Hunët, të pathënat e luftëtarëve nomadë që pushtuan Europën e lashtë

5 Shtator 2022, 15:53 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Hunët, të pathënat e luftëtarëve nomadë që

Hunët ishin luftëtarë nomadë, me gjasë nga Azia Qendrore, të cilët njihen më së shumti për pushtimin dhe terrorizimin e Evropës në shekujt e katërt dhe të pestë pas Krishtit dhe për përshpejtimin e rënies së Perandorisë Romake Perëndimore .

Ata ishin kalorës ekspertë të njohur për egërsinë e tyre në betejë dhe për pamëshirshmërinë e tyre ndaj popujve të pushtuar.

Ata udhëhiqeshin nga ushtaraku Attila, i njohur nga të krishterët e asaj kohe si ‘fatkeqësia e Zotit’.

Hunët, të pathënat e luftëtarëve nomadë që
Një portret i Attila Hun

Huntët krijuan një perandori të madhe që përfshinte zona të mëdha të Rusisë së sotme, Hungarisë dhe pjesëve të tjera të Europës, duke përfshirë dhe Gjermaninë dhe Francën.

Ushtria e Attilës u bë aq e fusqishme sa që Perandoria Romake Perëndimore dhe ajo Lindore paguanin rregullisht haraç për t’i mbajtur këta luftëtarë që të mos plaçkisnin pronvicat romake.

Por perandoria e Hunëve nuk zgjati.

Pas vdekjess së Attilës, perandoria u nda mes tre djemëve të tij, të cilët luftuan me njeri-tjetrin dhe nuk ishin në gjende ta mbanin perandorinë e paprekur.

Sot, emri "Hun" është sinonim i çdo personi barbar, të pazhvilluar dhe shkatërrues, dhe termi ngjall imazhe të luftëtarëve të hipur në kalë dhe të përfshirë në akte të mizorisë, brutalitetit dhe armiqësisë së tmerrshme. 

Për shekuj me radhë, ky stereotip, i cili e ka origjinën nga shkrimtarët romakë që vuajtën nga shkatërrimet e hunëve, ishte imazhi dominues i hunëve. 

Por historia e Hunëve është shumë më komplekse sesa sugjerojnë këto imazhe.

Origjina e Hunëve është e mbuluar me mister. 

Sipas Enciklopedisë së Historisë Botërore, historiani romak Tacitus është një nga shkrimtarët e parë perëndimorë që përmend Hunët. 

Duke shkruar në pjesën e fundit të shekullit të parë pas Krishtit, Tacitus i përshkroi ato si origjinën pranë Detit Kaspik, në atë që tani është Kazakistani. 

Taciti i quajti ata "Hunnoi", megjithëse nuk dihet se si e quanin Hunët veten pasi ata nuk zotëronin një gjuhë të shkruar. 

Taciti nuk i dalloi shumë hunët nga fiset e tjera në rajon dhe as nuk i kategorizoi si veçanërisht luftarakë. 

Shkrimtari romak më i shquar që i përshkroi Hunët në disa detaje ishte historiani dhe ushtari Ammianus Marcellinus (330-395 pas Krishtit), megjithëse përshkrimet e tij janë të 'aromatizuara' me një dozë të madhe paragjykimesh dhe etnocentrizmi.

Në veprën e tij të historisë së mëvonshme romake, të quajtur Res Gestae ("Gjërat e bëra"), e cila mbulon periudhën nga viti 96 pas Krishtit deri në vitin 378 pas Krishtit, Ammianus i karakterizoi hunët si "një racë të egër përtej çdo paralele" dhe deklaroi se vendi i tyre i origjinës ishte "përtej detit Azov, në kufirin e Oqeanit të Ngrirë". 

Nuk është e qartë se cilit oqean i referohej Ammianus, por zona menjëherë përtej Detit Azov ndodhet në stepën Pontiko-Kaspiane - një ekosistem i sheshtë me bar ose stepë - në Ukrainën moderne dhe Rusinë jugore, në kufi me malet e Kaukazit. në jug. 

Ammianus nuk ishte aspak lajkatar në përshkrimin e tij fizik për Hunët, duke i portretizuar ata si "barbarë" stereotipikë me fytyra të plagosura dhe përmasa të mëdha trupore, dhe madje duke sugjeruar se ato i ngjanin shtyllave të urës.

 Në një moment, Ammianus i përshkroi hunët si pothuajse të ngjashëm me kafshët:

"Por, megjithëse ata kanë formën e njerëzve, sado të shëmtuar, ata janë aq të guximshëm në mënyrën e tyre të jetesës sa nuk kanë nevojë për zjarr dhe as për ushqim të shijshëm, por hanë rrënjët e bimëve të egra dhe mish gjysëm të papërpunuar të çdo lloj kafshe çfarëdo qoftë, të cilin e vendosin midis kofshëve dhe kurrizit të kuajve të tyre dhe kështu e ngrohin pak".

Shumica e studiuesve sot sugjerojnë se Hunët erdhën nga Azia. 

"Hunët mendohej se kishin qenë fillimisht një popull mongol," tha për Live Science Ralph Mathisen, një profesor i historisë, klasikëve dhe studimeve mesjetare në Universitetin e Illinois Urbana-Champaign. 

Para Tacitit, informacioni më i hershëm për Hunët vjen nga burimet kineze.

 "Ka një popull të quajtur Xiongnu, të cilët shpesh identifikohen si Hunët," tha ai. 

Sipas Britannica, Xiongnu ishin një konfederatë e lirshme e popujve të montuar, nomadë nga Azia verilindore që shfaqen në të dhënat kineze që në shekullin e pestë para Krishtit, kur filluan të bastisnin territoret veriore të Kinës.

 Ata vazhduan sulmet e tyre gjatë disa qindra viteve të ardhshme. 

Këto bastisje e shtynë perandorin e parë të Kinës së bashkuar, Qin Shi Huang, të fillonte ndërtimin e Murit të Madh të Kinës në përpjekje për të mbajtur larg pushtuesit veriorë.

 Në fillim, bastisjet ishin sporadike, por nga fundi i shekullit të tretë para Krishtit, Xiongnu formuan një ligë të madhe fisnore që filloi të kërcënonte qytetërimin kinez.

 Kjo ligë krijoi një perandori me shtrirje të gjerë që mbulonte pjesën më të madhe të Mongolisë dhe Siberisë së sotme dhe shtrihej në perëndim deri në malet Pamir në Azinë Qendrore. 

Një seri luftërash shpërthyen midis kinezëve dhe Xiongnu-ve dhe përfundimisht, në 51 para Krishtit, perandoria Xiongnu u nda në dy grupe: një grup lindor, i cili iu nënshtrua kinezëve dhe një grup perëndimor, i cili u dëbua në Azinë Qendrore.

"Ndërsa këta njerëz u zhvendosën në perëndim, ata morën popuj të tjerë gjatë rrugës, si Alanët dhe Gepidët, dhe krijuan atë që quhet "hordhi"," tha Mathisen.

Një studim i vitit 2018 i botuar në revistën Nature zbuloi se, gjenetikisht, Hunët ishin një përzierje e popujve të Azisë Lindore dhe Euroazisë Perëndimore.

 Në mënyrë të veçantë, konkluzionet e autorëve sugjerojnë fuqishëm se Hunët e kishin prejardhjen nga popujt Xiongnu, vetëm me një përzierje heterogjene e grupeve të ndryshme të Azisë Lindore dhe teksa lëviznin drejt perëndimit, ata përfshinin popuj të euroazisë perëndimore, si skithët./Alfapress.al

Hunët, të pathënat e luftëtarëve nomadë që
Një monedhë argjendi e hunëve që paraet një ushtar mbi kalë, shekulli i pestë
Hunët, të pathënat e luftëtarëve nomadë që
Harta e rrugëve të hunëve dhe barbarëve të tjerë në Perandorinë Romake

Po ndodh...