Ja metoda që ju ndihmon për të kursyer para

22 Shtator 2022, 08:17 / JETË ALFA PRESS

Ja metoda që ju ndihmon për të kursyer para

Në fund të çdo muaji ose edhe në gjysmë të rrugës ju mund të përfundoni me xhepa bosh, edhe pse mund të keni provuar shumë metoda.

Sipas ekonomistëve rregulli, mbi të cilin mund të mbështeteni patjetër, njihet si ” 50-30-20 ” dhe me të vërtetë premton t’ju ndihmojë të menaxhoni buxhetin tuaj ndryshe, duke kursyer më shumë para.

Siç thotë rregulli, 50% e të ardhurave tuaja duhet të ndahen për shpenzimet bazë, si strehimi, ushqimi, pagesa e faturave. 30% në nevojat që lidhen me stilin tuaj të jetesës, si veshje, argëtim, ndërsa 20% dhe është më elementari, duhet të lihet mënjanë. Në thelb, rregulli vjen për të përmbysur teoritë tuaja të deritanishme në lidhje me menaxhimin e parave tuaja.

Kjo do të thotë se duhet të ndaloni shpenzime të ndryshme të vogla që megjithatë konsiderohen të panevojshme. Edhe 1 apo 2 euro është një hap i rëndësishëm. Nëse bëni llogaritë në fund të vitit, do ta kuptoni.

E gjithë logjika bazohet në kursime të zgjuara pa e privuar veten nga ajo që ju pëlqen, pasi ajo që bën është në thelb të ndryshojë mënyrën se si i shihni gjërat dhe të ndryshoni përparësitë. Rregulli 50-30-20 është aq i thjeshtë sa tingëllon. E mira e këtij rregulli të veçantë është se nuk është shumë i rreptë.

Kjo do të thotë që tarifat mund të ndryshojnë në varësi të vështirësisë së çdo muaji. Gjëja kryesore është të keni një plan me shpenzimet e muajit, pasi vetëm kështu do të mund të kurseni një shumë për një blerje të ardhshme ose për shpenzime që nuk i kishit llogaritur në rast urgjence./abcneës.al

 

Po ndodh...