"Vampirët" do të pushtojnë Shtetet e Bashkuara

12 Dhjetor 2023, 12:23 / MISTERE&KURIOZITETE ALFA PRESS

"Vampirët" do të pushtojnë Shtetet e Bashkuara

Shtetet e Bashkuara të Amerikës në të ardhmen do të ndeshen me një problem që duket se ka dalë drejtpërdrejt nga një film horror, por që është thjesht një nga pasojat e panumërta të ndryshimeve klimatike. Po flasim për pushtimin e vampirëve, të cilët me sëmundjet e tyre si tërbimi, duke vënë në rrezik fermat blegtorale, madje edhe shëndetin e njerëzve.

Kjo thuhet nga një studim i Institutit Politeknik të Virxhinias dhe Universitetit Shtetëror të botuar në Ecography, i cili padyshim nuk përqendrohet te konti Drakula dhe të afërmit e tij, por te lakuriqët e natës të njohur si vampirë, dhe në veçanti te speciet Desmodus rotundus, më të përhapurat nga tre llojet ekzistues në botë.

Vendas në Amerikën Qendrore dhe Jugore, vampirët dikur ishin shumë më të përhapur në kontinentin amerikan si vampiri Stock, për shembull, arriti deri në Arizona, por gama e tyre është zvogëluar me kalimin e kohës, së bashku me diversitetin e tyre. Sot ekzistojnë vetëm tre lloje, të shpërndara midis Amerikës Qendrore dhe Jugore dhe disa ishujve të largët të Karaibeve.

Megjithatë, ato janë kafshë të afta të lulëzojnë në kushte shumë të ndryshme. Ato gjenden në nivelin e detit, por edhe në majat e maleve. Dhe studimi i Universitetit të Virxhinias lindi pikërisht nga dëshira për të zbuluar se cilët faktorë klimatikë dhe gjeografikë ndikojnë në to.

Ajo që ekipi zbuloi është se vampirët preferojnë zonat me një klimë më të qëndrueshme, dhe priren të braktisin vendet ku ndryshimet e temperaturës midis verës dhe dimrit janë ekstreme. Prandaj, ata janë mësuar të "ndryshojnë shtëpi" dhe të kërkojnë zona të reja më të përshtatshme për mbijetesën e tyre. Pikërisht kjo do të ndodhë në Jug të Shtetet e Bashkuara në vitet e ardhshme.

Prandaj, vampirët do të mbërrijnë edhe në shtete si Luiziana dhe Florida, ku do të gjejnë, në dekadat e ardhshme, kushte më të favorshme se ato të Amerikës Qendrore dhe nuk mund të përjashtohet që, nëse temperaturat vazhdojnë të rriten, ato do të marrin fund duke lëvizur edhe më shumë në veri.

Por ku qëndron problemi? Për arsye shëndetësore, vampirët mund të sjellin me vete sëmundje të tilla si tërbimi dhe të ndihmojnë në përhapjen e tyre të shpejtë midis bagëtive pasi thithin gjakun e gjitarëve të mëdhenj për t'u ushqyer dhe në raste të rralla, edhe te njerëzit.

Tashmë sot, viktimat e vampirëve numërohen në qindra në Amerikën e Jugut. Një studim i vitit 2017 thotë se në Peru këta lakuriqë çuan në vdekjen e 500 kafshëve vetëm në vitin 2014 dhe në një të ardhme jo shumë të largët problemi mund të përhapet në pjesën tjetër të kontinent.

Po ndodh...