Nobelist Arno Penzias: The incredible story that led to the Big Bang Theory

2024-01-31 21:34:24 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

Nobelist Arno Penzias: The incredible story that led to the Big Bang Theory

Nobel Prize-winning physicist Arno Allan Penzias, whose research led to the consolidation of the scientific foundations of our understanding of the universe, has died aged 90. It was he who confirmed the Big Bang theory

The world of physics is mourning the death of American physicist and astrophysicist Arno Allan Penzias, who died on Monday, January 22 at a nursing home in San Francisco, at the age of ninety. His son David broke the news to the New York Times, specifying that the cause of death was complications related to Alzheimer's disease.

His astronomical study helped provide indisputable evidence of the dynamic, evolving core of the origin point of the universe, confirming the Big Bang theory as a widely accepted explanation of the origin and evolution of the cosmos. But not only that, thanks to his contribution the scientific basis of our understanding of the universe was consolidated and his work remains a fundamental pillar in modern cosmology.

The incredible story of his life

The world was able to recognize his great genius thanks to an incredible story that involved his family on the eve of World War II, when together with his parents and younger brother they lived in Nazi Germany, which would soon cause that part painful history that we all know.

On the eve of World War II, a paint shop owner in Belleville, New Jersey heard a timid knock on the door. It was a 28-year-old German immigrant named Leo Gelbart who went door-to-door asking for help from members of the town's Jewish community in order to bring the Penzias family, consisting of Karl and Justine and their sons Arno and Guenther , from Germany, to escape the Nazi regime.

For them the only alternative to the concentration camp was escape. But to do so, they needed a series of declarations: official documents proving the existence of a relative and a financial safety net in the United States. Gelbart allegedly provided the first document, claiming that friend Karl Penzias was his cousin. But as a waiter, he did not have enough money to be the financial guarantor of the family. So he was looking for someone to sign the second statement and take responsibility for the family, if necessary.

The help that changed history

Tregtari i bojërave pranoi t’i ndihmonte: “Do të jem i lumtur t’u jap një dorë derisa të jenë në gjendje të mbajnë veten,” shkroi ai në deklaratë. Kështu, familja Penzias u shpërngul në Amerikë nga Gjermania, jo me pak vështirësi, dhe Arno, djali i madh, u bë një nga fizikantët dhe astrofizikanët më të mëdhenj në botë. Në vitin 1978, së bashku me Robert Woodrow Wilson, ai fitoi Çmimin Nobel në Fizikë për zbulimin, në vitin 1964, të rrezatimit kozmik të sfondit mikrovalor, mbetjet e një shpërthimi që i dha jetë universit rreth 14 miliardë vjet më parë. Ai shpërthim, i njohur si Big Bang, është sot shpjegimi i pranuar gjerësisht për origjinën dhe evolucionin e universit.

Jeta e Arno Allan Penzias

Ai lindi në Mynih në vitin 1933, kur filloi ngritja e Hitlerit në pushtet. Në vitin 1938 familja u mblodh me hebrenj të tjerë që mbanin pasaporta polake dhe u detyrua të hipnin në një tren për t’u larguar në Poloni. Por treni u vonua dhe zyrtarët polakë ua shpallën të pavlefshme pasaportat para se të arrinin në kufi. Në vitin 1939, ndërsa po nxitonin të organizonin nisjen për në Amerikë, prindërit e Arnos dërguan dy djemtë e tyre të vegjël në Angli falë Kindertransport, një nismë humanitare britanike falë së cilës u shpëtuan 10,000 fëmijë, kryesisht hebrenj, nga territoret naziste.

Të dy kaluan nëpër familje të ndryshme kujdestare derisa Karl dhe Justine Penzias, falë ndihmës së marrë nga pronari amerikan i bojës, arritën të kishin të gjitha dokumentet e nevojshme për t’u larguar për në Shtetet e Bashkuara. Thuhet se në udhëtimin me anije për të kaluar Oqeanin Atlantik, siç raporton National Geographic, ata u mbijetuan uraganeve të forta dhe sulmeve të nëndetëseve gjermane.

Mundësia për të qenë në gjendje të studionte

Me të mbërritur në Nju Jork, familja u vendos në Bronx dhe Arno ishte në gjendje të studionte në Shkollën e Lartë Teknike të Brooklynit, e të diplomohej në City College, duke përfunduar, pas shërbimit ushtarak, një doktoraturë në fizikë në Universitetin e Kolumbias. Më pas ai iu bashkua Bell Laboratories ku nga viti 1972 mbajti postin e drejtorit të departamentit të kërkimit të radiofizikës, duke punuar në projekte pioniere, përfshirë komunikimet satelitore dhe fibrat optike.

He also taught at numerous American universities, including Princeton and Cambridge. He became a member of the American Astronomical Society and the American Physical Society, as well as the International Astronomical Union. In 1965, while trying with Robert W. Wilson to reduce the background noise present in communications with artificial satellites, he discovered continuous radiation at 4.35 cm which, together with the radiation discovered a little later at 20.7 cm, was available in a thermal radiation curve around 3°K. For this discovery, which constitutes one of the main pieces of evidence in support of the cosmogonic theory of the Big Bang, the two were awarded the Nobel Prize in Physics in 1978, along with the congratulations of then-President Jimmy Carter. It was in response to that telegram that he wrote to the president thanking him for having the opportunity to live in the United States.

Touching words

"I arrived in the United States of America thirty-nine years ago penniless as a refugee from Nazi Germany. For me and my family, America represented a safe haven, a free place full of opportunity. At a time when the promise and importance of American institutions are often questioned, I feel compelled to witness how the American promise has been realized in my personal life experience. I am deeply proud to be an American and very grateful for America and the American people. So I take this opportunity to express to you, as a representative of the American people, a small part of my thanks to all Americans". / bota.al