A kishte fëmijë Aleksandri i Madh?

4 Shtator 2023, 14:55 / AKTUALITET ALFA PRESS

A kishte fëmijë Aleksandri i Madh?
Një nga mendjet më të mëdha ushtarake në historinë njerëzore, Aleksandri i Madh dhe perandoria e tij u shkatërruan pothuajse aq shpejt sa u pushtua. Në një hark kohor prej vetëm pak vitesh, mbreti i ri nga Maqedonia do të rrëzonte Perandorinë Persiane dhe arriti tw shtrinte pushtimin e tij deri në skajet e Indisë përpara se ushtria e tij ta detyronte të shkonte më tej. 

Aleksandri nuk do të jetonte aq gjatë sa të korrte frytet e punës së tij.
Ai vdiq papritur në rrethana misterioze dhe perandoria e tij e madhe u copëtua shpejt në mbretëri më të vogla të vogla, të gjitha duke luftuar kundër njëra-tjetrës, duke pretenduar se ishte pasardhësi i ligjshëm i perandorisë së Aleksandrit.

Shumëkush e vlerëson shpërbërjen e shpejtë të perandorisë së Aleksandrit për faktin se ai nuk kishte një trashëgimtar të qartë.
Kjo nuk është saktësisht e vërtetë.
Në fakt ai nuk kishte vetëm një djalë, por ndoshta dy.
Por, pse asnjëri prej tyre nuk u ngjit në fron?
Djemtë e Aleksandrit

Djali i parë dhe legjitim i Aleksandrit të Madh ishte Aleksandri IV. I lindur nga gruaja e Aleksandrit, Roksana, Aleksandri IV ishte ende në barkun e nënës së tij kur babai i tij vdiq në Babiloni në 323 para Krishtit. I lindur disa muaj më vonë, Aleksandri IV ishte padyshim i paaftë për të marrë fronin pasi ishte vetëm një foshnjë, kështu që në vend të tij sundoi gjysmëvëllai i Aleksandrit Arrhidaeus.

Natyra e djalit të tij të dytë nuk është aq e qartë. Disa historianë mendojnë se Aleksandri kishte një djalë tjetër me dashnoren e tij, Barsine. Me emrin Herakli i Maqedonisë, kurrë nuk është vërtetuar plotësisht nëse ai ishte vërtet djali i Aleksandrit. Pavarësisht kësaj, shumë njerëz në atë kohë dyshuan se Herakliu ishte me të vërtetë pasardhës i Aleksandrit të Madh.

Fati i Herakliut

Herakliu nuk pritej kurrë të sundonte për shkak të statusit të ulët të nënës së tij edhe pse mund të ishte djali i Aleksandrit të Madh, duhej patjetër që e ëma e tij të rridhte nga një linjë gjaku fisnike.

Madje as origjina greke e nënës së tij nuk mund ta ndihmonte.

Grekët i konsideronin shumë nga njerëzit në perandorinë e Aleksandrit si inferiorë racialisht dhe kulturalisht, dhe shumë prej tyre refuzuan plotësisht të sundoheshin nga kushdo që nuk ishte me origjinë të fortë greke.

Në disa të dhëna përmendet se Herakliu u konsiderua shkurtimisht si një kandidat për fronin, por ushtria e mbylli me shpejtësi këtë sugjerim. Pak përmendet për jetën e hershme të Herakliut, por mund të supozohet se ai kaloi pjesën më të madhe të fëmijërisë së tij të hershme dhe adoleshencës në Babiloni dhe Maqedoni.

Deri në vitin 309 para Krishtit, pjesa më e madhe e perandorisë së Aleksandrit u konsumua nga lufta dhe konflikti.

Në një akt të manovrimit politik nga Polyperchon, një regjent i shkarkuar së fundmi i Maqedonisë , ai filloi të shpallte Herakliun si trashëgimtar legjitim të tokave të Aleksandrit dhe filloi të kërkonte një ushtri për të rrëzuar Kasandrin, sundimtarin e ri të Maqedonisë.

Me të dëgjuar këtë lajm, Kasandri iu drejtua Poliperkonit dhe i dha ryshfet për të vrarë Herakliun në këmbim të një shume të madhe parash. Poliperkoni i detyruar dhe vrau Herakliun në 309 para Krishtit.

Fati i Aleksandrit IV

Ashtu si Herakliu, Aleksandri IV nuk e pati të lehtë të pranohej nga gjeneralët grekë. Nëna e Aleksandrit IV, Roksana, konsiderohej gjithashtu si barbare për shkak të prejardhjes së saj nga Azia Qendrore.

Edhe pse Aleksandri IV ishte me origjinë fisnike, në sytë e shumë grekëve, ai ishte i papwrshtatshwm. Pavarësisht kwsaj Aleksandri IV dhe Arrhideus u emëruan si bashkësundimtarë të perandorisë.

Megjithatë, në praktikë, të dy nuk ishin gjë tjetër veçse zëdhënëse dhe kukulla të gjeneralëve të mbetur të Aleksandrit, të cilët të gjithë po luftonin për fuqinë dhe ndikimin e tyre.

Arrhidaeus, gjysmëvëllai i Aleksandrit, ishte i paaftë të merrte vendime vetë, dhe Aleksandri IV ishte vetëm një fëmijë.

Thuhet se nëna e Aleksandrit të Madh, Olimpia, luajti një rol thelbësor në drejtimin e jetës së përditshme në perandori, por ajo mund të bënte vetëm kaq. Në vitin 317 para Krishtit, pas një pushtimi të dështuar të Maqedonisë, Olimpia u vra nga Kasandri.

Pas vdekjes së Olimpias, Aleksandri IV dhe Roksana u kapën nga Kasandri dhe u mbajtën të burgosur për gjashtë vjet të tjerë.

Kasandri sundoi Maqedoninë si mbret. Ndërsa ai ishte i kënaqur me mbajtjen e gruas dhe djalit të Aleksandrit si robër, ndërsa Aleksandri IV u rrit kërcënimi që ai përbënte për sundimin e Kasandrit filloi të rritej.

Si një mënyrë për të siguruar që nuk mund të kishte më pretendues për fronin e Maqedonisë, ai ekzekutoi Roksanën dhe djalin 14-vjeçar të Aleksandrit të Madh.

Edhe pse Aleksandri i Madh kishte fëmijë, legjitimiteti i tyre i dyshimtë, nënat e huaja dhe epshi për pushtet i gjeneralëve të Aleksandrit përfundimisht vulosën fatin e tyre.

Pavarësisht se kishte mentorë të aftë dhe dinakë si Olimpia në anën e Aleksandrit IV, kjo nuk ishte e mjaftueshme për t'i shpëtuar jetën.

Pjesa më e madhe e perandorisë së Aleksandrit do të ekzistonte në një gjendje të përçarë për disa shekuj të tjerë derisa pjesa më e madhe e saj të pushtohej nga Perandoria Romake dhe Parthiane./Made in Alfapress.al

Po ndodh...

ide

Nga Sidi Hasanaj 20:16 IDE

Pa Drama!

Nga Sidi Hasanaj

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128