Historia Tronditëse e Ella Harper, "vajza deve"

26 Prill 2023, 11:32 / MADE IN ALFA ALFA PRESS

Historia Tronditëse e Ella Harper, "vajza deve"

Njerëzit me tipare ose paraqitje të pazakonta u bënë jashtëzakonisht të njohura si atraksione cirku për publikun kureshtar në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë, falë sipërmarrësve si i famshëm PT Barnum. 

Vuajtjet e njerëzve të ekspozuar në shfaqje të tilla shpesh anashkaloheshin, si për shkak të kushteve të tyre, ashtu edhe për shkak të mënyrës se si trajtoheshin.

Ella Harper, e njohur gjithashtu si " vajza deve ", lindi me një gjendje të rrallë mjekësore të quajtur genu recurvatum kongjenitale, e cila bën që gjunjët e saj të përkuleshin prapa, të ngjashme me ato të një deveje.

Ajo ecte me të katër këmbët, duke përdorur të dyja duart dhe këmbët. Koha e saj në Cirk e bëri atë të famshme, por kjo ishte vetëm një pjesë e historisë.

Jeta e hershme e Ella Harper

Ella Evans Harper, vajza e William Harper dhe Minerva Ann Childress, lindi më 5 janar 1870, në Hendersonville, Tennessee. 

Babai i saj ishte një fermer dhe blegtor i njohur në atë kohë në kontenë Sumner.

Jeta Në Cirk

Ella Harper filloi karrierën e saj në cirk në tetor 1882, kur ajo ishte vetëm 12 vjeç, sipas të dhënave historike. Ajo filloi duke performuar në dhe përreth St. Louis dhe New Orleans.

Megjithatë, vitet e fundit, ajo ka filluar të udhëtojë në një sërë shtetesh. Ajo filloi të tërhiqte dhe të tërhiqte vëmendjen e njerëzve. Ella Harper ngjalli shumë interes nga publiku, i cili ishte kurioz për gjendjen e saj.

Pamja e saj e çuditshme përgatiti rrugën për gjëra më të mëdha. Ella u zbulua nga showmen WH Harris, i cili e ftoi atë të bashkohej me "Cirkun e tij me pjatë nikel" në 1886.

Gjatë këtyre shfaqjeve, Ella shoqërohej nga një deve në mënyrë që publiku të krahasonte gjunjët e saj të përkulur prapa me gjunjët e kafshës.

Ajo u përdor me sukses si një mbështetëse skene për të bërë një krahasim me devenë. Megjithatë, publiku i cirkut u trondit nga pamja e saj. 

Pas kësaj ajo u pagëzua "Vajza deve" dhe mendohej se ishte gjysmë njeri dhe gjysmë deve që atëherë.

Njerëzit u dyndën në shfaqjet e saj pasi dëgjuan për vajzën e çuditshme. Ajo filloi të shfaqej në një sërë posterash promovues. 

Ajo ishte në gjendje të fitonte një pagë javore prej 200 dollarë, gjë që i mundësoi të vazhdonte shkollimin e saj.  Ella Harper, në atë kohë 16 vjeçe, vendosi të largohej nga cirku për të vazhduar arsimimin e saj në fund të vitit 1886.

Ajo njihet se ka bërë një jetë shumë private pasi u largua nga qendra e vëmendjes. 

Pas Cirkut

Sipas regjistrimit të vitit 1900, Ella Harper ishte kthyer në kontenë Sumner, ku jetonte me nënën e saj dhe një nga mbesat e saj. 

Babai i saj vdiq në 1890 si pasojë e një zjarri në shtëpi, dhe vëllai i saj Willie vdiq pesë vite më vonë. Ella Harper u takua me Robert Savely, një mësues shkolle dhe kontabilist dyqanesh ndërsa jetonte atje. 

Ella u martua me Robertin në vitin 1905, kur ishte 35 vjeç, sipas të dhënave civile.

Çifti mirëpriti një vajzë një vit pas martesës së tyre.  Mabel Savely ishte emri i saj. Megjithatë, çifti pësoi një humbje tragjike kur fëmija i tyre i vetëm vdiq kur ishte vetëm 6 muajsh.

Vdekja e Ella Harper

Ella Harper dhe burri i saj u zhvendosën në Nashville në vitin 1920.

Ella vdiq më 19 dhjetor 1921, në orën 8:15 të mëngjesit, sipas të dhënave. Ajo vdiq në moshën pesëdhjetë vjeçare pasi vuante nga kanceri i zorrës së trashë. 

Ella Harper u rivarros në varrezat Spring Hill të Nashville. Ella kishte bërë shumë para dhe ishte larguar nga cirku dhe kishte gjetur lumturinë tek njeriu që donte, edhe nëse ishte e mbushur me trishtim.

Historia Tronditëse e Ella Harper, "vajza deve"

 

Po ndodh...

ide