Nuk janë piramidat egjiptiane, struktura më e vjetër e krijuar nga njeriu ndodhet në Amerikë

29 Gusht 2022, 15:54 / MISTERE ALFA PRESS

Nuk janë piramidat egjiptiane, struktura më e vjetër e krijuar

Për të gjetur strukturat më të vjetra të njohura të krijuara nga njeriu në Amerikë, nuk keni nevojë të ecni në shkretëtirë ose të vozisni në një lumë të furishëm - gjithçka që duhet të bëni është të vizitoni Baton Rouge, Luiziana.

Në skajin verior të kampusit të Universitetit Shtetëror të Luizianës (LSU) ndodhen dy pirgje me dhe të mbuluara me bar, që ngrihen në një shpat të butë në një lartësi prej rreth 6 metrash. 

Pirgjet janë vetëm dy nga më shumë se 800 pirgje të ngjashme të krijuara nga njeriu në Luiziana, të ndërtuara nga amerikanët indigjenë.

 Megjithëse studiuesit e dinin se ishin të vjetra, një studim i ri ka përcaktuar se sa të vjetra janë këto struktura të lashta. 

Sipërfaqja me bar fsheh shtresa balte të lashta dhe hi. 

Dhe studiuesit kohët e fundit zbuluan se pirgu më e vjetër është 11,000 vjeçare, duke bërë atë strukturën më të vjetër të krijuar nga njeriu i zbuluar në Amerikën e Veriut ose të Jugut.

Historia e dy pirgjeve 

Për të dalë në konkluzionin se sa të vjetra ishin këto e dy pirgjeve studiuesit morën bërthamat e segmentit nga secila prej tyre për të përcaktuar moshën.

Në këto bërthama, studiuesit gjetën ndërtesa me baltë dhe hi nga bimët e djegura të kallamit, si dhe fragmente mikroskopike të kockave të kafshëve.

Për shkak se flakët e kallamishteve janë shumë të nxehta për të gatuar ushqimin, studiuesit mendojnë se këto pirgje janë ndërtuar dhe përdorur për qëllime fetare ose ceremoniale.

Dy pirgjet e dheut nuk janë të së njejtës moshë.

Pirgu B e cila shtrihet në jug të pirgut A është më e vjetra.

Duke përdorur datimin e radiokarbonit , i cili mat se sa nga izotopi radioaktiv i karbonit -14 është kalbur në lëndën organike, studiuesit përcaktuan se pirgu B është 11,000 vjeç, ndërsa tuma A është rreth 7,500 vjeçare.

Zbulimi gjithashtu zbulon se të dy pirgjet janë më të vjetra se piramidat e lashta egjiptiane, Piramida e shkallës së Djoserit , që u ndërtua në Saqqara rreth 4700 vjet më parë.

Nuk janë piramidat egjiptiane, struktura më e vjetër e krijuar

 

 

Po ndodh...