Cila është origjina e termave mafia dhe Cosa Nostra?

17 Janar 2023, 11:46 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Cila është origjina e termave mafia dhe Cosa Nostra?

Dokumenti i parë që aludon për një "klan mafioz", për të përshkruar vëllazëritë e përfshira në aktivitete kriminale, i nënshkruar nga prokurori i Gjykatës së Madhe Penale të Trapanit, daton në vitin 1837. Termi mafia, megjithatë, u bë një shprehje aktuale vetëm pasi shfaqjes së dramës popullore ‘I mafiusi di la Vicaria (Mafiozët e Vicarias), në vitin 1863.

MAFIA AMERIKANE

Origjina e Cosa Nostra-s, “gjëja jonë”,është një term i hyrë në përdorimin gazetaresk për të përcaktuar mafien amerikane dhe lidhet me pasurinë e madhe e të përbashkët.

Mes fisnikëve të tokës, trashëgimtarë të një prej sistemeve të fundit feudale të Evropës, dhe fshatarëve, u formua një vëllazëri, e cila dominoi gjithçka përmes represionit.

Sot Cosa Nostra, përveçse në Itali, është e pranishme dhe në Shtetet e Bashkuara, Kanada, Gjermani, Zvicër, Francë, Britani të Madhe dhe Rusi.

Organizata të tjera mafioze janë 'Ndrangheta' kalabreze, Camorra napolitane dhe Sacra Corona Unita puliane./Pergatiti Alfapress.al/ 

 

Po ndodh...

ide

shërbime

  • POLICIA129
  • POLICIA RRUGORE126
  • URGJENCA112
  • ZJARRFIKESJA128