The latest revelation: Leonardo da Vinci was the son of a slave

2023-03-15 11:31:48 / AKTUALITET ALFA PRESS


 The latest revelation: Leonardo da Vinci was the son of a slave

Leonardo da Vinci, the painter of the "Mona Lisa" and a symbol of the Renaissance, was only half Italian as his mother was a slave from the Caucasus, a new study revealed on Tuesday.

Da Vinci's mother was long thought to be a Tuscan peasant, but University of Naples professor Carlo Vecce, a specialist who has studied the 'Old Master', believes the truth is more complicated.

"Leonardo's mother was a Circassian slave... taken from her home in the Caucasus mountains, sold and resold several times in Constantinople, then Venice, before arriving in Florence," he told AFP. at the launch of a new book.

In the Italian city, she met a young notary, Piero (Peter) da Vinci, 'and their son was called Leonardo'.

The findings of Vecce, who has spent decades studying da Vinci and curating his works, are based on the archives of the city of Florence.

They have formed the basis of a new novel - 'The Smile of Catherine, Mother of Leonardo' - also shedding new light on the artist himself.

Every new discovery about da Vinci is fiercely contested by the small world of experts who study him, but Vecce insists the evidence is there.

Ndër dokumentet që gjeti është një i shkruar nga vetë babai i da Vinçit, një dokument ligjor emancipimi për Katerinën, 'për të rimarrë lirinë dhe për të rimarrë dinjitetin e saj njerëzor'.

Ky dokument daton vitin 1452 – viti i lindjes së da Vinçit – dhe u prezantua në një konferencë shtypi në selinë e shtëpisë botuese Giunti në Firence të martën.

Është shkruar nga 'burri që e donte Katerinën kur ajo ishte ende skllave, i cili i dha këtë fëmijë të quajtur Leonardo dhe (ishte) gjithashtu personi që ndihmoi për ta liruar', tha Vecce.

Pohimi i tij ofron një ndryshim rrënjësor të perspektivës për da Vinçin, i cili besohej se ishte produkt i një lidhjeje midis Peter da Vinçit dhe një gruaje tjetër  toskane Caterina di Meo Lippi.

Historianët e dinin tashmë se, për shkak të natyrës së lindjes së tij në një fshat jashtë Firences, da Vinçit iu ndalua të ndiqte gjurmët e babait të tij duke marrë një profesion.

Në vend të kësaj, ai filloi karrierën e tij si nxënës në studion e piktorit fiorentin Verrochio.

Në moshën 18-vjeçare ai ishte bërë anëtar i repartit prestigjioz të piktorëve, i veshur me tunika me ngjyrë trëndafili dhe mburrej me një mjekër të gjatë kaçurrela.

Veçja beson se jeta e vështirë e nënës së tij 'migrante' ka ndikuar në punën e djalit të saj brilant.

"Caterina i la Leonardos një trashëgimi të madhe, sigurisht shpirtin e lirisë," tha ai, "i cili frymëzon të gjithë punën e tij intelektuale shkencore".

Përveç faktit që ai ishte i paligjshëm, da Vinçi ishte edhe mëngjarash, në një kohë kur konsiderohej një mallkim nga djalli.

Da Vinci gjithashtu besohet të ketë qenë homoseksual, në një kohë kur homoseksualët që jetonin në Firence mund të varroseshin së pari të gjallë. 

Kur ai ishte vetëm 24 vjeç, tre shokët e tij u akuzuan për aktivitet homoseksual. Fatmirësisht çështja u pushua. 

Ishin bëmat e tij me një furçë bojë që e bënë atë një figurë legjende. 

Si dhe Mona Lisa, veprat e tij të tjera përfshinin pikturën e famshme të Darkës së Fundit - një përshkrim i vaktit të fundit të Jezu Krishtit me dishepujt e tij përpara se të kryqëzohej. 

Dhe Njeriu Vitruvian i da Vinçit, një vizatim i një burri nudo në dy pozicione të mbivendosura, është përshkruar nga historiania e shquar e artit Carmen C.Bambach si ndër 'imazhet ikonike të të gjitha kohërave të qytetërimit perëndimor'.

But during his lifetime, da Vinci was probably most famous for his achievements in the fields of civil engineering, music, architecture, sculpture and military machinery. 

He designed famous versions of airplanes and helicopters, centuries before the first powered flight. 

And his dissections of human cadavers, at a time when the practice was taboo, shed new light on muscles and the nervous system.

Among his anatomical discoveries was the optic nerve, which connects the eye to the brain. 

After his death, he left his notes to his young pupil Francesco Melzi. Melz's son then inherited the notes and left them in an attic closet.

 

ideas

services

  • POLICE129
  • STREET POLICE126
  • AMBULANCE112
  • FIREFIGHTER128