"The sisters sent him her picture and he liked it..."/ The story of how King Zog married Geraldine

2023-09-23 17:16:44 / TRENDING ALFA PRESS

"The sisters sent him her picture and he liked it..."/ The story of

Aleksandra Peshtani

King Zog and Queen Graldina are the last royal family to rule Albania before World War II. The Italian media have dedicated an article to the Albanian royal family, also revealing how Zogu met his queen.

How did their story begin?

While Geraldine was working and making a name for herself in Hungarian society, in neighboring Albania, President Amet Zogu proclaimed himself "King Zogu I of Albania" and he needed a bride to stabilize this new royal family. He encouraged his sisters to travel around Europe to find a suitable bride.


His sisters traveled around Europe taking pictures of women they thought would be suitable and sent a picture of Geraldine. When King Zog saw her picture, he judged her worthy to be his queen and Geraldine was summoned to Albania to meet her.

Geraldina u takua me burrin e saj të ardhshëm në dhjetor 1937, pak ditë para fejesës së tyre. Pas shpalljes së fejesës së tyre, Geraldina u emërua Princesha Geraldine e Shqipërisë dhe iu dha pseudonimi “Trëndafili i Bardhë i Hungarisë”. Ajo nuk fliste shqip, nuk dinte pothuajse asgjë për vendin dhe ishte gjithashtu 20 vjet më e vogël se Zogu.

Sipas të dhënave, mbretëresha Geraldinë lulëzoi në rolin e saj si bashkëshorte mbretëreshë. Sipas faqes së internetit të Familjes Mbretërore Shqiptare, ajo “kontribuoi në ndërtimin dhe funksionimin e institucioneve si spitalet, azilet dhe jetimoret” dhe ishte “plotësisht e përkushtuar në promovimin e të drejtave të grave si dhe emancipimin e tyre”.

Ajo solli edhe mjekët më të mirë nga Austria për të punuar në Spitalin Ushtarak në Tiranë dhe ndihmoi në ngritjen e maternitetit të parë në vend. Ajo ndihmoi në themelimin dhe mobilizimin e Kryqit të Kuq Shqiptar.

Ajo ndihmoi në krijimin dhe promovimin e Radio Tiranës dhe i dha prioritet “prezantimit në shoqërinë shqiptare të vlerave dhe një mënyre më të mirë jetese, veçanërisht në zonat rurale” të vendit.

Mbretëresha Geraldinë arriti një vit të plotë kalendarik kur Italia pushtoi vendin prillin e ardhshëm dhe Familja Mbretërore, e cila tani përbëhej nga Mbreti Zog, Mbretëresha Geraldinë dhe fëmija i tyre i vetëm Princi Leka Zogu, i lindur më 5 prill, u largua nga vendi.

Familjet mbretërore u arratisën, duke udhëtuar nëpër Greqi dhe Turqi përpara se të vendoseshin në Francë dhe Angli, ku kaluan pjesën më të madhe të Luftës së Dytë Botërore. Adresa e tyre dikur ishte Hotel Ritz në Londër, por ata kaluan më shumë kohë në Buckinghamshire. Pas luftës, anëtarët mbretërorë u nisën për në Egjipt dhe më pas në Francë, përsëri, ku u vendosën për pjesën tjetër të jetës së mbretit Zog.

Mbreti Zog ishte rishpallur Mbret i Shqiptarëve pas abdikimit të Vittorio Emanuele, por kur Republika Popullore Socialiste e Shqipërisë hyri në kontroll në vitin 1946, titulli i tij u hoq përsëri.

Fundi i tregimit

Në vitin 1961, Mbreti Zog ndërroi jetë dhe djali i mbretëreshës Geraldinë u shpall Mbret Leka I në një dhomë hoteli parizian nga qeveria mbretërore shqiptare në mërgim, megjithëse ai kurrë nuk sundoi si kreu zyrtar i shtetit. Mbretëresha Geraldinë tani preferoi ta quante veten Nëna Mbretëreshë e Shqipërisë dhe familja mbretërore vazhdoi të udhëtonte, duke u vendosur në Spanjë dhe Afrikën e Jugut, ku mbretëresha Geraldinë do të kalonte pjesën tjetër të jetës së saj. Kontesha Geraldine lindi më 6 gusht 1915 në Budapest në një familje fisnikërisë hungareze. Familja esaj jetoi në Budapest derisa Geraldina mbushi tre vjeç dhe më pas u transferuan në Zvicër pas rënies së Perandorisë Austro-Hungareze. Familja u kthye në Hungari në vitin 1921, por pas vdekjes së babait të saj në vitin 1924, nëna e Geraldinës u transferua bashkë me të dhe dy motrat e saj në Menton, Francë. Princesha Geraldinë u martua me Mbretin Zog më 27 Prill 1938 në Tiranë, Shqipëri dhe u bë menjëherë mbretëreshë. Fustani i saj e dasmës u u krijua nga argjendarët austriakë, diadema e diamantit paraqiste trëndafila të bardhë dhe motive dhie për lajmëtarin e Mbretit Zog. Dasma e tyre u zhvillua në prani të personaliteteve italiane, duke përfshirë të dërguarin e kryeministrit të atëhershëm Benito Musolini. Çifti shkuoi në muajin e mjaltit me një Mercedes-Benz 540 të kuq, të dhuruar nga Adolf Hitleri. Nëna e saj u martua përsëri dhe fëmijët u dërguan në një shkollë me konvikt pranë Vjenës dhe Geraldina filloi të mbante veten pasi pasuria e familjes ishte pakësuar. Në fund të viteve ’30, ajo punoi si stenografi dhe shitëse në dyqanin e dhuratave të Muzeut Kombëtar të Budapestit.

Rruga drejt mbretërisë

Ndërsa Geraldina po punonte dhe po bënte emër në shoqërinë hungareze, në Shqipërinë fqinje, Presidenti Amet Zogu e shpalli veten Mbret Zogu I i Shqipërisë dhe atij i duhej një nuse për të stabilizuar këtë familje të re mbretërore. Ai i nxiti motrat e tij të udhëtonin nëpër Evropë për të gjetur një nuse të përshtatshme.

Motrat e tij udhëtuan në Europë duke bërë fotografi të grave që mendonin se do të ishin të përshtatshme dhe dërguan një fotografi të Geraldinës. Mbreti Zog kur pa foton e saj, e vlerësoi të denjë për të qenë mbretëresha e tij dhe Geraldina u thirr në Shqipëri për ta takuar.

Përgatitja për një kurorë

Geraldina u takua me burrin e saj të ardhshëm në dhjetor 1937, pak ditë para fejesës së tyre. Pas shpalljes së fejesës së tyre, Geraldina u emërua Princesha Geraldine e Shqipërisë dhe iu dha pseudonimi “Trëndafili i Bardhë i Hungarisë”. Ajo nuk fliste shqip, nuk dinte pothuajse asgjë për vendin e saj.Ajo ishte gjithashtu 20 vjet më e vogël se ai.

Geraldina, Mbretëresha e Shqipërisë

Sipas të dhënave, mbretëresha Geraldinë lulëzoi në rolin e saj si bashkëshorte mbretëreshë. Sipas faqes së internetit të Familjes Mbretërore Shqiptare, ajo “kontribuoi në ndërtimin dhe funksionimin e institucioneve si spitalet, azilet dhe jetimoret” dhe ishte “plotësisht e përkushtuar në promovimin e të drejtave të grave si dhe emancipimin e tyre”.

Ajo solli edhe mjekët më të mirë nga Austria për të punuar në Spitalin Ushtarak në Tiranë dhe ndihmoi në ngritjen e maternitetit të parë në vend. Ajo ndihmoi në themelimin dhe mobilizimin e Kryqit të Kuq Shqiptar.

Ajo ndihmoi në krijimin dhe promovimin e Radio Tiranës dhe i dha prioritet “prezantimit në shoqërinë shqiptare të vlerave dhe një mënyre më të mirë jetese, veçanërisht në zonat rurale” të vendit.

Mbretëresha Geraldinë arriti një vit të plotë kalendarik kur Italia pushtoi vendin prillin e ardhshëm dhe Familja Mbretërore, e cila tani përbëhej nga Mbreti Zog, Mbretëresha Geraldinë dhe fëmija i tyre i vetëm Princi Leka Zogu, i lindur më 5 prill, u largua nga vendi.

Familjet mbretërore u arratisën, duke udhëtuar nëpër Greqi dhe Turqi përpara se të vendoseshin në Francë dhe Angli, ku kaluan pjesën më të madhe të Luftës së Dytë Botërore. Adresa e tyre dikur ishte Hotel Ritz në Londër, por ata kaluan më shumë kohë në Buckinghamshire. Pas luftës, anëtarët mbretërorë u nisën për në Egjipt dhe më pas në Francë, përsëri, ku u vendosën për pjesën tjetër të jetës së mbretit Zog.

Mbreti Zog ishte rishpallur Mbret i Shqiptarëve pas abdikimit të Vittorio Emanuele, por kur Republika Popullore Socialiste e Shqipërisë hyri në kontroll në vitin 1946, titulli i tij u hoq përsëri.

Fundi i tregimit

Në vitin 1961, Mbreti Zog ndërroi jetë dhe djali i mbretëreshës Geraldinë u shpall Mbret Leka I në një dhomë hoteli parizian nga qeveria mbretërore shqiptare në mërgim, megjithëse ai kurrë nuk sundoi si kreu zyrtar i shtetit.

Mbretëresha Geraldinë tani preferoi ta quante veten Nëna Mbretëreshë e Shqipërisë dhe familja mbretërore vazhdoi të udhëtonte, duke u vendosur në Spanjë dhe Afrikën e Jugut, ku mbretëresha Geraldinë do të kalonte pjesën tjetër të jetës së saj./ La Repulica

 

ideas