Të dhënat e fundit/ Cilat vende zotërojnë më shumë ar?

20 Gusht 2022, 10:07 / MISTERE ALFA PRESS

Të dhënat e fundit/ Cilat vende zotërojnë më shumë

Kombet e botës vazhdojnë të mbajnë rezerva ari në bankat e tyre qendrore, edhe pse janë tërhequr me kalimin e viteve nga shqyrtimi i tij për sa i përket monedhës. Ideja mbetet midis ekspertëve se ndoshta është një ide e mirë të mbash një rezervë të metalit të çmuar për çdo rast.

Ari është parë tradicionalisht si një mbrojtje kundër inflacionit, i cili është një shqetësim kryesor i bankave qendrore. Klasa të tjera aktivesh, disa prej tyre të reja dhe të ndryshme, kanë filluar të rivalizojnë arin për këtë nder, por është metali i çmuar që duket se e ruan statusin e tij mbrojtës të inflacionit, vit pas viti.

Këto shifra të tonazhit ilustrojnë rezervat kryesore të arit të shteteve:

Shtetet e Bashkuara, 8,133 ton. Përafërsisht gjysma e shufrave të arit të Thesarit të Shteteve të Bashkuara ruhet në Fort Knox, Kentucky, në Depozitën e Shufrave të Shteteve të Bashkuara. Faqja e internetit e U. S. Mint thotë se 147 milionë ons ari ruhen në atë vend. I rrethuar nga një bazë e ushtrisë amerikane prej 109,000 hektarësh, metali i çmuar mendohet të jetë aq i sigurt sa të jetë e mundur. Rezervat e arit të sasive më të vogla mbahen në West Point, Nju Jork në Mint U. S. në Denver, Kolorado dhe në Bankën e Rezervës Federale të New Yorku.

Gjermani, 3.359 ton. Shumica e arit të Gjermanisë është mbajtur në kasaforta në vende të huaja si në Shtetet e Bashkuara, në Mbretërinë e Bashkuar dhe në Francë. Vitet e fundit, banka qendrore gjermane ka punuar në kthimin e sasive të mëdha të shufrave me idenë për ta mbajtur atë përgjithmonë në shtëpi. Deri tani rreth gjysma e arit të vendit mbahet në Frankfurt, Gjermani, ndërsa pjesa tjetër mbetet, tani për tani, në kasaforta në New York, Londër dhe Paris.

Itali, 2 541 ton. Pjesa më e madhe e arit të Italisë mbahet nga Banca d’Italia dhe jo drejtpërdrejt nga kombi i Italisë. Banka qendrore nuk është plotësisht në pronësi të shtetit, kështu që pyetjet e pronave të qeverisë italiane janë të ndërlikuara. Banca d’Italia thuhet se është “në bashkëpronësi të shtetit italian dhe një gamë të gjerë institucionesh financiare italiane”, sipas Bullionstar.com. Rreth 50% e rezervave të arit të vendit mbahen në kasaforta në ndërtesën e bankës Palazzo Koch në Romë.

Francë, 2 436 ton. I gjithë ari francez mbahet në një kasafortë të sigurt nëntokësore në La Souterraine në Paris. Banka qendrore e vendit gjatë viteve ka riatdhesuar në mënyrë aktive depozitat e mbajtura dikur në vende jashtë shtetit. Procesi i riatdhesimit është një pjesë e dëshirës së Francës për ta bërë kryeqytetin e vendit një qendër aktive të tregtimit të arit.
Rusia, 2299 ton. Pjesa më e madhe e arit të Rusisë mbahet nga Banka e Rusisë, e cila është në pronësi të Federatës Ruse, Bullionstar vëren se “në tregun e arit të bankës qendrore, Banka e Rusisë shquhet për rritjen e rezervave të saj monetare të arit me gati gjashtëfish për vetëm 12 vjet përmes blerjes së arit në tregun vendas rus”.

 

Po ndodh...