Autori i Game of Thrones ngre padi kundër ChatGPT OpenAI

21 Shtator 2023, 16:04 / TRENDING ALFA PRESS

Autori i Game of Thrones ngre padi kundër ChatGPT OpenAI

Autorët amerikanë George RR Martin dhe John Grisham po padisin pronarin e ChatGPT OpenAI me pretendimet se e drejta e tyre e autorit ishte shkelur.

Martin është i njohur për serialin e tij fantazi A Song of Ice and Fire, i cili u përshtat në shfaqjen e HBO Game of Thrones. ChatGPT dhe modele të tjera të mëdha gjuhësore (LLM) “mësojnë” duke analizuar një sasi masive të dhënash që shpesh burojnë në internet.

Padia pretendon se librat e autorëve janë përdorur pa lejen e tyre për ta bërë ChatGPT më të zgjuar.

OpenAI tha se respektonte të drejtat e autorëve dhe besonte se “ata duhet të përfitojnë nga teknologjia AI”. Autorë të tjerë të shquar të përmendur në ankesë janë Jonathan Franzen, Jodi Picoult dhe George Saunders.

Çështja është sjellë në gjykatën federale në Manhattan, Nju Jork, nga Shoqata e Autorëve, një grup tregtar në SHBA që punon në emër të autorëve të përmendur. Sipas dosjes, ajo akuzoi OpenAI për përfshirje në “vjedhje sistematike në një shkallë masive”.

Ai pason një veprim të ngjashëm ligjor të sjellë nga komediania Sarah Silverman në korrik , si dhe një letër e hapur e nënshkruar nga autorët Margaret Atwood dhe Philip Pullman po atë muaj duke u bërë thirrje kompanive të AI që t’i kompensojnë ata për përdorimin e punës së tyre.

Një zëdhënës i OpenAI tha: “Ne po bëjmë biseda produktive me shumë krijues në mbarë botën, duke përfshirë Guild-in e Autorëve, dhe kemi punuar në bashkëpunim për të kuptuar dhe diskutuar shqetësimet e tyre në lidhje me AI. Ne jemi optimistë se do të vazhdojmë të gjejmë mënyra reciproke të dobishme për të punuar së bashku.”

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128