5 vende që nuk ekzistojnë më

2023-09-11 21:07:24 / AKTUALITET ALFA PRESS

5 vende që nuk ekzistojnë më

Kur zjarret e verës dhe fatkeqësitë e tjera natyrore (dhe të shkaktuara nga njeriu) prekin komunitetet, në pjesën më të madhe të botës perëndimore, ekziston një mundësi për të rindërtuar falë mbështetjes së sigurimit dhe masave parandaluese, si dhe përmes qëndrueshmërisë së njerëzve. 

Fatkeqësisht, kjo nuk është dhe nuk ka qenë gjithmonë kështu. 

Ndonjëherë, qytete të tëra janë zhdukur nga fatkeqësitë natyrore, lufta, sëmundjet ose zhvillimi urban. 

Megjithatë, arkeologët dhe njerëzit me kalimin e kohës kanë zbuluar rrënoja të vendeve të lashta që nuk ekzistojnë më sot. 

Vendet e mëposhtme, megjithëse tani vetëm rrënoja delikate, dikur ishin qytete të lulëzuara. 

Pompei

5 vende që nuk ekzistojnë më

Ndoshta më i famshmi në listën tonë të vendeve të lashta që nuk ekzistojnë më është Pompei. E vendosur në Campania, Itali, dhe e caktuar si një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s në 1997, Pompei dikur ishte shtëpia e më shumë se 10,000 banorëve. 

Rreth mesditës së 24 gushtit 79 të es, mali Vezuvius shpërtheu, duke e mbushur qytetin me mbeturina vullkanike. Fotografitë e vendit sugjerojnë se banorët nuk kishin asnjë paralajmërim se qyteti i tyre do të shkatërrohej së shpejti.

Kohët e fundit, arkeologët gjetën një dhomë të vogël që besohet se banohej nga skllevër, e cila ishte ende e mbuluar me hi dhe xham vullkanik, i njohur si shtuf. Ndërsa hiri mbetet, mbetja e asaj që qëndron poshtë tij shpërbëhet me kalimin e shekujve. Për të kapur një pamje më të qartë të kushteve të jetesës, arkeologët krijuan një gips për të zbuluar sendet në dhomë. Falë teknologjisë moderne, të kuptuarit tonë për kohët e lashta zgjerohet.

Kartagjena

5 vende që nuk ekzistojnë më

E vendosur në bregun verilindor të Afrikës, rrënojat e qytetit antik të Kartagjenës gjenden në kryeqytetin e sotëm të Tunisit, Tunizi . I themeluar në shekullin e 9- të pes nga fenikasit, qyteti i Kartagjenës në majë të kodrës dikur kontrollonte kalimin e anijeve në Detin Mesdhe nëpërmjet Gjirit të Tunisit. 

Qyteti antik u shkatërrua gjatë Luftës së Tretë Punike në 146 pes. Njëqind vjet më vonë, ajo u rindërtua si Kartagjena Romake, e cila u bë qyteti kryesor i Perandorisë Romake. 

Pavarësisht zgjerimit të shekullit të 20-të të Tunisit, vendi i Kartagjenës ka ruajtur shumë nga karakteristikat e qytetit antik. Një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s që nga viti 1999, Kartagjena mbrohet për rëndësinë e saj arkeologjike dhe historike dhe artin tradicional.

Troja

5 vende që nuk ekzistojnë më

I vendosur në Turqi dhe i themeluar rreth vitit 3600 pes, qyteti antik i Trojës është një përzierje magjepsëse e historisë, mitit dhe kulturës pop. 

Ndoshta më i njohur nga Lufta e Trojës, një histori që ka rrëmbyer imagjinatën dhe është ritreguar në forma të ndryshme. Poezitë narrative të Homerit si "Iliada" dhe "Odisea" përjetësuan fatin tragjik të qytetit. Vendi ka 11 shtresa arkeologjike mahnitëse që korrespondojnë me periudha të ndryshme që u zbuluan gjatë 4000 viteve. 

Në vitin 1996, qeveria turke krijoi një Park Kombëtar Historik rreth Trojës për të mbrojtur vendin, monumentet dhe mjedisin e tij. Muzeu i Trojës në fshatin Tevfikiye u hap në vitin 2018. Dy mijë pjesë nga koleksioni i muzeut prej rreth 40,000 artefakte janë ekspozuar. Qoftë si qytet antik apo simbol, trashëgimia e Trojës mbetet një enigmë magjepsëse nga kohët e lashta.

Ninive

5 vende që nuk ekzistojnë më

Një qytet i lashtë në Irak , Nineveh ishte qyteti më i madh në botë përpara rënies së Perandorisë Asiriane në 612 pes. E vendosur në qendër midis Detit Mesdhe dhe Oqeanit Indian, Nineveh bashkohej me lindjen dhe perëndimin dhe shërbeu si një port kryesor tregtar në lumin Tigër. 

Gërmimet arkeologjike të vendit kanë zbuluar pallate mbretërore, tempuj fetarë dhe fortifikime që përfshinin statuja madhështore që përshkruanin një histori të pasur të Mesopotamisë së lashtë. 

Monarkët e ndërtuan këtë qytet pa u kursyer, por lulëzimi i Ninevisë u ndërpre. Medët dhe babilonasit sulmuan Ninevinë. Ata që nuk i shpëtuan sulmit u vranë dhe skeletet e tyre të pavarrosura u zbuluan më vonë nga arkeologët. 

Sot, një mur mbajtës prej guri dhe një mur me tulla 33 metra i lartë dhe 49 këmbë i trashë rrethon rrënojat e Ninevisë. Në anën e kundërt të lumit Tigër është Mosuli, i cili u bë pasardhësi i Ninevisë së lashtë. Me një popullsi prej mbi 3.7 milionë banorësh, është qyteti i dytë më i madh në Irak dhe shtëpia e rrënojave të Nineveh.

Persepolis

5 vende që nuk ekzistojnë më

Një qytet antik në Iranin jugperëndimor , Persepolis ishte dikur kryeqyteti ceremonial i mbretërve Achaemenianë që sunduan Perandorinë Persiane nga 705 deri në 330 pes. 

Rrënojat me tarraca tregojnë se ndërtesat dikur masive ishin bërë nga guri gri shumë i lëmuar që jepte pamjen e mermerit. Gdhendjet e hollësishme zbukuruese në basoreliev tregojnë historinë e Darit I, mbretit të Persisë nga viti 522 deri në 486 pes, i cili e quajti Persepolis si kryeqytetin e Persisë. 

Nën sundimin e tij u ndërtua pallati më madhështor në qytet. Arkeologët kanë zbuluar më shumë se 30,000 mbishkrime. Për shkak të vendndodhjes së tij të largët, qyteti mbeti i fshehur nga grekët deri në vitin 330 pes, kur Aleksandri i Madhpushtoi Azinë. Aleksandri mori qytetin, dogji pallatin dhe pushtoi Perandorinë Persiane. Sot, disa artefakte të shquara bas-reliev nga Persepolis janë vendosur në muzetë në Angli, Shtetet e Bashkuara, Kanada dhe Francë./Alfapress.al

 

ideas

Nga Sidi Hasanaj 20:16 ideas

No Drama!

Nga Sidi Hasanaj

Alfa recipes

services

  • POLICE129
  • STREET POLICE126
  • AMBULANCE112
  • FIREFIGHTER128