Thesari i paçmuar i Irlandës i fshehur nga murgjit

1 Gusht 2022, 18:46 / MISTERE ALFA PRESS

Thesari i paçmuar i Irlandës i fshehur nga murgjit

Një nga gjetjet më emocionuese arkeologjike në historinë e artit irlandez u zbulua në ishullin Derrynaflan të Tipperary nga një burrë dhe djali i tij duke përdorur detektorë metali.

"Shkoni atje lart dhe zhytni gishtin në ujin e shenjtë - ai është gjithmonë plot," këmbënguli fermeri në rrugën për në ishullin Derrynaflan. Unë pata fatin që u përplasa me të pasi nuk kishte asnjë shenjë që të më drejtonte përgjatë një shtegu të gurtë në këtë vend të shenjtë, kryesisht të njohur vetëm për vendasit.

Derrynaflan nuk është një ishull tipik. Ky grumbull i vogël 44 hektarësh, në pronësi private, në qarkun më të madh në brendësi të Irlandës, nuk është i rrethuar nga një oqean apo një liqen. Në mënyrë të pazakontë, ajo del nga Bog of Lurgoe në tokat e gjera kënetore kafe të Tipperary si një mirazh i gjelbër i gjallë. Sidoqoftë, sipas standardeve të fjalorit, ai është kategorikisht një ishull.

Do të vija në këtë moçal të largët për të parë se ku gjetën vetminë murgjit më të hermetikë të Irlandës nga shekulli i 6-të. Ndërsa pjesa më e madhe e Evropës po zhytej në rrëmujën post-romake të Mesjetës së Errët, vendi i shenjtorëve dhe studiuesve (siç u bë i njohur gjerësisht Irlanda) e kundërshtoi prirjen duke hyrë në një epokë të jashtëzakonshme të artë të skolasticizmit dhe arritjeve artistike , e karakterizuar nga vendbanime monastike si Derrynaflan.

Por ajo që është veçanërisht interesante për Derrynaflan është thesari i paçmuar i varrosur që ka të ngjarë të lënë këtu nga murgjit. I zbuluar vetëm disa dekada më parë, ai ndryshoi ligjin irlandez dhe doli të ishte një nga gjetjet arkeologjike më emocionuese në historinë e artit irlandez.

Duke qenë i kujdesshëm për të mos i shqetësuar demat që përtypnin, u ngjita butësisht për një 200 metra të shkurtër deri në rrënojat eterike që ende sot kurorëzojnë ishullin. Në krye, unë u enda në atë që kishte mbetur nga një abaci e shekullit të 12-të që zëvendësoi një manastir të mëparshëm. Një shkëlqim i butë i mbrëmjes me kajsi u derdh nga dritaret pa xham në një altar të larguar prej kohësh. Mbetën vetëm dy enë guri me trungje. Njëri – një gur bullaun (tas) mesjetar – ishte vërtet i zbrazur mjaftueshëm për të mbledhur ujin e premtuar të fermerit "të shenjtë" (shiut). Unë e bekova veten në mënyrë agnostike sipas udhëzimeve.

Një shenjë informacioni në abaci zbuloi se Derrynaflan ka shumë më tepër sesa duket fillimisht syri kishtar. Në mënyrë kontroverse, toka mistike pak e njohur fitoi famë ndërkombëtare në arkeologji në vitin 1980, kur një baba dhe bir nga qyteti Clonmel, rreth 25 km larg, zbuluan një filxhan dhe pjatë të dekoruar në mënyrë të ndërlikuar duke përdorur detektorë metalikë hobi.

"Kupa" ishte, në fakt, një kupë e shekullit të 9-të. Dhe "pjata", një patentë e shekullit të 8-të e përdorur për mbajtjen e bukës gjatë eukaristisë së kishës mesjetare të Irlandës, konfirmoi Nessa O'Connor, kuratore dhe arkeologe në Muzeun Kombëtar të Irlandës. "Ato janë objekte elitare me një standard shumë, shumë të lartë të mjeshtërisë së krijuar në pikën kryesore të kishës së hershme irlandeze," tha ajo.

Kupa e argjendtë dhe patena janë zbukuruar me shembuj të shquar të argjendarisë së lashtë keltike, shpjegoi O'Connor. Puna e hollë e ndërthurur me tela ari e quajtur "filigran", e ilustruar në skena arti të ndërlikuara me madhësi të pullës postare rreth skajit të patenës, është në një stil të veçantë për Irlandën. Patena është gjithashtu shembulli i vetëm i llojit të tij që mbijetoi nga Evropa Perëndimore e hershme mesjetare.

Kombinimi i objekteve është unik… është një komplet altar

Një kullesë vere dhe stendë (për paten) plotësuan një grumbull të paçmuar të Artit Insular (stili i përbashkët i artit në Irlandë dhe Britani rreth viteve 600-900 të es, i ndikuar shumë nga zgjerimi i traditës monastike irlandeze). "Kombinimi i objekteve është unik... është një grup i plotë altar," tha O'Connor, duke shpjeguar se varrosja e sendeve me vlerë ishte e zakonshme gjatë bastisjeve të vikingëve dhe trazirave dinastike të shekujve 10-12. "Duket sikur është depozituar qëllimisht [nga murgjit] në një kohë me rrezik të lartë." Arkeologët që atëherë kanë vëzhguar me përpikëri ishullin dhe asgjë tjetër nuk u gjet, shtoi ajo.

 Sot, Hoardi Derrynaflan mund të admirohet në Muzeun Kombëtar të Irlandës në Dublin, së bashku me gjetje të tjera të jashtëzakonshme nga periudha e Artit Ishullor, si Kupa Ardagh , e gjetur në 1868 nga një i ri duke gërmuar patate pranë Ardagh, County Limerick. O'Connor vuri në dukje se arti dhe stili i tij është i krahasueshëm me Librin e Kells të ilustruar me hollësi , i cili është "thesari më i madh kulturor i Irlandës", sipas Trinity College Dublin, ku është i ekspozuar.

Kushtet natyrore të moçaleve kanë rezultuar të jenë jashtëzakonisht të mira në ruajtjen e artefakteve të lashta . Temperatura e ulët, mungesa e oksigjenit dhe aciditeti i lartë i tokës nënkuptojnë se edhe lënda organike mund të mbijetojë për mijëra vjet. Një fuçi 3000-vjeçare me gjalpë u nxor nga një moçal torfe irlandeze. Trupa më shumë se 2000 vjet të vjetra janë gjetur me flokë dhe thonj të paprekur. Megjithatë, përpara se të nxitojnë ndonjë mendim për kërkim thesari për t'u pasuruar shpejt, Irlanda ka ndër ligjet më të rrepta në Evropë rreth zbulimit dhe gërmimit të metaleve – dhe ishte zbulimi i thesarit të Derrynaflan që i shtrëngoi ato, shpjegoi Sharon Greene, arkeologe dhe redaktor i Revista Arkeologji .

Kjo do të thotë se nuk ka një skenë të gjuetisë së thesarit nga hobisti në Irlandë siç ekziston në vendet e tjera

Një betejë ligjore shtatëvjeçare midis detektorëve të Derrynaflan, pronarit të tokës dhe qeverisë, e cila shkoi deri në Gjykatën e Lartë, përfundimisht përcaktoi se thesari i përkiste shtetit. "Kjo do të thotë se nuk ka një skenë legale të kërkimit të thesarit nga hobisti në Irlandë siç është në vendet e tjera," shpjegoi Greene. Në MB, operatorët turistikë të specializuar organizojnë udhëtime për kërkim thesari. "Kjo nuk do të ndodhë kurrë në Irlandë," tha ajo.

Grindja mbi pronësinë dhe vlerën monetare të thesarit Derrynaflan rezultoi në praktikisht një ndalim të plotë të zbulimit të metaleve në Irlandë . Dënimet si për kërkimin e palicencuar ashtu edhe për gërmimin janë të ashpra. Dhe çdo objekt arkeologjik i gjetur rastësisht (për shembull duke pluguar) i përket automatikisht shtetit. Megjithatë, Greene vazhdoi, në ditët e sotme, interesi arkeologjik është më pak për përfitimet personale financiare dhe më shumë për krenarinë e vendit dhe gjetjen e asaj lidhje të veçantë me të kaluarën tuaj.

Në këtë frymë, unë shkova në Derrynaflan duke ndjekur një unazë 9 km të sapo shënuar nga hoteli Horse and Jockey në qytetin e vogël me të njëjtin emër. 2 km e parë ishte në rrugë të përdredhura, ku u takova me një makinë, e cila, duke gjykuar nga shpejtësia e saj, nuk priste të më takonte. Por shumë shpejt, kalova një urë në shtigje të reja gurore të krijuara nga një grup vendasësh të pasionuar gjatë pandemisë për t'i bërë moçaljet e rrezikshme më të aksesueshme. Ishulli, i cili mund të arrihet përmes një shtegu informal, 200 metra ose më shumë larg rrugës kryesore, u shfaq pas disa kilometrash të tjerë.

Rruga 9 km, e cila kalon afër ishullit Derrynaflan, nuk është ende e shënuar qartë. Për të vizituar ishullin nevojitet leja e pronarit të tokës, kështu që është më mirë të shkoni me një grup lokal ecjeje ose të pyesni në Hotel Horse and Jockey .

Ishulli Derrynaflan është gjithashtu pjesë e shtegut të Derrynaflan , një turne me makinë vetë-drejtuar që eksploron vendet e shenjta të Tipperary's Slieveardagh Hills. Udhëzuesi audio shoqërues tregon histori të shenjtorëve, studiuesve, mëkatarëve, kryekomandantëve normanë, betejave vikinge dhe fisnikëve të fuqishëm përmes vendeve të trashëgimisë që përfshijnë 15 shekuj.

Pas dekadave të prerjes industriale të torfe për të ndezur sobat e Irlandës, moçalja nuk ishte më batanija e shëndetshme e natyrës me myshk të ngopur sfungjer siç ishte dikur. Por, disa vite që kur mbaroi korrja (për shkak të politikave të gjelbërta), ishte inkurajuese të shihje se flora fitonte besim mbi një peizazh kryesisht të zymtë.

"Natyra do ta kthejë atë shumë shpejt," tha Eoin O'Connell, një mësues i shkencave bujqësore dhe biologjisë në një shkollë të mesme aty pranë, të cilin e takova rrugës. O'Connell shpesh ecën në Derrynaflan nga ferma e tij familjare në Lurgoe, një qytet disa kilometra larg ku rruga kalon në rrugën e kthimit për në Horse and Jockey.

Bari, shqopa dhe rreshtat e grykave - një kaçubë gjemba me lule të verdha të ndezura, me aromë vanilje - kishin zënë rrënjë. Gishtat e ujit, të cilët një ditë do të zgjerohen për t'u bërë një fushë përmbytjeje, sinjalizohen me reflektime të buta. "Dalëdalë do të kthehet nga një çlirues karboni në një sfungjer karboni," tha O'Connell. Zogjtë e ligatinave, tani duke u mbledhur në numër më të madh, përshkuan një heshtje të frikshme. "Kam dëgjuar një qyqe, shtoi ai. "Kjo është e rrallë."

Liam Fleming, një tjetër vendas që është i interesuar të gjejë trashëgiminë e fshehur, filloi grupin e ecjes në komunitet Tipperary Siul Eile (që do të thotë "një tjetër shëtitje") me disa njerëz në vitin 2016. Që atëherë është rritur në 5000 pjesëmarrës. Vizitorët mund të bashkohen pa pagesë në shëtitjet e rregullta (duke përfshirë Derrynaflan Loop). Fleming, i cili kohët e fundit mori një nder të qarkut për ndërmarrjen e tij të qëndrueshme sociale, tha: "Ne krenohemi që kujdesemi për monumentet dhe shtigjet, por gjithashtu bashkojmë njerëzit dhe ndajmë histori me njëri-tjetrin."

Fshat irlandez ka një nga përqendrimet më të dendura të monumenteve arkeologjike të mbijetuara në Evropën Perëndimore . "Ka ishuj të tjerë të moçaleve dhe vende të lashta manastiri të mbushura kudo," tha Greene, i cili beson se vendet e trashëgimisë duhet të jenë të arritshme për të gjithë. Ndërsa shumica dërrmuese e rreth 150,000 monumenteve arkeologjike të regjistruara të Irlandës janë në tokë private (që kanë nevojë për leje nga pronari i tokës për të vizituar), komunitetet po hyjnë me sukses në vendet e tyre antike lokale, si varret megalitike, manastiret, kështjellat, rrathët e gurtë dhe fushat e betejës, përmes Programi Adopt a Monument nga Këshilli i Trashëgimisë .

Vizitorët nuk do të jenë kurrë larg nga krenaria e veçantë e një komuniteti për vendin që e lidh atë me të kaluarën. Meqenëse shumë prej këtyre pjesëve të fshehura janë shpesh përtej aftësive të kërkimit të Google, Greene dhe Fleming të dy rekomandojnë të mbështeten në mënyrën më tradicionale të "kërkimit lokal" për vendet e lashta me interes. Kjo do të thotë "të pyesësh se çfarë është "go" në një hotel, një dyqan apo një pijetore në zonë.

Në Killenaule, një qytet i vogël rreth 9 km nga Derrynaflan, ku mund të merrni ende sende ushqimore dhe një litër drith Guinness në të njëjtin dyqan, njerëzit do t'ju tregojnë me kënaqësi gjithçka që duhet të dini për ishullin e tyre të dashur të thesarit dhe se si mund të arrini atje. . Prisni që ulja të mbështillet me shaka legjendare dhe breza folklori. Por kjo është një tjetër histori e dashur për të treguar vendasit.

 

Po ndodh...