënyrë të ngjashme me neuronet në trurin e njeriut.

Mohammad Samizadeh Nikoo, një student i doktoraturës në inxhinieri elektrike në POWERlab të Universitetit Politeknik të Lozanës, bëri zbulimin e rastësishëm ndërsa kryente kërkime mbi dioksidin e vanadiumit (VO2).

Për tezën e tij, ai u përpoq të zbulonte se sa kohë duhet që VO2 të kalojë nga një gjendje në tjetrën. Duke vepruar kështu, ai vuri re një efekt kujtese në strukturën e materialit.

Ky është materiali i parë që identifikohet se posedon këtë aftësi, por mund të ketë të tjerë atje.

Gjetjet, të publikuara në revistën Nature, mund të kenë implikime të mëdha për të ardhmen e pajisjeve elektronike, veçanërisht kur bëhet fjalë për përpunimin dhe ruajtjen e të dhënave.

Në eksperimentet e tij, Samizadeh Nikoo aplikoi një rrymë elektrike në një mostër të VO2. Rryma lëvizi nëpër material, duke ndjekur një rrugë derisa doli në anën tjetër, shpjegoi ai.

Ndërsa rryma ngrohte kampionin, bëri që VO2 të ndryshojë gjendjen. Pasi të kalonte rryma, materiali u kthye në gjendjen e tij fillestare.

Samizadeh Nikoo më pas aplikoi një puls të dytë aktual në material dhe pa se koha që duhej për të ndryshuar gjendjen ishte e lidhur drejtpërdrejt me historinë e materialit.

Studiuesit vazhduan të zbulojnë se VO2 është në gjendje të kujtojë stimulin e tij më të fundit të jashtëm deri në tre orë.

Studiuesit thonë se zbulimi është i rëndësishëm sepse inxhinierët mbështeten në memorie për të kryer llogaritjet e të gjitha llojeve dhe materialet që ofrojnë kapacitet, shpejtësi dhe miniaturizim më të madh në këtë proces janë shumë të kërkuara. VO2 tani duket se i shënon të tria këto aftësi./SCAN/

 

Po ndodh...